Alkuperäinen nimi: 
Les Misérables
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
172
Misérables, Les - Kurjat
Jari Tomppo, Ke, 22/02/2006 - 00:00

Elokuva
Victor Hugon klassikkoromaani Kurjat on taivutettu elokuvan tai teatterinäytelmän muotoon lukemattomia kertoja. Suurelle yleisölle ehkä tunnetuin versio aiheesta on tanskalaisen Bille Augustin vuonna 1998 ohjaama Hollywood-versio, jossa Jean Valjeanin roolissa nähtiin supertähti Liam Neeson, rinnallaan mm. Geoffrey Rush, Uma Thurman ja Claire Danes. Elokuva menestyi sangen mukavasti, mutta on toisaalta saanut moitteita ylenmääräisten vapauksien ottamisesta kirjalliseen versioon verrattuna. Ranskalaisen Josée Dayanin vuonna 2000 ohjaama ranskalainen minisarja Les misérables - kurjat on toista maata: Didier Decoinin laatima käsikirjoitus on sangen uskollinen Hugon kirjalle. Uskollisuudesta alkuperäisteokselle ei ole kuitenkaan luvassa edes sympatiapisteitä, joten otetaanpa selvää, kuinka Gérard Depardieu suoriutuu Jean Valjeanin tuskaisesta roolista.

Koska maailmankirjallisuuden klassikot tuskin ovat kaikille lukijoille tuttuja, lienee lyhyt juonikertaus paikallaan: eletään Ranskan vallankumousta edeltäviä vuosia. Jean Valjean on istunut vankilassa 19 vuotta varastettuaan leivän nälkäänsä. Tuomiota ovat pidentäneet miehen neljä pakoyritystä vankeuden aikana. Nuorena vankilaan joutunut mies on vapautuessaan katkeroitunut keski-ikäinen rikollinen. Vapauden viimein koittaessa John Malkovichin ilmiömäisesti näyttelmä poliisitarkastaja Javert evästää Valjeanin vapauteen pikaisen jälleennäkemisen toivotuksin. Javert ei usko ihmisen kykyyn muuttua, vaan hän on vuorenvarma siitä, että kerran rikokseen sortunut toistaa tekonsa. Kuinka ollakaan, ei kulu kovin kauaa kun maaseudulta saapuvassa rikosilmoituksessa tiedotetaan Jean Valjeanin tuntomerkkejä vastaavan miekkosen ryövänneen nokikolarilta hänen päiväansionsa. Javert vannoo tekevänsä kaikkensa saadakseen Valjeanin takaisin telkien taakse.

Kuluu seitsemän vuotta. Jean Valjean tunnetaan nyt nimellä monsieur Mathilde, ja hän on pienen kaupungin arvostetuin kansalainen. Suosionsa ja yritteliäisyytensä myötä hän on kohonnut kaupungin pormestariksi. Kaikki kuitenkin muuttuu kun kylään saapuu uusi poliisitarkastaja, kukapa muukaan kuin Javert. Virkamies ei ensin tunnista Valjeania, mutta totuuden valjettua hän ei anna menestyksen merkkien hämätä, vaan aikoo vangita vanhan vihamiehensä pysyen uskollisena motolleen "kerran rikollinen, aina rikollinen". Samoihin aikoihin Valjeanista tulee traagisten tapahtumien myötä orvoksi jääneen Cosette-tytön holhooja. Vuosien vieriessä Valjean ja Cosette vaihtavat tiuhaan tahtiin asuinpaikkaa ja henkilöllisyyttä pysytellen jatkuvasti askeleen verran Javertin edellä. Cosetten varttuessa Virginie Ledoyenin näyttelemäksi nuoreksi naiseksi joutuu Valjean myöntämään, että hänen kasvattityttärestään on kuoriutumassa kaunis nuori nainen, joka kaipaa elämältään muutakin kuin jatkuvaa pakenemista.

