Alkuperäinen nimi: 
Muisteja
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
69
Muisteja
Jussi U. Pellonpää, Ke, 11/09/2013 - 00:00

Elokuva
Suomen kuuluisin cinefiili, kansainvälisestikin suunnattoman arvostettu professori ja elokuvatietäjä, ohjaaja ja kirjailija Peter von Bagh palaa Ouluun muistellen elokuvan keinoin rakasta kotikaupunkiaan 1950-luvulla.

Parhaiten vastaanottavainen on katsoja, joka on kotoisin Oulusta, syntynyt 1940-luvulla ja fanittaa yli kaiken Peter von Baghia. Itse en kuulu mihinkään luetelluista kategorioista, mutta pidän suuresti hyvistä dokumenttielokuvista, ja sellainen Muisteja on. Yhtä lailla kuin kuvaus kaupungista, Muisteja on myös kertomus nuoresta Peter von Baghista ja siitä, miten hänestä tuli nykyään kaikkien tuntema tietopankki ja kansainvälisen elokuvan asiantuntija. Samalla se on yhden sukupolven pieni historiikki ja kunnianosoitus tekijälleen tärkeille ihmisille ja ystäville. Esseetyyppinen Muisteja hyödyntää monia eri arkistomateriaaleja, elokuvan, valokuvien, erilaisten autenttisten ääniraitojen, maalausten ja muiden taideteosten tuodessa menneisyyden tähän hetkeen tavalla, jota voi kutsua ainoastaan yhdellä nimellä, rakkaudella. 

Kuten von Bagh sanoo: "Muistot assosioituvat teattereihin, joissa jonkun elokuvan näki", myös Muisteja käy läpi tekijänsä matkaa nähtyjen elokuvien kautta liittäen kokemukset valkokankailta kerrontaan samalla tavalla kuin von Baghin toisessa rakkaudentunnustuksessa paikkakunnalle, palkitussa elokuvassa Helsinki, ikuisesti (2008). Myös kuuluisan brittiläisen elokuvakriitikon, Raymond Durgnatin, kiteytys, "Ihmisen suosikkielokuvat ovat hänen elämätöntä elämäänsä, toiveitaan, pelkojaan, halujaan. Ne ovat taikapeili, niiden heijastukset on kudottu ihmisen varjominuuksiin, ihmisen toteutumattomiin rakkauksiin", on yksi elokuvan manifesteista.

Ohjaaja von Baghin, Erja Manton ja Eero Saarisen kertojaäänet johdattavat katsojan keskelle yhteiskunnallista murrosta ja suurten muutosten aikaa, aikaa, jolloin myös nuori Peter näki ensimmäisen elokuvansa ja löysi elämäntyönsä juuret. Arto Kaivannon kuvaama ja Petteri Evilammen leikkaama elokuva istuu saumatta von Baghin dokumenttien sarjaan nostalgisena ja kauniin kaihoisana aikamatkana.

Yhteenveto
Täyteläinen ja suurella sydämellä tehty dokumentti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016