Alkuperäinen nimi: 
Finding Nemo
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
100
Nemoa etsimässä 3D
Jussi U. Pellonpää, Ke, 19/12/2012 - 00:00

Elokuva
Nuori vuokkokala Nemo (Alexander Gould) on ylen kyllästynyt ylihuolehtivaiseen nyhverö-isäänsä Marliniin (Albert Brooks), ja päättää tempaista kesken koulupäivän kunnon rohkeustestin. Mutta hylätessään tutun ja turvallisen kotiriutan, Nemo päätyykin lopulta ihmisten kynsiin Australiaan, monen sortin merenelävän asuttamaan akvaarioon. Isäukon on pakko niellä valtameripelkonsa ja aloittaa uhkarohkea pelastusoperaatio, ainoana apunaan lähimuistinsa menettänyt palettivälskärikala Dori (Ellen DeGenres). Sympaattisten eväkkäiden huimaan seikkailuun mahtuu mukaan myös vegaaneiksi ryhtyneet hait Bruce, Anchor ja Chum (Barry Humphries, Eric Bana ja Bruce Spence), lehtikala Gil (Willem Dafoe), aina arvaamattomat ameebat sekä enemmän tai vähemmän pihalla uiskenteleva kilpikonnaseurue, pölhöjä lokkeja ja sankarillista pelikaania unohtamatta.

Andrew Stantonin ja Lee Unkrichin kimppaohjaama Nemoa etsimässä oli viides Pixar-yhtiöiden kokopitkä animaatio ja lajissaan yhä ehdottoman aatelinen esitys. Leijonakuninkaan 3D-version uusintakierros 2011 sai niin hyvän vastaanoton, että Disneylla päätettiin jatkaa samalla tavalla, ja konvertoida enemmänkin vanhoja hittejä nykyajan teknisiin vaatimuksiin sopivimmiksi, ja elokuvan Nemoa etsimässä kohdalla päätös osoittautuu enemmän kuin oikeaksi. Yksityiskohdissaan tuhlaileva esillepano on silmiä hivelevää katsottavaa, valtameri ihmeellisine ilmestyksineen kuvattu ehtymättömällä mielikuvituksella ja käänteissä kiinnitetty hilpeästi huomiota aikuisempiin toimintastandardeihin.

Nemo on myös koko perheen elokuva, sanan varsinaisessa merkityksessä: Siinä on sopivassa määrin kevytjännitystä pienemmät katsojat huomioiden, mutta myös teräväsärmäistä herjanheittoa ja tukuttain veikeitä leffalainoja varttuneemmillekin Pixaristeille. Ja kuten asiaan kuuluukin, myös opetus on oiva: Uskalla päästää peloistasi irti.

Alkuperäiset ääninäyttelijät tekevät loistavaa työtä, joista eturiviin nousevat varsinkin Albert Brooksin herkkähermo Marlin ja Ellen DeGeneresin riemastuttavan höveli Dori. Myös Willem Dafoen protokollaan uskova lehtikala on jäänyt yhdeksi animaatioiden onnistuneimmista dubbauksista. Kotimaan kielelläkin pärjätään Nemon tapauksessa vallan mainiosti: Samuel Anttilan Nemo, Jussi Lammen pitelemätön pomo-hai, Seppo Pääkkösen hulppea Gil ja Oona Kamun valloittavan ääni-ilmeikäs Dori osuvat suoraan ytimeen, saaden vakaata sivustatukea aina tarkalta Tom Pöystiltä.

Yhteenveto
Nemoa etsimässä ansaitsee ehdottomasti kuulua niiden harvalukuisten animaatioiden joukkoon, joita kutsutaan voidaan kutsua Disney Klassikoiksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016