Alkuperäinen nimi: 
Mieletön elokuu
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
103
Mieletön elokuu
Jussi U. Pellonpää, To, 03/10/2013 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1962 ja Helsinki kihisee ja kuohuu, kun Moskovasta käsin operoidut Nuorisofestivaalit vetää pääkaupungin täyteen kansainvälisiä vieraita. Selvännäkijänäkin toimiva hattukauppias Elsa (Kati Outinen) saa puhelun tsekkiläiseltä nuoruudenrakastetultaan Janilta (Miroslav Etzler), joka on tullut bändinsä kanssa keíkalle festivaaleille. Samassa rytäkässä Elsan siskontytär Minni (Elena Leeve) ihastuu Janin orkan edesottamuksia tiukasti seuraavaan nuoreen valvojaan Adamiin (Krystof Hadek). Rakkauden kesän taustalla käydään myös kovaa poliittista peliä suurvaltasuhteiden ollessa koetuksella kylmän sodan kuumimpina kuukausina.

Taru Mäkelän elokuvalla Mieletön elokuu oli kaikki mahdollisuudet lunastaa ohjaajan edellisen, mainion duunarikomedian Varasto (2011) antamat lupaukset, mutta odotettu epookki on vaisua, pirskahtelu valjua ja huumorikin särmätöntä sanailua. Raija Talvion käsikirjoitus olisi voinut toimia huomattavasti terävämmin ja nakella iskuja tasapuolisesti niin kommunismia nuorisofestareiden taustalla häpeilemättömästi levittävälle Venäjälle, omaa erinomaisuuttaan vapauden airueina joka käänteessä mainostavalle USA:lle ja näiden kahden välissä päättömästi pomppivalle Suomelle, mutta jutusta puuttuu paitsi terä, myös rytmi.

Musiikilla itseään mainostavaksi ja sitä myös tarinan pitkospuina käyttäväksi elokuvaksi Mieletön elokuu soi harvinaisen laiskasti ja kaiken lisäksi väärässä vireessä. Rockin, twistin ja jazzin kukoistaessa meiningin olisi luullut tarttuneen myös kuvalliseen ilmaisuun, mutta tässä tapauksessa avunanto ja yhteistyö kahden taiteenlajin, musiikin ja elokuvan, välillä jää lähinnä viitteelliseksi.

Kati Outinen puurtaa pääroolissa tuttuun tapaansa antaumuksella, muttei saa sen suurempia tunnetiloja irti väsyneesti kääntyilevästä käsikirjoituksesta. Sama aneemisuus ja itsestäänselvyyksien koneellinen toistaminen vaivaa myös Elena Leeven vapaudenkaipuun villissä viennissä liihottavaa Minniä. Tsekkiherroista Etzler onnistuu paremmin rakentaessaan sodan ja sitä seuranneen venäläismiehityksen kauhut kokeneesta Janistaan aidon ja karismaattisen tulkinnan, nuoremman Hadekin jäädessä politbyroolta ohjeita vastaanottavana ja pikkuhiljaa silmänsä länsimaailmalle avaavana aivopestynä robottina kliseiseksi ilmestykseksi. Pääparien välisissä kemioissakin olisi vielä toivomisen varaa.

Sivurooleissa nähdään mm. Esko Salminen festivaalien pöhkönä turvallisuusvastaavana, poliisipäällikkö Ståhlina, joka hakee rakkaussuruihinsa apua Elsan ennustuksista ja Laura Birn Minnin anteliaana kaverina Kaarinana, joka ottaa mieluummin syliinsä äitivenäjän avaruussankarin Juri Gagarinin (Vaclav Jiracek) kuin juhlille tulleen oudon amerikkalaispojan Lee Harvey Oswaldin (Cohlie Brocato). Sivummalla vilahtaa vielä iso liuta niminaamoja kuten Pirkka-Pekka Petelius, Tommi Korpela, Pirkko Hämäläinen, Aku Hirviniemi, Vesa Vierikko, Tapio Liinoja, Seela Sella sekä Maria Sid.

Yhteenveto
Kovin odotuksin lastattu Mieletön elokuu jää varsin vaisuksi ja väljähtäneeksi esitykseksi, joka säkenöinnin ja pirskahtelun sijaan ahdistaa harmaalla arkisuudellaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016