Alkuperäinen nimi: 
Niko 2 - Lentäjäveljekset
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
77
Niko 2 - Lentäjäveljekset
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/10/2012 - 00:00

Elokuva
Nuoren poropojan Nikon (äänenä Erik Carlson) elämä on melkein yhtä juhlaa. Kotona äiti Oona (Elina Knihtilä) pitää kuria ja huolen nopeasti varttuvasta viikarista ja viikonloppuisänsä Raavaan (Juha Veijonen) kanssa Niko pääsee kisailemaan taivaalle Pukin lentojoukkojen seurassa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun yksinhuoltajauros Lenni (Riku Nieminen) muuttaa poikansa Jonnin (Juhana Vaittinen) kanssa Oonan kotiluolaan, eikä Niko voi alkuunkaan sietää ajatusta olla isoveljenä häntä yli rajojen ihalemalla Jonnille. Vaan kun ilkeä kotkajengi (mm. Kari Ketonen ja Pertti Koivula) nappaavat Jonnin kynsiinsä, Nikon on lähdettävä vaaralliseen pelastusoperaatioon Kotkien konnuille liito-orava Juliuksen (Mikko Kivinen) ja Lumikko Wilman (Vuokko Hovatta) kanssa. Matkalta löytyy avuksi myös Pukin lentojoukkojen komentaja EVP., vanha ja puolisokea poroherra Topias (Aarre Karén), joka iästään huolimatta kykenee vielä varsin viriileihin suorituksiin, ja hyvä niin, sillä paljastuu, että koko kavalan hankkeen takana on Valkoinen susi (Katariina Kaitue), joka suunnittelee joulun pilaamista ihan kaikilta.

Neljä vuotta sitten ensi-iltansa saaneen, kotimaisen animaation lippulaivan, Niko - Lentäjän poika -elokuvan, tekijät ovat pysyneet lesteissään, tuoden valkokankaille yhtä lailla opettavaisen, mutta myös hurjan vauhdikkaan seikkailun Niko 2 - Lentäjäveljekset. Kari Juusosen ohjaus on tarkkaa ja pienempiinkin yksityiskohtiin paneutunutta ammattityötä, jota tukee eläinhahmojen iloinen ilmeikkyys ja maisemointien pastelliväreissä hehkuva unenomaisuus. Myös 3D:n käyttö on asiallista ja turhia trikkejä sekä tavaroiden silmille paiskomista viisaasti välttelevää, painottuen pääasiallisesti tuomaan kuviin Lapin muhkeat maisemat komeine syvyysvaikutelmineen.

Hannu Tuomaisen ja Marteinn Thorissonin käsikirjoitus ei amerikan animaatioserkkujensa tapaan revittele lainoilla tai popkulttuuritrivialla, vaan keksittyy olennaiseen suomalaisella asiallisuudella. Peruspointteina ovat jälleen perhekeskeyden ylistys ja toisista välittäminen. Uusioperheiden tarkastelu lasten näkökulmasta on herttaista ja alleviivaavan yksinkertaista, vaikkei porojen piireissä muutenkaan taideta tietää huoltajuuskiistoista ja jälkikasvun vieraannuttamisesta mitään.

Ääninäyttelijät ovat kaikin puolin erinomaisia. Erik Carlson on Nikona sopivassa määrin uhmakas ja pikkuveikka Jonnina höpöttävä Juhana Vaittinen hellyttävän hassu. Aarre Karén tuo Topiakseensa karheaa elämänkokemusta ja Katariina Kaitue saa riekkua maanisesti ykkösosan nemesiksen, Mustan suden, siskona. Ekassa Nikossa ilakoineen  H-P Björkmanin korvannut Mikko Kivinen passaa hyvin jalat maassa eleleväksi liito-orava Juliukseksi.

Yhteenveto
Tuntiin ja varttiin on saatu mahdutettua huikea määrä jänskiä likipiti-tilanteita, vauhdikkaita lentonäytöksiä sekä arvokkaita ajatuksia, joita jokaisen kuvista palaavaan on syytä miettiä vielä kotimatkallakin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016