Gérard Depardieu tekee taas kerran hengästyttävän hienon roolisuorituksen, mutta John Malkovich elokuvan pääpahiksena ei suinkaan jää hänen varjoonsa. Cosetten roolissa nähtävä Virginie Ledoyen on kaunis ja herkkä, kuten pitääkin. Myös pienemmissä rooleissa nähdään komeita roolisuorituksia. Asterix-elokuvista tuttu Christian Clavier on todella vakuuttava niljakkaan Thénardierin roolissa ja hänen tytärtään Époninea näyttelevä kauhumestari Dario Argenton tytär Asia Argento tekee luultavasti näyttelijänuransa vakuuttavimman roolisuorituksen. Pienessä, mutta tärkeässä sivuroolissa nähdään ranskalaislegenda Jeanne Moreau.

Sarjasta tehtiin kuvausvaiheessa kaksi versiota: Ranskassa esitettäväksi tehtiin liki kuusituntinen, ranskankielinen versio. Muualla maailmassa nähtiin nyt Suomessakin DVD:llä julkaistu hieman alle kolmetuntinen, englanninkielinen tulkinta. Mielelläni olisin nähnyt aiheesta pidemmän ja täydellisemmän kattauksen, sillä lähes kolmen tunnin kestosta huolimatta Les misérables - kurjat antaa vaikutelman hienoisesta kiirehtimisestä. Henkilöhahmoihin ja heidän motiiveihinsa ei syvennytä kunnolla, vaan koko ajan ollaan kiireellä menossa kohtauksesta toiseen. Uskoisin pidemmän version korjaavan juuri näitä puutteita. Puhumattakaan siitä, että englanninkielinen dialogi ranskalaisessa tuotannossa ei kuulosta kovinkaan luonnolliselta. Vaikuttaa siltä, että osittain dialogi on jälkiäänitetty englanniksi, mutta osa näyttelijöistä lienee itse äänessä myös englanninkielisessä versiossa.

Kuva
Anamorfinen kuva on laadultaan keskitasoa. Kun muistetaan kyseessä olevan alun perin TV-esitykseen tarkoitetun materiaalin, voidaan kuvaan olla hyvinkin tyytyväisiä. Joissakin kohtauksissa esiintyy hienoista kohinaa ja kuvan terävyys ei ole aivan huippuluokkaa.

Ääni
Englanninkielinen ääniraita on levyllä sekä Dolby Digital 2.0 - että Dolby Digital 5.1 -muodossa. Kovin suurta eroa ääniraitojen välillä en pikaisella vertailulla havainnut. Monikanavaäänestä ei tässä julkaisussa kovin suuria ilonaiheita irtoa. Elokuvan dialogi toistuu kuitenkin selkeästi, ja sitä on helppo seurata ilman tekstitystäkin.

Lisämateriaali
Trailerit
Kolme traileria Future Filmin julkaisemista DVD-elokuvista:
- Carmen (1:28 ; 2.35:1 LBX ; DD 2.0)
- The Legend of Sleepy Hollow (0:25 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
- Captains Courageous (1:30 ; 1.33:1 ; DD 2.0)

Biografiat
Lyhyet englanninkieliset esittelyt Gerard Depardieusta, John Malkovichista, Christian Clavierista sekä Virginie Ledoyenista.

Haastattelu / Behind the scenes -dokumentti (27:49 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Varsin sekavan oloinen kooste. Välillä esitetään otteita Gérard Depardieun haastattelusta ja välillä nähdään kohtauksia kuvauspaikalta. Tätä sillisalaattia ei voi ainakaan turhan informatiiviseksi kehua.

Yhteenveto
Les misérables - kurjat on Gerard Depardieun loistavan pääroolin tukevasti kannattelema koskettava draama 1800-luvun alun kuohuvasta Ranskasta. John Malkovich tekee niin ikään loistavan suorituksen elokuvan päähenkilön arkkivihollisena. Tätä julkaisua voi suositella kaikille laadukkaan eurooppalaisen draaman ystäville. DVD on teknisesti tyydyttävällä tasolla.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman, myyntiversion kanssa identtisen, promokappaleen pohjalta. <p> FilmiFIN kiittää Future Filmiä yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommentti



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016