Alkuperäinen nimi: 
The Ones Below
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
87
The Ones Below - Alakertalaiset
Jussi U. Pellonpää, Ke, 31/08/2016 - 00:00

Elokuva
Kate ja Justin (Clémence Posey ja Stephen Campbell Moore) elävät ajoista ihaninta. Ultraääni on juuri todistanut, että tulevan äidin masussa kaikki on kunnossa ja pienelle esikoiselle on kotikin laitettu valmiiksi syntyä. Samaan aikaan kuolemantapauksen tyhjäksi jättämään alakerran asuntoon muuttaa vieras Bakerin pariskunta, Theresa ja Jon (Laura Birn ja David Morrissey), jotka sattuvat myös odottamaan onnellisina perheenlisäystä. Tulevat äidit tuntevat tietenkin yhteyttä, mutta ensimmäisen yhteisen illallisen päättyessä traagisesti, tunnelma talossa muuttuu dramaattisesti. Kate on varma, että jokin uhkaa hänen jälkikasvuaan, mutta kukaan muu ei tunnu uskovan hänen epäilyksiään.

Hyvänä käsikirjoittajana (Hanna (2011), tv-sarjat Spooks (2005-2010) ja meilläkin juuri nähty Yövahti (2016)) aloittanut David Farr tekee ohjaajadebyyttinsä elokuvalla The Ones Below – Alakertalaiset, tunnelmmallisella skitsotrillerillä, jonka yllä leijailee varsin polanskilainen henki. Vaikka Rosemary`s Babyn (1968) sfääreihin ei ikinä noustakaan, Farr kehittelee jännityselementtejään klassikon tapaan rauhallisesti, pitäen tunnelman enemmänkin melankolisena kuin hyytävänä.

Keskiössä on kysymys Katen mielenterveydestä, ovatko kaikki oudot äänet ja tapahtumat vain synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivän naisen kuvitelmaa, vai onko uhka silti todellinen? Muutama kauhuelokuvista tuttu elementti erottuu muuten varsin staattisesta kerronnasta, kokonaisuuden säästellessä valttikorttejaan aina viimeiseen käteen saakka. Mitään kumouksellista ei The Ones Below - Alakertalaiset kuitenkaan esitä ja voikin hyvin aprikoida oltaisiinko tätä pikkujännäriä koskaan tuotu Suomen valkokankaille ilman Laura Birnin mukana oloa?

Kuinka vaan, Laura Birn pärjää vallan mainiosti ensimmäisessä (mukana olo Scott Frankin jäätävän upeassa A Walk Among the Tombstonesissa (2014) kun rajoittui muutaman lähikseen ja kirkumiseen) todellisessa ulkomaanroolissaan, vieden paikoin jopa liidin lähinnä ahdistuneelta aidosti vaikuttavalta Clémence Poseylta.
Nelikon veteraani David Morrissey ja tämän nuorempi kollega Stephen Campbell Moore pysyttelevät sovinnolla sivummalla naisten varastaessa fokuksen.

Yhteenveto
Vakava ja viipyilevä psykologinen jännitystarina ei tyystin lunasta lupauksia selkäpiitä karmivasta elokuvaillasta, mutta ilman turhia riskejä kerrottua pikkutrilleriä katselee silti kivuitta, varsinkin kun sitä ei ole turhaan venytelty.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016