Alkuperäinen nimi: 
Der Unge Zlatan
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
96
Nuori Zlatan
Jussi U. Pellonpää, To, 21/04/2016 - 00:00

Elokuva
Paris Saint-Germainin tähtipelaaja Zlatan Ibrahimovic (s. 3.10.1981) on yksi nykyajan suurimpia jalkapallosankareita, kehuttu, kohuttu ja arvostettu kuin Pelé tai David Beckham aikoinaan. Kuumapäisen persoonan tie futismaailman huipulle ei kuitenkaan ole ollut helppo, kuten ruotsalaisen dokumenttielokuvan veteraaniveljesten Fredrik ja Magnus Gerttenin dokumentti Nuori Zlatan todistaa.

Nuori Zlatan keskittyy 1990-luvun lopulla Malmö FF:ssä uraa luovan 17-vuotiaan Zlatanin elämään juuri, kun siirrosta hollantilaiseen huippujoukkue Ajaxiin tulee totta. Liki 20 vuotta aikaisemmin kuvattu materiaali on osoittautunut tekijöilleen kultaakin kalliimmaksi, sillä Gertteneiden dokumentti on keränny kotimaassaan Ruotsissa huippumäärän katsojia. Kamera seuraa nuorta Zlatania läheltä, antaa puheenvuoron myös muille aikalaisille, pelikavereille ja joukkueiden johtohahmoille. Herraa itseään ei dokumenttiin haastateltu lainkaan, ja ratkaisu tekeekin kokonaisuudesta objektiivisemman ja hienolla tavalla puolueettoman, jossa teot puhuvat puolestaan.

Ääneen pääsevät niin Ajaxissa Zlatania joukkuepelaamisen saloihin opettanut Jari Litmanen, Marco van Basten, kilpakumppani Mido ja vanha Djurgårdenin joukkueen vihamies Patrik Erikson-Ohlson, Malmön Bengt Madsen, Ajaxin Leo Beenhakker kuin myös Juventuksen, jonne Zlatan myytiin Ajaxista 2004, päävalkku Fabio Capello. Ja kaikki ovat rajattoman itseluottamuksen kasvattaneen ja särmikkään tempperamenttisen miehen edesottamuksista samaa mieltä: Zlatan Ibrahimovic on yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista, vähintään Leo Messin ja Christiano Ronaldon veroinen maalitykki.

Yhteenveto
Maahanmuuttajaperheen pienestä pojasta on kasvanut kaikkien tuntema roolimalli, jonka tempaukset ovat vieläkin median himottua kauraa. Jo nuorena itsestään kolmannessa persoonassa puhunut Zlatan Ibrahimovic, jos joku, on mies, joka ansaitsee paistatella itsestään kertovan elokuvan tähtenä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016