Alkuperäinen nimi: 
Muutoksii
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Muutoksii
Jussi U. Pellonpää, Ke, 09/04/2014 - 00:00

Elokuva
Perussuomalainen Antti (Tiitus Rantala) ja somalitaustainen Muhis (Sami Hussein) ovat parhaat kaverit, vaikka kotokulmilla Hertsikassa rasismiin törmääkin joka päivä. Kun väkivalta kärjistyy kiinnikäymisen tasolle, tapahtuu traaginen onnettomuus, joka tekee 12-vuotiaiden poikien arjesta silkkaa painajaista. Samaan aikaan kun Antti ja Muhis yrittävät epätoivoisesti löytää tilanteesta ulospääsyä, kulmakunnan ääriainekset, maahanmuuttajat ja isänmaalliset nahkapäät, valmistautuvat täysimittaiseen sotaan.

Sami Laitisen esikoisenaan ohjaama ja käsikirjoittama Muutoksii on moderni nuorisokuvaus, jonka taustalla kulkee laajempikin yhteiskunnallinen kommentaari. Herttoniemen kaupunginosa ja varsinkin poikien koulu on mikrokosmos, joka heijastelee nykyaikaa monikulttuurisena sulatusuunina, jossa kihisee ja kiehuu näennäisesti rauhallisen ulkokuoren alla. Samalla Muutoksii tarkastelee kodin osuutta lapsen kasvatuksessa kuin myös vallallaan olevaa ongelmanuorten hoitopolitiikkaa, jonka seurauksena häiriköiksi leimatuille määrätään vahvoja psykostimulantteja.

Nuorten kanssa läheisessä yhteistyössä syntynyt Muutoksii kärsii paikoin myös nykyaikaisten teinikuvien helmasynnistä, rauhattomasta käsivarakuvauksesta ja hektisestä editoinnista, joilla tarkoitus lienee kuvittaa varhaisaikuisten ylivilkasta ajatusmaailmaa, mutta rockvideoista tutun efektin vaikutus on katsomossa on usein vallan päinvastainen. Muutoksii -elokuvan kohdalla tahti kuitenkin tasaantuu, kun juonikuviot alkavat selkiytyä ja mukaan uitetaan draamallista sosiaaliraporttia ja jopa rikoselokuvan aineksia. Lopputulos on kuitenkin sopivasti uskottava ja realistinen, kiitos hyvien amatöörinäyttelijöiden ja varsinkin onnistuvan pääkaksikon, joskin finaalin surrealismia hipova huipennus jättää laskelmoinnin maun kitalakeen.

Nuoret Tiitus Rantala ja Sami Hussein ovat aitoja ikäisiään, lausuvat uskottavaa dialogiaan oikein äänenpainoin ja tuovat tunteetkin pintaan pienin elein. Myös Antin yh-äitiä esittävä Amanda Löfman on oikean oloinen ilmestys jälkikasvustaan aidosti huolestuneena emona. Heikommin eväin pärjäävät Riku Kemppinen Antin isäpuoleksi tyrkylle tulevana kierona Joukona ja Nuutti Konttinen uusnatsien oppeja kotioloistaan innolla imevänä luokkakaveri Rikuna, joilla molemmilla on ongelmia pitää performanssinsa menemästä takaseinästä läpi.

Yhteenveto
Joka suuntaan hiukan päämäärättömästi ryntäilevä kokonaisuus olisi kaivannut rauhoittamista ja yhteen asiaan kerralla keskittymistä, mutta ainakin ennakkoesityksessä se olennaisen kohdeyleisö, eli nuoret, tuntuivat viihtyvän ja puhuvan samaa kieltä leffan keskushenkilöiden kanssa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016