Alkuperäinen nimi: 
Noah's Ark
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1999
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
158
Nooan arkki
Jari Tomppo, To, 05/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Fantasia-aiheet ovat tätä nykyä niin suosittuja elokuvateollisuudessa, että lienee vain ajan kysymys koska joku tarttuu maailman toiseksi tunnetuimpaan fantasiakirjaan tarkoituksenaan tehdä siitä myyvä elokuvasovitus. Aiheesta on toki vuosikymmenten kuluessa tehty kymmenittäin enemmän tai vähemmän alkuperäisteokselle uskollisia tulkintoja niin valkokankalle kuin TV -ruutuun.


Amerikkalainen Hallmark Entertainment yhtiö ennakoi tulevan fantasiaboomin ja tuotti vuonna 1999 parikin Raamattu-aiheista minisarjaa, jotka on nyt julkaistu Suomessa DVD -muodossa Future Filmin toimesta. Nyt arvosteltavan John Irvinin ohjaaman Nooan arkki -sarjan lisäksi hiljattain julkaistiin saman yhtiön tuottama In The Beginning, jossa nähdään mm. Martin Landau Abrahamina.


Mutta takaisin Nooan arkkiin. Tarinaa on lavennettu ja muunneltu melkoisesti kirjallisesta versiosta. Tapahtumat lähtevät liikkeelle kahden kaupungin, Sodoman ja Gomorran, välisestä sodasta. Vaikka kirjassa Nooa ei ollut lähelläkään näitä kaupunkeja ja kirjan mukaan vedenpaisumus tapahtui itse asiassa ennen Sodoman ja Gomorran hävitystä. Kyseessä on kuitenkin aivan normaali pyrkimys tuoda lisädramatiikkaa tarinaan ja sitäpaitsi kirjan esittämä tapahtumajärjestys on joka tapauksessa normaalin logiikan vastainen, joten ei siitä sen enempää.


Sodomalainen kauppias Nooa (mainio Jon Voight, joka lienee nuoremmille katsojille tutumpi Lara Croftin isänä kuin erinomaisena näyttelijänä) on pettynyt ihmisten pahuuteen ja väsynyt sotimiseen. Myös hänen näkymätön ystävänsä Jumala (jonka äänenä kuulemme niinikään Jon Voightia) on saanut tarpeekseen luomuksestaan ja päättää tuhota Sodoman ja Gomorran kaupungit pelastaen vain hurskaan Nooan ja tämän perheen. Nooa vihjaa tulossa olevasta tulisesta hävityksestä myös vanhalle ystävälleen, Lootille, joka niinikään näkee parhaaksi lähteä käpälämäkeen kaupungista hyvissä ajoin. Myös Lootin pahansisuinen vaimo Saara seuraa miestään, mutta hänen kohtalonsa lienee tuttu useimmille peruskoulun läpi suorittaneille.


Nooa perheineen aloittaa alusta uudessa kaupungissa, mutta taivaallinen tyranni ei ole vieläkään saanut tarpeekseen vaan hän päättää pyyhkäistä koko ihmiskunnan pois maan päältä järjestämällä vedenpaisumuksen. Koko ihmiskunnan? Ei aivan, Nooa perheineen saa taas kerran armon. Kunhan hän rakentaa arkin, johon mahtuu kaksi edustajaa jokaisesta eläinlajista... Ai te tiedätte jo, turhahan minun sitten on enempää juonesta rupatella.


Jon Voight Nooana tekee roolissaan hyvää työtä, sensijaan hänen vaimonaan nähtävä laatunäyttelijä Mary Steenburgen on aivan hukassa oman roolinsa kanssa. Nooan poikia tulkitsevat amerikkalaisten TV -sarjojen vakionäyttelijät, joiden nimiä en enää muista. Sivurooleista kannattaa huomioida hiljattain edesmenneen veteraaninäyttelijä James Coburnin mainio roolisuoritus kiertelevänä kauppiaana sekä F.Murray Abrahamin huikeasti tulkitsema Nooan viinaan- ja naisiinmenevä hulttioystävä Loot.


Maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen jälkeinen maailma muistuttaa erehdyttävästi Kevin Reynolds -floppi Waterworldin maailmaa ryöstelevinen piraatteineen ja kummallisilla kulkuneuvoilla liikkuvine kulkukauppiaineen. Eli tarinasta löytyy vauhtia ja toimintaa sen verran että pitkähköstä kestosta huolimatta tarinan jaksaa katsoa yhdellä istumalla. Olkoonkin että kierrätetyt juonielementit ovat enemmän tai vähemmän kuluneita eikä Peter Barnesin käsikirjoitus pysty katsojaa yllättämään missään vaiheessa.


Näyttäviksi tarkoitetut erikoistehosteet eivät pahemmin säväytä, jopa TV:ssä on viime aikoina nähty rutkasti näyttävämpää jälkeä, "oikeista" elokuvista puhumattakaan. Käsikirjoituksen epäloogisuuksista on turha rutista sillä alkuperäinen kirjallinen versio on niin täynnä vastaavia mokia että on täysin makuasia pitääkö TV -version käsikirjoittajan virheitä vai alkuperäisen kirjoittajatiimin tekemiä mokia vähemmän kiusallisina. Toisin kuin J.R.R. Tolkienin Keski-Maa, joka on alusta alkaen yhden miehen mielikuvituksen luomusta, Raamatun miljöitä ja henkilöhahmoja on ollut luomassa kymmeniä, mahdollisesti jopa satoja, eri henkilöitä vuosisatojen aikana. Tämä ei voi olla heijastumatta lopputulokseen joka on kauniisti sanottuna sekava ja täynnä sekä loogisia että jatkuvuusvirheitä. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi ajatus ihmiskuntaa rakastavasta jumalasta, joka silkkaa turhautuneisuuttaan pyyhkii koko ihmiskunnan maan päältä.

Kuva:


DVD:n kuva on kuvasuhteella 1,33:1, joka lienee sarjan alkuperäinen kuvasuhde, vaikka levyltä löytyvä minisarjan traileri onkin kuvasuhteella 1,78:1. Ainakin nopeasti vertailemalla trailerissa ei näyttäisi olevan enemmän kuvaa kuin itse elokuvassa. Kuva on kohtuullisen hyvälaatuinen. Värit toistuvat kirkkaina eikä kuvassa esiinny selvästi havaittavia häiriöitä.

Ääni:


Levykotelossa ääniformaatiksi mainitaan Dolby Digital 2.0, mutta todellisuudessa levyltä löytyy 5.1 -kanavainen Dolby Digital -ääniraita. TV -alkuperästään huolimatta äänimaailma on aivan kelvollista työtä, vaikkakin surroundkanavien käyttö jääkin varsin vähäiseksi. Sensijaan subwooferin suuntaan puhalletaan painetta pariin otteeseen varsin mukavasti. Dialogi on taltioitu tiiviisti keskikanavaan ja se toistuu enimmäkseen aivan kelvollisesti.

Lisämateriaali:


Vähäiset lisämateriaalit koostuvat trailerista ja muutaman näyttelijän tekstimuotoisista biografioista. Kuten kuvanlaadun arvostelussa mainitsin traileri on tallennettu levylle 1,78:1 kuvasuhteella, toisin kuin itse elokuva.

Yhteenveto:


Fantasiaviihteen ystävien kannattanee tsekata tämä elokuva. Tosikoille, kiihkouskovaisista puhumattakaan, tätä ei uskalla suositella. Allekirjoittanutta kuitenkin häiritsivät monet juonen epäjohdonmukaisuudet aivan liikaa, niin fantasiasta kuin kyse onkin niin jonkinlaista tarinan sisäisen logiikan noudattamista voinee kuitenkin edellyttää. 

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. Kiitämme Future Filmiä. <p> Arvostelu on julkaistu aikaisemmin DVDPlazassa.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Traileri - Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016