Alkuperäinen nimi: 
Next Friday
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
94
Next Friday
Saul Ahola, Ma, 04/07/2005 - 00:00

Elokuva:


"Today is next Friday, and I still ain't got no job."


Hyvin menestynyt hood-komedia Friday (1995) poiki viisi vuotta myöhemmin esimmäisen jatko-osansa, Next Friday. Elokuvan sai ohjattavakseen untuvikko Steve Carr, jolle Next Friday oli muiden Friday-ohjaajien tapaan debyyttiohjaus. Elokuvan hahmoja työstivät tälläkin kertaa Ice Cube ja DJ Pooh, jonka pohjalta Ice Cube kirjoitti käsikirjoituksen. Pääosissa nähdään tietenkin itse herra Cube sekä tuore näyttelijä valkokankaalla, Mike Epps.


Next Friday jatkaa suurinpiirtein siitä, mihin Friday päättyi. Lähiöterroristi Deebo (painija Tony "Tiny" Lester Jr.) on lopulta päätynyt vankilaan. Huhu kertoo, että hän on pääsemässä vapaaksi osuvasti seuraavana perjantaina. Graigin (Ice Cube) ja Deebon välit jäivät ensimmäisessä osassa kalman kylmiksi, joten Graigin isä päättää sijoittaa poikansa asumaan hetkeksi lottovoittajaveljensä luokse kalliille ja hienolle asuinalueelle, kunnes tilanne South Centralissa rauhoittuu.


Graig on muuttunut. Hän ei ole enää puhtaita virtsanäytteitä suoltava taustalta seuraaja, vaan toimelias ja räväkkä toiminnan mies, jolle on alkanut laittomat yrtitkin maistumaan. Graigin hyvä ystävä Smokey on kirjoitettu pois elokuvasta näppärästi vieroitushoitoon, joten Graigin parina nähdään hänen surkuhupaisa serkkunsa, Day-Day (Mike Epps). Tehokaksikko joutuu, totta kai, mitä kummallisimpiin kommelluksiin ja ongelmat näyttävät jälleen kerran kasautuvan perjantaihin. Tällä kertaa ongelmiksi muodostuvat naapuritalon riitaisat latinot, vanha kunnon Deebo, talon pakkohuutokauppa ja tietenkin perinteitä kunnioittaen työnhaku. Mukaan on myös ympätty kasa naisongelmia ja aimo annos kannabistuotteiden väärinkäyttöä. Hyvämaineinen lähiö ei näytä olevan South Centralia rauhallisempi.


Fridayn rento tunnelma on vaihtunut paniikinomaiseen kohellukseen, ja kadun ylittäminenkin näyttää olevan mahdotonta ilman paria tahatonta kuperkeikkaa. Hupaisa sanailu taasen on vaihtunut yksitoikkoiseen suu vaahdossa selittämiseen, josta saamme pitkälti kiittää Mike Eppsin Day-Day -hahmoa, jonka alati jatkuvan tohotuksen seurauksena tekisi mieli hypätä elokuvan keskelle ja tukkia hänen suunsa, edes hetkeksi.


Elokuvasta kertoo melko paljon se, että Ice Cube (vähättelemättä miehen oikeasti kohtalaisia kykyjä valkokankaalla) tekee ehkäpä elokuvan parhaan roolisuorituksen. Graigin isän roolissa edelleen nähtävä John Witherspoon alkaa olla jo oman hahmonsa irvikuva. Mike Eppsissä taas on hyvää potentiaalia tämän tyyppisiin komedioihin, joissa mies on yllättäen jatkanutkin, ja onhan Day-Day tiettyyn pisteeseen asti elokuvan huvittavin hahmo, mutta miehen suuhun kirjoitettu dialogi olisi kaivannut roimasti hiomista.


