Alkuperäinen nimi: 
National Treasure: Book of Secrets
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
127
National Treasure : Salaisuuksien kirja
Jussi U. Pellonpää, To, 14/02/2008 - 00:00

Elokuva
Monitaitoisen seikkailijan Benjamin Franklin Gatesin (Nicolas Cage) luento sisällissodan aikaisesta amerikasta saa nolon lopun, kun opiskelijoiden joukkoon hiipinyt Mitch Wilkinson (Ed Harris) tuo päivänvaloon presidentti Lincolnin murhanneen John Wilkes Boothin päiväkirjan 18 kadonnutta sivua.
Wilkinsonin esittelemä dokumentti paljastaa, että Benin isoisoisä Thomas Gates (Joel Gretsch) olisi ollut osallisena salaliitossa murhata Lincoln ja Ben päättää siltä istumalta todistaa väitteet vääriksi ja puhdistaa sukunsa maineen. Avuksi enemmän kuin energiselle Gatesille tunkee isäukko Patrick (Jon Voight) ja vanha sidekick, nörttinero Riley Poole (Justin Bartha), sekä varsin vastahakoisesti entinen mielitietty Abigail (Diane Kruger), jonka suhteista politiikan korkeimmille portaille on jälleen hyötyä. Ympäri maailmaa sankareita vievän seikkailun tiimellyksessä Ben äkkää, että jahdin kohteena on myös kadonnut kultainen kaupunki, jonka sijainti löytyy yhdestä opuksesta, vain ja ainoastaan Amerikan presidenteillä viranperintönä kulkevasta Salaisuuksien kirjasta. Saadakseen haltuunsa kaikki vastaukset aina Roswellin alue 51:stä tapauksesta JFK:n salamurhaan ja Nixonin kadonneisiin Watergate nauhoihin sisältävä, samoihin kansiin koottu aineisto, on Benin kidnapattava Yhdysvaltain istuva presidentti (Bruce Greenwood). Touhu on täynnä vaaroja, sillä viekas Wilkinson ei ole alkuunkaan halukas luopumaan saamastaan julkisuudesta ja varsinkaan mahdollisuudesta löytää suunnaton kulta-aarre.

Kokonaisuutena National Treasure - Salaisuuksien kirja on perus-bruckheimerilaista megamökästystä, jossa jokaisen tulevan koitoksen pitää olla edellistä näyttävämpi ja mahdollisimman äänekäs. Mahtituottaja Jerry Bruckheimerin laajan lompakon voimin operoiva, jo ensimmäisenkin National Treasure -elokuvan ohjannut Jon Turteltaub ei niihin persoonallisimpiin näkijöihin Hollywoodissa kuulu, mutta mies osaa kuitenkin tarpeeksi ammattitaitoisesti asetella suureellisesti lavastetut kohtaukset ja kuvat oikeaan järjestykseen. Nykyään trendikkäästi nimimerkillä The Wibberleys kirjoittavat Cormac ja Marianne Wibberley ovat tehneet uraa Hollywoodissa jo jokusen vuoden ja tuottoisimpia kaksikon käsikirjoituksista ovat olleet mm. Charlien Enkelit -Kurvit suoriksi (2003), Bad Boys II (2003) sekä Kansallisaarre -nimellä suomeen tuotu ensimmäinen National Treasure. Ja samalla logiikasta piittaamattomalla tyylillä jatketaan nytkin. Indiana Jonesin seikkailuista alkuperänsä ammentava National Treasure 2 on kuin steroideilla paisuteltu Da Vinci Koodi, jossa pulmat ratkotaan vauhdissa, siirryttäessä konfliktista ja maanosasta toiseen. Kaikesta kivasta kikkailusta, hilpeästä sanailusta ja lukuisista likipiti-tilanteista huolimatta, totuus on kuitenkin se, että National Treasure 2 on vain ensimmäisen elokuva klooni, tapahtumapaikat vaihdettuina.

Aina karismaattinen Nicolas Cage koheltaa roolinsa läpi tuttuun tyyliin. Lohkoo rentoja hetuloita aina tilaisuuden tullen ja vakavoituu vasta hengenvaaran iskiessä, joita suoraviivaisessa tarinassa kyllä piisaa. Nimekkäämpää tähtistatusta tuovat heikosti hahmotellun roolinsa vankina aina varmaotteinen Ed Harris ja Oscarilla vuonna 2006 elokuvasta The Queen palkittu Helen Mirren Ben Gatesin tiukkana äitinä. Plagioinnista voimavaran itselleen luoneen Trevor Rabinin score kierrättää ensimmäisestä osasta tuttuja kuvioita, rymistelee isolla orkesterilla ja pullistelee sankarillisilla teemanpätkillä. Kappaleessa Spirit of Paris Rabin osoittaa kuitenkin taitavuutensa sovittaessaan leffan kiihkeästi potkivan pääteeman tangoisasti lokaation mukaan, käyttäen pääinstrumenttina vekkulia haitaria.

Yhteenveto
Eihän National Treasure - Salaisuuksien kirja lopeta sotia tai paranna sairauksia, mutta ei sitä puutteineenkaan kannata ottaa liian vakavasti. Vauhdikas ja höveli viihde kun ei ole ikinä ketään vahingoittanutkaan. Popcornin ja kolajuoman seurana seikkailua seuraa turhia murheita miettimättä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016