Alkuperäinen nimi: 
Men in Black III
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
120
Men in Black III
Jussi U. Pellonpää, Ke, 23/05/2012 - 00:00

Elokuva
MiB:in agentti J (Will Smith) jatkaa kumppaninsa ja oppi-isänsä K:n (Tommy Lee Jones) kanssa työtään paimentamalla Telluksella majaansa pitäviä ulkoavaruuden asukeita ja pitävät huolen, että alienien alamaailma pysyy kurissa ja nuhteessa. Mutta kun kuuhun rakennetusta supervankilasta karkaava K:n vanha nemesis, kostoa vannova Boglodiitti Boris (Jemaine Clement), matkaa menneisyyteen pahat mielessä, J joutuu itsekin hyppäämään ajassa taaksepäin pelastaakseen tulevaisuuden. Vuodessa 1969 J tapaa nuoren, mutta vähintään yhtä kyynisen K:n (Josh Brolin), jonka hallussa oleva salaisuus vaarantaa jopa maapalloa suojelemaan rakennetun Ark Netin olemassaolon.

Vuonna 1997 elokuvan ystävien makuhermoon iski globaalisti Barry Sonnenfeldin ohjaama ja Lowell Cunnighamin sarjakuvaan perustunut toimintakomedia Men in Black. Leffa teki Will Smithistä kiintotähden ja yleisöä viehätti riehakkaan scifiseikkailun lisäksi myös Smithin parina murisseen Tommy Lee Jonesin ultrakyyninen läsnäolo. 2002 MiB sai jatkoa yksinkertaisesti Men in Black 2:ksi nimetyllä siikvelillä, mutta vaikka tehosteisiin ja toimintaan oli satsattu entistä enemmän, käsikirjoitus ei ollut ollenkaan jo syntyneiden vaatimusten tasolla. Nyt, viisitoista vuotta myöhemmin, Sonnenfeld palaa puikkoihin Men in Black III:lla, ja meno onkin kymmenessä vuodessa rutkasti parantunut.

Teknisesti MiB III on vähintään yhtä näyttävän kekseliästä scifihubaa kuin aiemmatkin MiBit, joiden viehätyksestä suuri osa oli asetettu meikkaajaguru Rick Bakerin mielikuvituksellisille hahmoille ja hirviöille. Myös ohjaaja Sonnenfeldin oma tavaramerkki, huikeat ja painovoimaa uhmaavat kamera-ajot tuovat turvavöiden tarpeen teattereihin konkreettiseksi. Parhaiten suurta yleisöä miellyttänyt aspekti, J:n ja K:n nasevan nokkela sanan säilän heiluttelu, on yhä tallella dialogin paukuttaessa tasaiseen tahtiin täysosumia. Ethan Coenin käsikirjoitus on ajatellusti kekseliästä kerrontaa mietittyine aika-aspekteineen, unohtamatta harvinaisen koskettavaa kohtausta tiukassa finaalissa. Myös Danny Elfmanin svengaava score puolustaa yhä paikkaansa mustapukuisten miesten oudossa universumissa.

Will Smith palaa valkokankaille ensimmäistä kertaa neljään vuoteen epäonnistuneen draamaelokuvan Seitsemän elämää (Seven Pounds, 2008) jälkeen ollen jälleen velmussa vedossa gramofonin neulalla rokotettuna agentti J:nä. Aina mainion kärtty Tommy Lee Jones ei nyt saa paljoakaan valkokangasaikaa, mutta puutteen paikkaa loistavasti yrmyn kaikki parhaat maneerit ja murahdukset riemastuttavasti omaksunut Josh Brolin. Tarinan pääpahiksena Jemaine Clement on hurjan ärmätti Boris, josta piisaa vastusta tuplaksi asti. Hyvää sivutukea tarjoilevat muun muassa Bill Hader hilpeänä Andy Warholina, Emma Thompson agentuurin uutena päällikkönä O:na sekä Michael Stuhlbarg universumin avaiamia hallussaan pitävänä Griffinä.

Yhteenveto
Viileä ja veikeästi viihdyttävä paluu yhteen Hollywoodin menestyskonsepteista toimii sen verran komeasti, että jatkotilauksen miehille mustissa voi aivan hyvin tehdä vaikka heti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016