Alkuperäinen nimi: 
Merry Christmas mr. Lawrence
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1983
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
118
Merry Christmas Mr. Lawrence
Markus Laitinen, Su, 03/06/2007 - 00:00

Elokuva
Nagisa Oshiman (Aistien valtakunta, Tabu) ohjaama Merry Christmas Mr. Lawrence sijoittuu toisen maailmansodan keskelle vuoteen 1942. Japanilaiset ovat pystyttäneet Jaavan saarelle kovaa kuria pitävän vankileirin, jonne sadat brittisotilaat ovat joutuneet. Heihin kuuluu myös japaninkielen hallitseva ja tämän takia japanilaisten silmissä suopeaan asemaan päässyt John Lawrence (Tom Conti). Lawrence toimii tulkkina leirillä, jossa japanilaisten tiukka kuri ja ajatukset kunniasta kohtaavat brittien näkemyksen sodasta ja elämänarvoista. Tämä korostuu entisestään, kun leirille tuodaan japanilaisille antautunut Jack Celliers (David Bowie). Erikoisesta Celliersistä tulee heti leirin pääpuheenaihe, ja erityisesti leirin kapteenin, Yonoin (myös elokuvan musiikista vastannut Ryuichi Sakamoto), ja tämän kenraalin, Haran (Takeshi Kitano), silmätikku.

Merry Christmas Mr. Lawrence keskittyy leirin kasvavaan jännitykseen ja sen purkautumiseen erilaisin keinoin, kun japanilaisten ja brittien käsitys kurista ja kunniasta menevät ristiin. Sormi ei osoita yhteen pahaan, vaan jokaisella on jotain opittavaa toisiltaan epätavallisessa ja rankassa tilanteessa. Elokuva ei keskity varsinaisesti yhteen hahmoon, vaikka Celliers onkin tarinan ja muiden hahmojen kannalta suurin vaikuttaja, vaan yrittää enemmänkin päästä leirin toiminnan ja ihmisten sisälle laajemmin. Tämä tekee filmistä perinteisestä vankileirielokuvasta poikkeavan, mutta kerrontatyyli jättää lopulta ihmettelemään, mistä tarina oikein kertoo. Kapteeni Yonoin ja Celliersin välinen mieltentaistelu on mielenkiintoinen, mutta ei tunnu saavuttavan huippuaan missään vaiheessa. Myös Celliersin taustan luominen yllättävillä muisteloilla tuntuu hieman väkinäiseltä.

Elokuvassa on kuitenkin vahva ja omalaatuinen tunnelma, jota tukee Ryuichi Sakamoton vangitseva tunnusmusiikki ja pääosin hyvät näyttelijäsuoritukset. Sakamoton säveltämä musiikki on kaunista ja luo elokuvaan epätodellisen ja epätoivoisen tunnelman, jollainen sodan nähneillä vangeilla on varmasti ollutkin. Kahden pop-tähden valinta tärkeisiin rooleihin on mielenkiintoinen idea, mutta ei valitettavasti täysin toimi elokuvan kannalta. David Bowie eksentrisenä Celliersinä tekee mainion suorituksen ja tuo oman lisänsä ongelmalliseen hahmoon. Sen sijaan kapteeni Yonoina nähtävä Sakamoto vetää roolinsa usein pahasti yli, eikä onnistu olemaan uskottava. Tämä syö pahasti elokuvan tehoa ja etenkin Celliersin ja Yonoin välistä taistoa. Parhaat roolit vetävät Tom Conti japanilaisten ja brittien välistä kommunikaatiota ylläpitävänä, sympaattisena Lawrencena sekä ensimmäisen englanninkielisen elokuvansa Haran roolissa tehnyt Takeshi Kitano.

Tekniikka
Letterboxattu 1.85:1-suhteen kuva jättää toivomisen varaa. Kuva on roskainen, värit ovat haaleat ja kohinaa esiintyy jatkuvasti. Myös liikesumeutta näkyy silloin tällöin. Dolby Digital Stereo -äänet toistavat dialogin tyydyttävästi, mutta jäävät muuten ikävän vaisuiksi.

Lisämateriaali
Levyllä ei ole lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Laurens Van Der Postin romaaniin perustuva Merry Christmas Mr. Lawrence on pohjimmiltaan lämmin, vaikkakin rankka kuvaus sotavankileiristä, jossa erilaiset kulttuurit ja arvot kohtaavat. Hienon musiikin tukema jännä tunnelma ja mielenkiintoinen lähestyminen aiheeseen toimivat, mutta välillä turhan hitaasti etenevä kerronta, jotkut turhalta tuntuvat kohtaukset ja kaikkeen, mutta ei kehenkään keskittyvä tarina jättävät lopussa hieman tyhjän olon.

Kuvasuhde: 
4:3 Letterbox 1.85:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitos arvostelukappaleesta Future Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital Stereo
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016