Alkuperäinen nimi: 
Mulan
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1998
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K7
Kesto: 
84
Mulan - Special Edition
Jarmo Hänninen, Ti, 21/12/2004 - 00:00

Elokuva

Kiinaan sijoittuva tarina nuoresta Mulan-tytöstä ei ole Disney-elokuvana saanut paljoakaan huomioita teatteriesityksen alkuhuuman jälkeen. Ihmiset puhuvat vieläkin Bambista, Tuhkimosta, Aladdinista ja Leijonakuninkaasta, mutta Mulan sivuutetaan näissä keskusteluissa melkein kokonaan. Mulanin toteutus kesti yli viisi vuotta ja se oli tiettävästi ensimmäinen Disney-piirretty, jota suunniteltiin käyttäen hyväksi molempien Disney-studioiden resursseja. Ihmeellisempää kuitenkin on, että elokuvan ensimmäistä DVD-painosta lykättiin, ja kun se viimein saapui kauppoihin, se jäi isompien ja uudempien julkaisujen jalkoihin. Lisäksi elokuva, vaikka mainio seikkailu Disney-mittakaavassa onkin, ei esitellyt genreensä mitään muuta uutta kuin uuden ympäristön - Kiinan. Elokuvasta on kuitenkin julkaistu Disney Klassikot -sarjaan Special Edition DVD, jonka voi hankkia erikseen tai yhdessä uuden Mulan 2 -piirretyn kanssa.

Mulan on erinomainen seikkailutarina. Se kertoo nuoresta tytöstä, joka lähtee isänsä sijasta sotaan Kiinaan tunkeutuneita, raakalaismaisen Shan-Yun johtamia hunneja vastaan. Hunnilauman johtajan päämääränä on murhata keisari ja kaapata Kiina oman valtansa alle. Kun sotilaita värvätään keisarin käskystä ympäri Kiinaa, saa myös Mulanin isä käskyn valmistautua lähtöön. Arvostettu sotasankari on kuitenkin vain varjo itsestään, ja pystyy hädin tuskin kävelemään ilman kävelykeppiään. Itsepintaisena jääränä hän kuitenkin päättää lähteä puolustamaan maataan. Perheen naisten on vain tyydyttävä tähän ratkaisuun ja toivottava tulevaisuudelta parasta. Mulan ei kuitenkaan suostu olemaan vain passiivinen sivustakatsoja, vaan ottaa isänsä paikan Kiinan keisarin sotajoukoissa. Perheen esi-isät lähettävät Mulanin avuksi suuren lohikäärmeen - mahtavimman perheen suojelijoista. Ja näin seikkailu on valmis alkamaan.

Elokuvan kerronta on perinteikästä Disney-draamaa. Vakavan teeman päälle on sijoitettu musikaalimaisia laulujaksoja, ja synkkien kohtauksien vastapainoksi mukaan on saatu myös aimo annos maittavaa huumoria. Itse juoni perustuu Mulanin legendaan, jonka mukaan "oikea" Mulan vietti yhden talven sijasta armeijan riveissä yli 10 vuotta sotilaaksi naamioituneena. Edellä mainittu Mulanin taru onkin yksi suosituimpia kansantaruja Kiinassa, jonka pohjalta on tehty lauluja, runoja ja näytelmiä. Mulanin alkuperäiseltä englanninkieliseltä ääniraidalta löytyy sellaisia nimiä kuin Eddie Murphy, Miguel Ferrer, Pat Morita ja Ming-Na. Suomidubbauksessa ääneen pääsevät muun muassa Tom Pöysti, Heidi Kyrö ja Santeri Kinnunen. Ei Mulan kuitenkaan mikään virheetön elokuva ole. Mahtava Kiinan armeija kun koostuu loppujen lopuksi vain noin viidestä sotilaasta. Tämä on aivan käsittämätön asia, jonka tekijät antoivat vain olla, sillä se ei vaikuta elokuvan juoneen juurikaan. On se nyt kuitenkin kumma miten viisi sotilasta pärjää mahtavalle hunnien armeijalle - tosin kyllä se hunnienkin lauma kutistuu loppua kohden.

Kuva

Ääni


 

Ääni:

1.66:1 -kuvasuhteella esitetty piirretty on laadullisesti keskitasoa, sillä on Disney pystynyt huomattavasti parempaankin. Näyttää myös siltä, että mitään restaurointia ei ole alkuperäiselle kuvamateriaalille tehty, sillä kuva on todella pehmeä ja paikoin piirrosjälki vaikuttaa jopa hieman suttuiselta. Joissakin kohtauksissa väripinnat elävät hiukan.raita on taattua Dolby Digital 5.1 -laatua aina dubbauksia myöten. Vaikka tietyissä kohtauksissa ääniraitaa ei hyödynnetä kuin dialogin osalta, niin ei pidä huolestua, sillä kyseessä on ihan elokuvallinen tehokeino - ääniraidassa ei ole mitään vikaa.

