Alkuperäinen nimi: 
Océans
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
104
Oceans (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ti, 11/10/2011 - 00:00

Elokuva
Siivekkäällä muutolla ilahduttanut kaksikko Jacques Perrin ja Jacques Cluzaud sukeltavat merten syvyyksiin dokumentissaan Oceans. Kuuden vuoden ajalta kuvattu materiaali on koostettu sadunhohtoiseksi kokemukseksi. Selittävien dokumenttien sijaan Oceans antaa luonnon kauneuden puhua elementissään ja puuttuu vain harvoin kommentoimaan pohdiskelevaan sävyyn kuvallista antia. Lopputulos on seesteisesti etenevä kurkistus pintaa syvempään maailmaan.

Lähes tyystin vailla ihmiskontaktia oleva kerronta koostuu lukuisista kohtaamisista vedessä elävien kanssa ja luonnon mahtavan voiman demonstroivista otoksista ilman sen kummempaa järjestelyä. Kohtaukset vaihtuvat toiseen vailla selkeää kronologiaa, meren ollessa kuvamateriaalia yhdistävä voima. Olemattomasta rakenteesta huolimatta Oceans pitää otteessaan puhtaasti antinsa voimin. Otos toisen perään elokuva onnistuu tarjoamaan hengensalpaavan upeita näkymiä syvyyksien eläimistä ja näiden arjesta. Perrin ja Cluzaud onnistuvat taltioimaan jopa taistelun elämästä ja kuolemasta viettelevän kauniina balettina. Bruno Coulaisin kaunis musiikki seuraa dokumentin tapahtumia herkeämättä ja nousee kertojaa suurempaan merkitykseen tarinan edistävänä voimana.

Loppua kohden Oceans tuo kerrontaan mukaan ihmisen toimet. Muun dokumentin tapaan myös meidät kuvataan ääneti ja vailla kritiikkiä. Kuva sen sijaan kertoo enemmän kuin sanat koskaan voisivat. Oceans ei silti jää vellomaan aikaansaannostemme seurauksissa, vaan osoittaa lyhyesti mutta ytimekkäästi kolikon kääntöpuolen, merten kauneuden ja sitä tuhoavan rumuuden.

Oceansin kantava voima on sen lapsenomaisessa kiinnostuksessa merta kohtaan. Syvyyden valtavasta biodiversiteetista on tallennettu mahdollisimman paljon nähtävää yhteen dokumenttiin tekemättä kokemuksesta kuitenkaan rikkonaista. Tieteellisen tiedon sijaan elokuva tarjoaakin laajan kirjon luonnon kauneutta sen omassa ympäristössään. Äänettömyydessään se onkin enemmän lapsille suunnattu satumainen retki, josta myös vanhemmat pystyvät haltioitumaan.

Tekniikka
Lievän kohinainen ja syvyyksissä hivenen utuinen kuva on kauttaaltaan onnistunut. Se toistaa sinisen monien sävyjen lisäksi laajan kirjon sateenkaarenvärejä meren moninaista faunaa kuvatessa. Vedenalaisten kohtausten paikoin vienoista pehmeyttä lukuun ottamatta kuva on ilmiömäisen terävä ja syvä.

DTS-HD MA 5.1 -raita täydentää kokemuksen. Kokonaisvaltainen äänimaailma toistaa kuvan tapahtumat vakuuttavasti. Myrskyn synnyttämät valtavat aallot iskeytyvät todentuntuisesti takakanaviin ja meren syvyyksissä kaiuttimet täyttyvät vedenalaisesta moninaisuudesta. Pienet yksityiskohdat toistetaan kaikesta huolimatta kristallintarkasti. Matalat taajuudet tukevat maltillisesti laajaa kirjoa ja tuovat parhaimmillaan koko luonnon mahtavan mahdin olohuoneeseen perustuksia järisyttävällä voimalla. Julkaisu sisältää myös suomenkielisen dubbauksen.

Lisämateriaali
Tunnin pituinen Making of -dokumentti jatkaa esikuvansa linjaa tarjoamalla enemmän kuvallista materiaalia kuin sanoja. Kuvausryhmien turhautumisia ja onnistumisia taltioiva kurkkaus on tästä syystä liki Oceansin kaltainen meren saloja paljastava esitelmä. Onneksi joskin valitettavasti dokumentti paljastaa rehellisesti muutaman lavastetun ja jälkituotannossa tehostetun kohtauksen elokuvasta, mikä laskee hieman dokumentin kokonaisarvoa.

Kymmenminuuttinen Jacques Perrinin haastattelu tarjoaa sen sijaan puhetta. Ohjaaja paljastaa lyhyissä pätkissään tavoitteitaan elokuvan suhteen ja omasta työstään.

Kolme poistettua kohtausta ovat lyhyitä mutta kauniita otoksia muutamasta leikkaamon lattialle jääneestä otoksesta.

Yhteenveto
Oceans on oodi merelle. Satumainen matka syvyyksiin on meditatiivinen kokemus luonnon kauneudesta, voimasta ja tärkeydestä.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Atlantic Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016