Alkuperäinen nimi: 
Wire in the Blood Season 2
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
344
Murha mielessä: kausi 2
Vesa Jalkanen, To, 19/10/2006 - 00:00

Elokuva
Laadukkaat brittiläiset poliisisarjat ovat saavuttaneet suosiota myös Suomessa. Komisario Morse, Bergerac ja Midsummerin murhat ovat keränneet televisiokatsojia, ja sarjoja on sittemmin julkaistu myös DVD-formaatissa. Tuoreempaa englantilaista tuotantoa edustava, Val McDermidin menestysnovelleihin perustuva Murha mielessä (Wire in the Blood, 2002-) on raaempi ja karumpi kuin brittiläisiltä poliisisarjoilta on totuttu odottamaan. Selvitettävät rikokset ovat poikkeuksellisen väkivaltaisia ja jahdattavat rikolliset ovat sadistisen sairaalloisia sarjamurhaajia.

Sarjan keskeisimpänä hahmona on psykologi Tony Hill (Robson Green), joka auttaa poliisia toinen toistaan sairaampien ja väkivaltaisempien sarjamurhaajien jahdissa. Hän pyrkii rikospaikkoihin tutustumalla samaistumaan rikollisten ajatuksiin hieman samaan tapaan kuin Ally Walker profiloi Pimeyden sydän -sarjassa niin ikään sarjamurhaajia. Tosin Tony Hillillä ei ole Samantha Watersille ominaisia yliluonnollisia kykyjä, vaan hänen on tyytyminen omiin psykoanalyyttisiin taitoihinsa ja päättelykykyynsä. Poliisivoimissa erityisesti rikosetsivä Carol Jordan (Hermione Norris) tuntuu luottavan Hillin erikoisiin kykyihin pystyä profiloimaan rikolliset pelottavam tarkasti. Sarjan tapahtumapaikkana on Bradfield, fiktiivinen pikkukaupunki jossain Pohjois-Englannissa.

Murha mielessä yhdistää perinteistä brittiläistä televisiosarjaan kansainvälisiin ison maailman rikossarjojen elementtejä. Sarjassa tutkitaan raakoja murhia todisteita keräillen, mahdollisia silminnäkijöitä haastatellen ja pienoisia johtolankoja tutkien. Vaikka Murha mielessä ei sinällään tarjoakaan omaperäisiä ideoita muihin vastaaviin sarjoihin verrattuna, onnistuu se kuitenkin toteutustapansa vuoksi viihdyttämään kaltaisiaan paremmin. Sarja ei syyllisty itsensä toistamiseen, vaan jokainen jakso on täysin erilainen niin rikoksen kuin lähestymistapansa suhteen. Toisella tuotantokaudella neljässä episodissa tapaukset vaihtelevat lasten murhaajasta erään sairaalan potilaiden tappamiseen erikoistuneeseen mielipuoleen. Toisaalta puolentoista tunnin episodissa ehditään paneutua tapauksiin ja niiden taustoihin huomattavasti paremmin ja syvällisemmin. 

Rikostutkijat ovat aidon tuttuisia hahmoja, joilla on myös omat yksityiselämänsä ja menneisyytensä, joita sarja paljastaa sopivassa määrin. Erityisesti psykologi Tony Hillillä on toisella tuotantokaudella omat ongelmansa. Hänen tutkimansa raa'at rikokset ovat jättäneet psykiatrin psyykeeseen pysyviä jälkiä, jotka vaikuttavat suuresti hänen käytökseen ja elämäänsä ylipäänsä. Myös Carol Jordanin ja Tony Hillin keskinäinen suhde on kiehtovaa seurattavaa. Kaiken kaikkiaan Murha mielessä on älykäs poliisisarja. Tarinat ovat hyvin kirjoitettuja ja jänteviä kokonaisuuksia. Kun episodit on hyvin ohjattuja ja näyttelytyö kauttaaltaan mallikelposta työtä, on käsissämme laadukas sarja, jota kelpaa seurata. Valitettavasti Hermione Norris jätti sarjan kolmannen tuotantokauden jälkeen. Hänen korvaaminen tuleekin olemaan erityinen haaste, niin merkittävä rooli hänellä on sarjan kannalta.

Kuva
Anamorfinen laajakuva on televisiotuotannolle varsin laadukas. Terävässä ja värikylläisessä kuvassa suurimpana ongelmana oleva ajoittainen lievä rakeisuus ei nouse kuitenkaan suureksi ongelmaksi.  

Ääni
Selkeä Dolby Digital 2.0 -ääniraita ei anna suurempaa moittimisen aihetta. Se suoriutuu tehtävästään dialogin välittäjänä mainiosti. Toki monikanavaisesta miksauksesta olisi ollut etua monissa kohtauksissa, .

Lisämateriaali
Mukana ei ole lisämateriaalia lainkaan.

Yhteenveto
Korkealaatuisessa brittiläisessä rikosdraamasarjassa psykologi Tony Hill avustaa poliisia toinen toistaan vaarallisempien sarjamurhaajien kiinni ottamisessa. Toisella tuotantokaudella käsitellään neljää rikosvyyhteä yhtä monessa televisioelokuvassa.

Kuvasuhde: 
1.77:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016