Lisämateriaali

Ensimmäiselle levylle on sijoitettu kunnioitettava määrä lisämateriaalia. Ensinnäkin se sisältää elokuvan ohjaajien (Tony Bancroft ja Barry Cook) ja tuottaja Pat Coatsin yhteisen kommenttiraidan. Tämän lisäksi levyltä löytyy, pienillä esittelyosuuksilla höystettynä, seitsemän poistettua kohtausta. Viisi musiikkivideota esittelevät muun muassa Jackie Chanin, Christina Aquilleran ja Stevie Wonderin laulutaitoja. Pienenä bonuksena levyltä löytyy vielä eräänlainen tietopankki (valikon mukaan kyseessä on tietovisa), jota selaamalla elokuvan Mushu-lohikäärme kertoo faktaa Kiinan historiasta. Kaksiminuuttinen hauskaa pikkutietoa Mulanista -paketti kertoo pientä triviatietoa Mulanin tekemiseen liittyvistä seikoista, esimerkiksi miten paljon kahvia elokuvan tekijätiimi joi yli viiden vuoden aikana.

Toisen levyn lisämateriaalitarjonta on myös runsasta. Vaikka ne ovatkin sijoitettu levylle hieman sekavassa järjestyksessä ja joskus melko ihmeellisillä nimikkeillä.

Tarjonnan avaa kattava annos musiikkivideoita. Ensimmäisen levyn Jackie Chanin esittämä I'll Make a Man Out of You -musiikkivideo lauletaan nyt kantoninkiinaksi kun ensimmäisellä levyllä se oli mandariinikiinaksi. Viehkeä ja upeaääninen CoCo Lee esittää Mulanin teemakappaleen Reflection, jonka musiikkivideo kannattaa ehdottomasti katsoa - mandariinikiina ei ole ikinä kuulostanut näin kauniilta. Samaisen kappaleen espanjaksi tulkitsee Lucero-niminen artisti ja True to Your Heart -kappaleen espanjankielisestä musiikkivideosta vastaa puolestaan Christian.

Matka alkaa -osio on kooste lyhyistä esittelyistä, joissa esitellään Mulanin legenda ja miten piirrettyä lähdettiin työstämään eteenpäin. Balladi Hua Mulanista -osuudessa kuulemme alkuperäisen tarinan Mulanista, samalla ruudulla näytetään elokuvan suunnittelupiirrustuksia. Mulanin löytyminen puolestaan esittelee sen mitä osaa Mulanin legendasta käytettiin hahmon ja piirretyn hengen luomiseen. Luvassa on myös pientä tarinaa tekijöiden matkasta Kiinaan tutustumaan maan kulttuuriin. Alkuvaiheen esittely 1995 ja 1996 ovat pariminuuttisia pätkiä siitä, miten kuvakäsikirjoituksesta ja suunnittelukuvituksista saatiin aikaan elokuvan tärkeimpiä kohtauksia esittelevät pätkät. Ne tuovat hyvin esiin elokuvan visuaalisen ilmeen, vaikka ovatkin vasta varhaisen tuotantovaiheen tuotoksia.

Tarinankertojan matka -osio koostuu hieman yli seitsemän minuuttia pitkästä pätkästä nimeltään Mulanin etsiminen. Osuudessa paljastuu, että miten Mulan konkreettisesti muodostui hahmona ja elokuvana, sekä miten koko tarina perustuu yhteen legendan pohjalta tehtyyn runoon. Kuvakäsikirjoituksesta elokuvaksi -vertailu on niin ikään tavanomainen monikuvakulma (multi-angle) tutkielma siitä, miten kuvakäsikirjoitus vastaa valmista elokuvaa. Havainnollistamaan tätä, vertailussa käytetään esimerkkinä yhtä elokuvan kohtauksista.

Suunnittelu-osiossa keskitytään lähinnä taiteelliseen näkökulmaan piirretyn kannalta. Luova suunnittelu on osuus, jossa selviää muun muassa se, miten Mulanin piirrostyyli saavutettiin ja mitä sen aikaansaamiseksi jouduttiin tekemään. Hahmojen suunnittelussa saamme nähdä miten Mulan ja muut hahmot luotiin aina karikatyyri-asteelta lopulliseen muotoonsa. Värien balladi on mielenkiintoinen osuus, jossa tekijät selittävät miten elokuvan värit valittiin korostamaan tiettyjä tunteita, tunnelmaa ja etenkin kulttuuria. Lisäksi kuvagalleriasta löytyy yli 400 kpl materiaalia elokuvan hahmojen kehitysvaiheista.

Viimeisessä osuudessa katsastetaan kaksi tuotannon kehitysvaiheitta monikuvakulma-toiminnon avulla. Myös digitaalista tuotantoa vilkaistaan lyhyesti. Musiikki-osuus selittää meille miten laulut otetaan huomioon Disney-tuotannoissa ja erityisesti Mulanissa, sekä miten laulut sovitetaan mukaan tarinaan. Kansainvälinen Mulan on maakohtaiseen lokalisointiin keskittyvä osio, jonka Mulanin matka maailmalla pätkässä katsastetaan hieman Mulanin kansainvälisiin versioihin. Lauluesityksen avulla otetaan kurkistus eri kieliversioihin ja huiman lisämateriaaliosuuden päättää markkinointi-osio, jossa on esillä 32 kpl Mulan-elokuvan julistekuvia, kaikki eri muotoisia, näköisiä ja kielisiä.

Yhteenveto

Lähestulkoon unohdettu Disney-seikkailu Mulan saattaa yllättää monet katsojat, jotka näkevät elokuvan ensimmäistä kertaa. Maittava seikkailu jokaisen makuun, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Kuvasuhde: 
1.66:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Ohjaajien ja tuottajan yhteinen kommenttiraita Kuvagallerioita Musiikkivideoita Poistettuja kohtauksia Pikkutietoa mulanista Lokalisointi Tuotantovaiheiden esittelyt Alkuperäinen tarina
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016