Niko - Lentäjän poika
Jussi U. Pellonpää, To, 09/10/2008 - 00:00

Elokuva
Niko (äänenä Olli Jantunen) on nuori ja seikkailunhaluinen poropoika, jonka hurjia tempauksia tämän oppi-isä ja paras ystävä, liito-orava Julius (Hannu-Pekka Björkman), katselee sydän syrjällään. Niko on saanut äidiltään Oonalta (Elina Knihtilä) kuulla olevansa joulupukin lentojoukkojen, rekeä aattona kiskovien lentävien porojen jälkeläinen ja niinpä hän harjoitteleekin ilmaan nousua aamusta iltaan. Yhdellä harjoitusreissullaan Niko kulkee laumastaan luvattoman kauaksi ja joutuu iki-ilkeän Mustan Suden (Vesa Vierikko) ja tämän hurjan hukkalauman silmiin. Seuraa vaarallinen välikohtaus, jonka seurauksena Niko ja Julius päätyvät kahdestaan matkaamaan mystiselle Korvatunturille, missä pitäisi sijaitseman lentojoukkojen tukikohdan ja mahdollisesti myös Nikon tuntemattomana pysytelleen isän. Matkasta tulee pitkä ja vaarallinen, varsinkin kun myös Musta Susi on yhä kaksikon jäljillä, eikä sillä ole ollenkaan tarkoitus tehdä jouluna hyviä tekoja.

Suomalaisen animaation merkkiteokseksi suoraan nouseva Niko-Lentäjän poika on kunnianhimoinen ja harkinnalla työstetty projekti. Tuottaja Hannu Tuomaisen ideasta alkunsa saaneen, vilkkaan ja värikkään seikkailun budjetti (raportoidut 6,1 miljoonaa €uroa) toki näkyy, mutta eipä Niko pyrikään saman leiviskän kimppuun kuin alan jättiläiset Disney, Pixar ja Blue Sky. Lopputulos on hyvin, hyvin suomalainen, tarinassa sopivasti jouluisuutta ja muutama hurjempikin hetki, jotta sitä voisi aivan pienimmille pilteille suositella. Kari Juusosen ja Michael Hegnerin kimppaohjaus on yleisesti ottaen erittäin pätevää työtä ja eläinhahmoissa paitsi söpöyttä, myös Ice Age -elokuvista tuttua särmää ja karrikatyyrimäistä kulmikkuutta.

Nuori Olli Jantunen onnistuu Nikon roolissa mainiosti, tuoden hahmoon sopivassa määrin niin poikamaista uhmaa kuin epävarmuuttakin. Muista ääninäyttelijöistä lauman kärkeen ponkaisevat Risto Kaskilahden riemastuttava hukanrukka Rimppa, Vuokko Hovatan pitelemättömästi revittelemä, laulamista rakastava lumikko Wilma sekä ehdottomasti H-P Björkmanin sydämestä tulkittu Julius, tuo kovia kokenut liito-orava, jolla on kaikesta huolimatta jalat tiukasti maassa. Musta Susi ärisee tunnistettavasti Vesa Vierikon äänellä paikoin liikaakin, mutta muuten vokalisoinnit ovat hienosti hanskassa. Kateutta herättävä miehitys sisältää myös mm. Juha Veijosen, Puntti Valtosen, Tommi Korpelan, Kari Hietalahden, Jussi Lammen ja Miia Nuutilan.

Stephen Mckeonin musiikki, kuten ei elokuvakaan, sorru ylenpalttiseen siirappiin eikä melodramaattisuuteen kuin häviävän pienen hetken, kokonaisuuden ollessa suoraselkäisesti seikkailullinen ja vaarojen hetkellä vinhan vauhdikas, isolle orkesterille sävelletty teos.

Yhteenveto
Ensimmäinen oikeasti kansainväliset mittasuhteet ja laatuvaatimukset täyttävä suomalainen kokoillan animaatio ei aivan räjäytä pankkia, mutta ansaitsee ehdottomasti paikkansa katsojien sydämissä. Niko - Lentäjän poika on ilopilleri synkkään syksyyn.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016