Alkuperäinen nimi: 
Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
105
Night at the Museum 2
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/05/2009 - 00:00

Elokuva
New Yorkin luonnonhistoriallisen museon entinen yövahti Larry Daley (Ben Stiller) pyörittää omaa firmaa ja elo on muutenkin mallillaan. Mutta mammonan karttuessa museon öisin heräävät hahmot ovat jääneet vaille mukavan miekkosen visiittejä ja nyt niitä uhkaa vieläkin suurempi murhe. Inha intendentti McPhee (Ricky Gervais) on päättänyt modernisoida laitoksen ja siirtää kaikki sen esineet varastoon Smithsonianin instituuttiin pääkaupunki Washingtoniin. Jo ykkös-seikkailussa (2006) ongelmia aiheuttanut apina Dexter vohkii kuitenkin mukaansa mukavan faaraon Akhmenrahin (Rami Malek) taikalaatan, jonka avulla tämän ilkeä veli Kahmunrah (Hank Azaria) päättää valloittaa koko maailman.

Ketkusakkiin liittyvät gangsterikunkku Al Capone (Jon Bernthal), Iivana Julma (Christopher Guest) sekä pituusongelmainen keisari Napoleon (Alain Chabat). Apua Larrylle pelastuskeikassa tarjoavat, paitsi tämän tutut kaverit, miniatyyrihahmoiset karjapaimen Jedediah (Owen Wilson) ja roomalainen sadanpäämies Octavius (Steve Coogan) sekä presidentti Roosevelt (Robin Williams), myös energinen lentäjälikka Amelia Earhart (Amy Adams) ja peloton kenraali Custer (Bill Hader).

Smithsonianin mahtava rakennuskompleksi ja sen 142 miljoonan näyttelyesineen kokoelmat tarjoaisivat mahtavasti mahdollisuuksia tehdä Night at the Museum 2:sta faktaa ja fiktiota yhdistelevä seikkailu, mutta Hollywoodin tusinataneli Shawn Levy ei ole ohjaajana kehittynyt pätkääkään sitten ensimmäisen Night at the Museum - Yö museossa  -elokuvan. Huumori on edelleen vaivaannuttavaa törmäilyä ja efekteistä raskasta digimössöä, eikä oikeastaan yhtäkään solkenaan pukatuista vitseistä viedä punchlineen asti. Hauskuus jää vakavasti vaille virnettä.

Ben Stiller on roolissaan toki oma itsensä, pikkuisen hassu koheli, jolta löytyy kuitenkin sen verran sympaattisuutta, ettei herrasta millään malta olla edes pikkuisen pitämättä. Valjun viihdepommin ainoan naisroolin tulkkaa Amy Adams, jonka kevyt romantiseeraus Stillerin kanssa tuo leffaan aavistuksen sen kovasti kaipaamaa lämpöä. Simpsoneista tuttu aksenttiguru Hank Azaria on tyystin pulassa typerän roolinsa kanssa ja niinpä koko keikan varastaakin aina mainion Bill Haderin hyökkäysherkkä rämäpääkentsu Custer. Ykkösen voimatrio, Owen Wilson, Steve Coogan ja Robin Williams jäävät pahalle vajaakäytölle, viimeisimmän roolin ollessa jo pelkkä läpikävely.

Yhteenveto
Kun kokonaisuus on fiksuudeltaan terävä kuin pallo, niin kaiken kohkaamisen, digitaalisen tietotaidon elvistelevän esittelyn ja suruttoman rahan tuhlauksen jälkeen katsojalla on pahasti petetty olo. Kuin AD/HD:n kourissa joka suuntaan ryntäilevä ja päättömästi törmäilevä elokuvatus tippuu kyllä ala-asteikäisille, mutta siitä vartinkin varttuneemmille pöhöttynyt tehostesirkus on pelkästään rasittavaa, ja pahimmillaan nolostuttavaa katsottavaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016