Alkuperäinen nimi: 
About Time
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
123
Oli aikakin
Jussi U. Pellonpää, To, 17/10/2013 - 00:00

Elokuva
21-vuotissyntymäpäivillään Tim Lake (Domnhall Gleeson) saa kuulla isältään (Bill Nighy), että Laken suvun miehillä on erityinen kyky, he pystyvät matkustamaan ajassa. Ainoastaan taaksepäin ja vain omassa elämässään, mutta mystinen taito avaa kuitenkin rajattomasti mahdollisuuksia muuttaa oman elämänsä suuntaa ja hankkia kaikkea kivaa. Tavattuaan ihananisen Maryn (Rachel McAdams) Tim rakastuu päätä pahkaa, mutta hukkaa ensitreffit onnettoman aikahypyn jälkeen. Nyt parin pitää kohdata uudelleen, mutta jokainen muutos menneisyydessä muuttaa myös tulevaisuutta. Elämässä on kuitenkin myös lopullisia sääntöjä, joihin ei aikamatkustuksellakaan kykene vaikuttamaan.

Brittiläisen romanttisen komedian suurmestarin Richard Curtisin Oli aikakin on mitä mainiointa viihdettä.
Ihanan romanttinen, hersyvän hauska, kauniin koskettava ja bonuksena vielä pääkoppaa kivasti kutkuttelevan nokkela tieteisfantasia. Vaikka tarina hyppii ajassa välillä villistikin, homma pysyy kadehdittavan hienosti Curtisin hallussa. Sirpaleinen kronologia vaatii myös katsojalta tarkkavaisuutta, mutta vaivannäkö palkitaankin sitten moninkertaisesti.

Curtis hallitsee mestarin lailla napakan dialogin ja kokonaiset henkilöhahmot, joiden rimpuilua elämäksi kutsutussa seikkailussa seurataan ilman kiirettä ja suurella ymmärryksellä. Rakenteeltaan jollain tasolla Harold Ramisin hienoa elokuvaa Päiväni murmelina (Groundhog Day, 1993) ja vaikkapa Tim Burtonin koskettavaa The Big Fishiä (2003) muistuttava Oli aikakin ei välttämättä saa katsojan kylkiä kipeiksi nauramisesta, mutta taatusti se levittää tämän kasvoille hymyn, joka pysyy päällä pitkään.

Karismaattisen irkkukunkun Brendan Gleesonin (mm. Kukkoilijat (2008, The Guard (2011)), poika Domnhall lyö lopullisesti läpi Tim Laken roolissa. Gleeson nuoremman loistava roolityö on hallittua läsnäoloa ilman kömpelöitä ylilyöntejä tai päälleliimattua kosiskelua, ajoitukseltaan tarkkaa ja kaikinpuolin romanttiseen komediaan passelisti myös äärimmäisen sympaattista. Rachel McAdams tekee niin ikään hienon työn sanavalmiina Maryna ja kokonaisuuden kruunaa mitä mainioin Bill Nighy Timin isänä, jolle lakooninen huumori on ainut keino kertoa elämän hyvistä ja huonoistakin puolista. Sivummalla vakuuttavat mm. Lydia Wilson Timin tasapainottomana siskona Kit Katina ja Lindsay Duncan tämän äitinä. Tom Hollander riemastuttaa ultrakitkeränä näytelmäkirjoittajana Harryna ja Joshua McGuire on Timin asianajajakollega Rory. Kuvissa vilahtavat myös Richard Griffits ja Richard E. Grant Timin apua tietämättään kaipaavina teatteridiivoina.

Yhteenveto
Ihanan hassu ja koskettava komedia, jonka opetus on yksinkertainen ja universaali:Jokaisesta päivästä ja sen jokaisen hetken ainutkertaisuudesta pitäisi pystyä nauttimaan sydämensä pohjasta, riippumatta siitä, kokeeko sen ensimmäistä kertaa vaiko yhä uudelleen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016