Alkuperäinen nimi: 
Mitä meistä tuli
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
123
Mitä meistä tuli
J. Pikkarainen, Su, 03/10/2010 - 00:00

Elokuva
Mitä meistä tuli on 22-vuotiaan Miika Ullakon (Graffiti meissä, 2006) toinen ohjaustyö. Kansainvälisesti palkittu teos perustaa tarinansa yksinkertaisesta ajatuksesta vanhojen koulukavereiden nykyisistä kohtaloista. Elokuva seuraa neljää henkilöä, joiden elämät nivoutuvat yhteiseen luokkakokoukseen. Menneisyyden salaisuudet seuraavat kunkin mukana, ja Mitä meistä tuli kysyykin, kuinka paljon painavat lapsuuden teot vielä aikuisiällä ja miten ne vaikuttavat varhaisiän ystävyyssuhteisiin.

Taustalla vaikuttavista kysymyksistä huolimatta Mitä meistä tuli on huomattavasti suoraviivaisempi katselukokemus. Kevyttä draamaa yhdistetään paikoin jännitysmomenttien sävyttämällä kerronnalla, mikä leviää käsistä elokuvan lopulla. Yhä merkittävämpään osaan nouseva Venäjän sivujuonne vaatii liikaa pohjustusta ja tuntuu monin osin hivenen väkinäiseltä viritelmältä. Jännityselementin lisääminen tekeekin elokuvan rakenteesta kaksijakoisen, missä humoristinen draamaosuus ja vakavaksi tarkoitettu synkempi narraatio eivät sulaudu yhteen niin kuin olisi suotavaa. Elokuvan temaattisen tason kannalta Jere Laukkasen esittämä tärkeä Pellen hahmo jää myös pahasti Venäjältä alkaneen sivuraiteen varjoon, eikä henkilön tarkoitus elokuvassa ole kuin helpottaa käsikirjoittajan (myös Ullakko) tehtävää ongelmatilanteissa.

Käsikirjoituksen pienet puutteet eivät kuitenkaan vaikuta elokuvan ammattimaiseen jälkeen. Halvahkolla digikameralla kuvattu Mitä meistä tuli on teknisesti erinomaista jälkeä. Kuvasommitelmat, leikkaus ja kamera-ajot ovat osaavan tekijän jäljiltä, vaikka paikoin käsivaralla kuvatut kohtaukset rajaavatkin tökerösti henkilöjä pois kuvasta. Amatöörituotannon asettamat rajat on kuitenkin ylitetty innovatiivisilla tavoilla tehdä elokuvaa, josta indie-taustat eivät juuri heijastu lopputuloksesta. Mitä meistä tuli todistaakin jälleen, ettei suomalaisen harrastelijavoimin tuotetun elokuvan tarvitse hävetä lainkaan isompien studioveljiensä rinnalla.

Ainoa asia, missä elokuvan taustat käyvät selkeimmin esille, on näyttelytyö. Pääosaesittäjä ja moniosaaja Miika Ullakko on oikeastaan porukasta ainoa, joka selviää työstään lähes puhtain paperein ja vielä aitona hauskuuttajana. Muut näyttelijät ovat luonnollisimpia elokuvan tavanomaisemmissa kohtauksissa, mutta suurien ja näyttelyä vaativien tunteiden esittämisessä itse kullakin on ongelmansa. Etenkin Laukkasen Pelle muistuttaa enemmän huonoa Kummeli-hahmoa kuin aitoa henkilöä, mutta roolihahmo on kieltämättä vaikeasti omaksuttava. Positiivinen yllätys on sen sijaan alussa nähtävät lapsinäyttelijät, jotka päihittävät lahjoillaan suurimman osan rapakon takaisista Hollywood-sisaruksistaan.

Tekniikka
Markettitason kuvausvälineestä johtuen kuvasta ei sovi odottaa liikoja. Tummempi pää peittää yksityiskohdat sisäänsä ja kuva yleisesti ottaen on hieman epätarkka. Värisävyt toistuvat tosin luonnollisina, ja yleinen taso on kaiken kaikkiaan hyvä. Dolby Digital 2.0 -ääniraita on muutamia harvoja kohtauksia lukuun ottamatta selkeä ja erottelukykyinen.

Lisämateriaali
Vajaan tunnin mittainen Näin tehtiin -dokumentti on laadukas taltiointi Mitä meistä tuli -elokuvan tuotantovaiheista. Kengännauhabudjetilla tehdyn projektin ongelmat ja näistä selviytymiset tulevat hyvin esiin tekijätiimin hartaudella kuvatuissa ja selostetuissa pätkissä, mitkä tasapainoilevat sopivassa suhteessa elokuvan taustojen sekä kuvausteknisten seikkojen kanssa. Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksen nostaakin Ullakon pimittämätön asenne elokuvan tuotannon suhteen. Yleisesti elokuvanteosta innostuneille dokumentti tarjoaakin paljon arvokasta tietoa siitä, kuinka pienelläkin budjetilla saa aikaiseksi ammattimaista jälkeä.

Noin kuuden minuutin edestä löytyvät poistetut kohtaukset eivät tarjoa elokuvaan saati sen ulkopuolella mitään merkittävää lisää.

Yhteenveto
Mitä meistä tuli on suomalaisen indie-tuotannon taidonnäyte. Miika Ullakon kirjoittama ja ohjaama elokuva kärsii eniten käsikirjoituksellisista ongelmista, mutta valaa ammattimaisen ilmeensä vuoksi uskoa valtakunnallisen amatööriskenemme puolesta.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Misty Friday Filmsille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016