Siinä missä Ice Cuben ja Chris Tuckerin kemiat iskivät loistavasti yhteen Fridayssa, Mike Epps ei kykene täyttämään tummaihoisen koomikon mentävää aukkoa Next Fridayssa. Cube ja Epps päätyivät tekemään vielä kahden vuoden päästä elokuvan All About the Benjamins (2002), joka kärsii täysin samoista ongelmista. Epps on edelleen änkyttävä tohottaja, joka kompastuu omiin jalkoihinsakin. How High (2001) -elokuvassa Epps tekee ehkä ehyimmän roolisuorituksensa Baby Powder -sutenöörinä. Myöhemmin vuonna 2002 näimme miehen jälleen kerran toivottavasti viimeisessä Friday-elokuvassa, Friday After Next.


Next Friday on keskiluokkainen sekoilukomedia, joka on paikoitellen oikeasti melko hauska, mutta liian usein turhauttavan ärsyttävä. Elokuva on selvästi valmistettu dollarien kiilto silmissä, ja samalla se on menettänyt täysin alkuperäisen elokuvan hohdon. Länsirannikon rap-artistien tähdittämät komediat ovat kukoistaneen viime vuosina ehkä turhankin paljon. Parhaimmillaan lopputuloksena on tarjoiltu Ice Cuben tähdittämä Barbershop (2002), huonoimmillaan DJ Poohin kirjoittama ja ohjaama täysin ammattitaidoton The Wash (2001), jossa ikäpapat Dr. Dre ja Snoop Dogg esittävät vetreitä poikamiehiä.

Kuva:


DVD:n kuva (anamorfinen 1.85:1) on miellyttävä katsella, eikä ongelmia oikeastaan ilmene. Kuva on terävä ja laaja väriskaala näyttää hyvältä niin valoisissa kuin hämärissäkin kohtauksissa. Elokuvan kuva on tyyliltään pirteän värikäs - loistavaa pakoa todellisuudesta.

Ääni:


DVD:n äänet (Dolby Digital 5.1) ovat hyvin miksattu, ja äänimaailma on kohtuullisen eloisa ja rikas. Dialogi toistuu moitteetta (tekstitysvaihtoehtona vain englanti) ja paljon käytetty musiikki kuulostaa hyvältä.


Musiikkipuoli näyttelee tietysti isoa osaa, mutta kovin vakuuttavaa lopputulosta se ei kuitenkaan anna. Tärykalvoja tärvelevät nimet, kuten jo edesmennyt Aaliyah, Wyclef Jean, Big Tymers ja Ja Rule. Onnistuneiksi valinnoiksi voisi kelpuuttaa ainoastaan Ice Cuben silloisen megahitin You Can Do It, Wu-Tang Clanin Shaolin Worldwiden sekä uusiksi kootun N.W.A.:n Chin Check -kappaleen.

Lisämateriaali:


Kovin kaksista lisämateriaalia ei levyltä löydy. Teatteritrailerin lisäksi löytyy vaihtoehtoinen loppu, joka on leikattu pois lopullisesta versiosta hyvästä syystä, sekä Cast & Crew -tekstiosio ja kaksi musiikkivideota: Lil' Zanen Money Stretch ja Ice Cuben You Can Do It. Kannessa mainostetaan myös Making of -dokumenttia, jota ei kuitenkaan levyltä jostain syystä löydy. Kaikki lisämateriaali näytetään anamorfisena 1.85:1-laajakuvana.

Yhteenveto:


Next Friday on Fridayn kohtalaisen hyvin menestynyt jatko-osa, jolla ei ole kuitenkaan laadun tai tyylin osalta mitään tekemistä alkuperäisen elokuvan kanssa. Aivan toivoton tapaus se ei kuitenkaan ole. Viihdyttävyys on suuriman osan ajasta suurinpiirtein kohdallaan, ja irtoaa siitä muutamat makoisat naurutkin. Jos sekoilukomediat pikaruuan ja bluntin käärimisen merkeissä kiinnostavat, saattaa Next Fridaykin tyydyttää suuremman nälän.


DVD:n teknisessä laadussa ei ole moittimista. Äänet ja kuva ovat molemmat tasoltaan hyviä, joskin lisämateriaalina tarjoillaan lähinnä turhanpäiväistä mainosmateriaalia.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016