Alkuperäinen nimi: 
Mud
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
130
Mud
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/09/2013 - 00:00

Elokuva
Arkansasissa suuren Mississippi-joen saarelta kaksi teinipoikaa, Ellis (Tye Sheridan) ja Neckbone (Jacob Lofland), löytävät veneen puusta, ja sieltä oudon asukin, Mudin (Matthew McGonaughey). Mies on karussa virkavaltaa ja pojat päättävät auttaa tätä löytämään rakastetunsa Juniperin (Reese Witherspoon), mutta jänskänä alkanut seikkailu muuttuu vaaralliseksi, kun selviää, että Mudin perässä on myös kostonhimoinen King Carver (Joe Don Baker) ja tämän verenhimoinen lynkkausjoukko.

Hienoilla ja omaperäisillä draamoillaan Shotgun Stories (2007) ja Take Shelter (2011) uransa vauhtiin potkaisseen käsikirjoittaja-ohjaaja Jeff Nicholsin Mud on vahvasti viritetty kuvaus matkasta aikuisuuteen, Mark Twainin Tom Sawyerista ja Hucklebery Finnista inspiraationsa hakeva ja pienuudestaan huolimatta varsin eeppiseksi kasvava kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja velvollisuuksista. Mud onnistuu olemaan yhtä aikaa paitsi jännittävä ja uhkaava, myös sympaattinen, traaginen ja koominenkin, eli kattaus täydelliseen elokuvailtaan on varsin onnistunut ja maittava. Kokonaisvaltaisen kokemuksen kruunaavat vielä upeat näyttelijät.

Matthew McGonaughey osoitti jo William Friedkinin armottomalla Killer Joella (2011) olevansa muutakin kuin pelkkä paidatta heiluva hurmuri, ja yhtä lailla nimihenkilö Mud on monisärmäinen luomus, jossa yhdistyvät aidolla tavalla kovan elämän karheuttama kyynisyys herkkyyteen osata ottaa ja antaa. Terence Malickin Tree of Life -elokuvassa (2011) debytoinut Tye Sheridan ja Mudissa ensiesiintymisensä tekevä Jacob Lofland pelaavat täydellisesti yhteen sulkeutuneemman Neckbonen ja vanhempiensa avioeron kurimuksessa kamppailevan Ellisin muodostaessa aitoakin aidomman parivaljakon, joiden synkka tuo mieleen vaikkapa Rob Reinerin klassikon Stand By Me (1986) ja Garth Jenningsin Son of Rambow`n (2007). Pääkolmikko onnistuukin tehtävässään häikäisevän hyvin.

Sivurooleissa vakuuttavat valkokankaan varmaotteiset veteraanit Sam Shepard Mudin luottoystävänä Tom Blankenshipina sekä muheva Joe Don Baker silmä silmästä-metodiin uskovana paholaismaisena King Carverina ja Paul Sparks tämän vähintään yhtä julmana poikana. Nicholsin jokaisessa elokuvassa tähän mennessä näytellyt ja todennäköisesti jokaisessa myös tulevaisuudessa esiintyvä Michael Shannon tekee ajaltaan kovin rajallisen, mutta vahvan roolityön Galenina. Reese Witherspoonin rooli Mudin kovia kokeneena rakastettuna Juniperina ei ole iso, mutta tarpeen aina vaatiessa taitava näyttelijätär osoittaa yhä pystyvänsä hienoihin roolisuorituksiin. Sarah Paulson on Ellisin äiti Mary Lee, Bonnie Sturdivant pojan kouluihastus May Pearl sekä kymmenistä pikkurooleista elokuvissa tuttu, ja viimeksi Sons of Anarchyn neljännellä kaudella nähty Ray McKinnon tämän isä Senior.

David Wingon mestarillinen score soi deltan soundein akustisen ja sähköisen kitaran ja muiden kielisoittimien liidatessa nuotteja. Ohjaajan velipojan Ben Nicholsin ja tämän Lucero -yhtyeen esittämät kappaleet kierrättävät Wingon luomaa perusteemaa usein eri variaatioin, luoden elokuvan taustalle uniikin hikisen ja mutaisen äänimaailman, joka asettaa aidon atmosfäärin monin eri tavoin syvältä kouraiseville tapahtumille. 

Yhteenveto
Voimakas ja tunnelmallinen draamajännäri koskettaa monia hermopäätteitä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016