Alkuperäinen nimi: 
The Bucket List
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
99
Nyt tai ei koskaan
Arto Lappalainen, Pe, 11/04/2008 - 00:00

Elokuva
Vaikka Rob Reiner on ikuisesti Perhe on pahin -sarjan appiukkonsa halveksuma vävypoika Michael "Läskipää" Stivic, näyttelemisen sijaan todellinen ura aukeni ikätoveri Ron Howardin tavoin kameran takana. Nallekarhumaisen veikkosen sujuvasti eri aihepiireissä liikkuvista viihde-elokuvista menestynein ja tunnetuin on
tähtivetoinen Kunnian miehiä (1992), mutta tärkeimmät kulttimockumentary Spinal Tap -hei, me rokataan! (1984), aikaansa edellä ollut modernin ihmissuhdekomedian klassikko Kun Harry tapasi Sallyn (1989) sekä Stephen King -filmatisointien parempaan päähän kuuluvat Stand by Me -viimeinen kesä (1986) ja Piina (1990). Kirpeästi parisuhteellisuutta tutkiskellut Tarina meistä kahdesta (1999) on puolestaan osuva esimerkki taidosta yhdistää vakava ja vähemmän vakava sisältö tasapainoon. Samassa onnistuu myös sympaattinen Nyt tai ei koskaan.

Yritysimperiuminsa kovalla työllä tyhjästä luoneella multimijonääri Edward Colella (Jack Nicholson) ja tietovisailuja harrastavalla automekaanikko Carter Chambersilla (Morgan Freeman) ei ole mitään yhteistä. Ei, ennen kuin molemmilla todetaan parantumaton syöpä ja he joutuvat samaan sairaalahuoneeseen. Lääkärin (Rob Morrow) tyly diagnoosi antaa molemmille puoli vuotta elinaikaa. Eripuraisen alun jälkeen kaksikko löytää yhteisen sävelen, mutta kumpikaan ei vielä tiedä, kuinka tärkeäksi uusi ystävyys muodostuu. Carter muistelee kouluajoiltaan opettajan kertomasta listasta, johon kirjoitetaan asiat, jotka haluaa kokea ennen kuolemaa. Edwardin omaisuuden turvin he voisivat toteuttaa nuo haaveet ja samalla viettää elämänsä ikimuistoisimmat kuukaudet. Ne viimeiset. Siitä alkaa matka paitsi seikkailuihin, myös oman itsensä löytämiseen.

Justin Zackhamin ensimmäinen merkittävä käsikirjoitus on saippuaoopperakliseistä ja joistakin turhan melodramaattisista painotuksista huolimatta lähdön hetken tunnelmat ja tunteet viisaasti ymmärtävä, capramaiseen tapaan opettava ja koskettava odysseia kohti suurta tuntematonta. Vääntämättä tarinasta hymistelevää sairaskertomusta tai itkuista saattohoitoa, Nyt tai ei koskaan on hauskasti fiilistelevä ja vilpittömän liikuttava. Uskottavaa kuvaa syöpäpotilaan arjesta ja hoitoprosessista se ei anna, mutta Edwardin käskyttämän assistenttinsa (Sean Hayes), Carterin ymmärtävän vaimon (Beverly Todd) ja toistensa kautta kaverusten kokema muutos tuntuu aidosti eletyltä elämältä.  
 
Rob Reiner laittaa ammattimiehen ottein kuvat oikeaan järjestykseen, antaen Jack Nicholsonin ja Morgan Freemanin ottaa tilan haltuun. Vaikka mestarit näyttelevät juuri ne roolit - itsensä ikäiset sellaiset - kuin monesti ennenkin, synkka on kuin Jack Lemmonilla ja Walther Matthaulla konsanaan. Parhaimmillaan elokuva onkin silloin, kun kaksikko vain keskustelee keskenään. Siinä eivät häiritse edes tökeröt taustatehosteet maailman huippunähtävyyksien äärellä tai extreme-irtiottojen venytetyt tunnelmoinnit.  

Yhteenveto
Rob Reinerin rutiinilla, mutta varmalla sellaisella ohjaama elämän tilinpäätös on lämmin ja koskettavakin matka viimeiselle rannalle, saumattomasti yhteen pelaavien Jack Nicholsonin ja Morgan Freemanin maagisten karismojen täyttäessä kankaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016