Alkuperäinen nimi: 
Omoide no Mânî
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
103
Marnie - Tyttö ikkunassa
Jussi U. Pellonpää, To, 01/10/2015 - 00:00

Elokuva
Nuori Anna (Emma Louhivuori) lähetetään sairaskohtauksen vuoksi kesäksi kauaksi kotoaan Sapporosta, pohjoiselle Hokkaidon saarelle, ottovanhempiensa sukulaisten hoiviin. Tekemistä siellä on vähän, mutta pian Annan mielenkiinnon herättää yhdellä saarista sijaitseva entinen Merihovin kartano, jossa hän tapaa Marnien (Jenni Hukkinen), oudon vaalean tytön, jolla on suuri salaisuus. Nuoret ystävystyvät, mutta kaikki se, mitä Marnie Annalle kertoo ja näyttää, tuntuvat jäävän muilta piiloon. Kun Anna tutustuu Hisakoon (Carla Rindell), vanhempaan naiseen, joka maalaa tauluja, Marnien tarina alkaa vihdoin aueta ja samalla avautuu myös tie Annan omaan menneisyyteen.

Japanilaisen käsityöanimaation lippulaivan Studio Ghiblin uusin elokuva, Hiromasa Yonebayashin ohjaama Marnie - Tyttö ikkunassa on vahvan perinnetietoinen ja jatkaa tyylille uskollisesti alan legendaarisen mestarin, Hayao Miyazakin, viitoittamalla tiellä. Marnie - Tyttö ikkunassa on pastellisävyissä maalailtu, lempeä ja melankolinen kummitusjuttu, jonka kuvakieli on eläväisen kaunista ja taustat kuin taidetta. Käsityön voima näkyy kaikkialla ja jälki onkin juuri sitä, mistä näinä koneella tunteetta tekaistavien digianimaatioiden kohdalla on kyse, kun puhutaan perusasioiden äärellä olemisesta. Siveltimen herkkä ote sekä näkyy että tuntuu ja myös valon käyttö on Marniessa vertaansa vailla.

Joan G. Robinsonin vuonna 1967 julkaistuun fantasiaromaaniin When Marnie Was There pohjautuva elokuva tavoittaa jotain olennaista lasten ja nuorten sielunmaisemasta, irrallisuuden ja sivullisuuden tunteesta, jota myös yksinäisyydeksi kutsutaan. Kiireettömän ja rauhallisesti etenevän elokuvan kruunaa Takatsugu Muramatsun haikean kaunis musiikki, jonka lopussa kuultavan, heleän herkän englanninkielisen tunnussävelen Fine on The Outside, tulkitsee Priscilla Ahn.

Kotimaisen dubbaustaiteen ison miehen, Disney-veteraani Pekka Lehtosaren suomenkielinen käännösohjaus on erinomaista työtä, kaikkea turhaa kiekumista viisaasti kaihtava, tarinan ehdoilla kulkevaa kerrontaa, joka toimii moitteetta. Tummempiääninen Emma Louhivuori Annana ja heleämmin artikuloiva Jenna Hukkinen täydentävät hienosti toisiaan, eikä ole ihmekään, että kiitosta on tullut myös Studio Ghiblilta.

Tarinalle tärkeinä sivuääninä kuullaan mm. Seera Alexanderia (Annan puuhakas pikkuystvä Sayaka), Carla Rindellia (Hisako) ja Ella Pyhältöä (Annan ottoäiti Yoriko). Annan sijoitusperheen päänä Hokkaidossa, Kiyomasa Oiwana juttelee rauhallisesti Markku Huhtamo ja perheen topakkana täti-Setsuna hölöttää Maija-Liisa Peuhu, jonka salkkarihirviö Ulla Taalasmaan maneerit puskevat nytkin läpi häiritsevän paljon.

Yhteenveto
Mestari Hayao Miyazakin jäätyä eläkkeelle japanilainen animaatioperinne on Hiromasa Yonebayashin ansiosta hyvissä käsissä. Studio Ghibli on yhä alansa paras, käsityöhön uskova piirrospaja, joka kumartaa menneseen, mutta katsoo tulevaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016