Onnelin ja Annelin talvi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 07/10/2015 - 00:00

Elokuva
Onneli ja Anneli (Aava Merikanto ja Lilja Lehto) elelevät satumaisen kivaa arkeaan Ruusukujalla, ikiomassa talossaan. Yhtenä iltana kaikki kuitenkin muuttuu, kun pihaan kaartaa pikkuruisten Vaaksanheimolaisten viisihenkinen perhe. Onneli ja Anneli tarjoavat kotipuun kaaduttua evakkoon joutuneille pakolaisille majapaikan nukkekodistaan, mutta päivttäisten askareiden ja toimintojen hoitaminen miniatyyrikoossa ei olekaan ihan niin helppoa kuin tytöt ensin kuvittelivat. Samaan aikaan kunnolliseksi ryhtyneen Arskan (Samuli Vauramo) tyttöystävä Adele (Inka Kallén) saa vihiä pikkuväestä, eikä tällä ahneella epelillä ole ollenkaan mukavia suunnitelmia Vaaksanheimojen varalle. Lopulta tarvitaan niin taikasiskojen Tingelstiinan ja Tangelstiinan (Elina Knihtilä ja Kiti Kokkonen) kuin poliisi Urho Ulpukan (Jaakko Saariluoma) ja itse rouva Ruusupuun (Eija Ahvo) apua, että asiat saadaan jälleen oikealle tolalleen.

Saara Cantell jatkaa ohjaajana vuoden 2014 sulosymppiksen Onneli ja Anneli -elokuvan jatko-osassa Onnelin ja Annelin talvi, jossa eletään ihanan kesän jatkoksi jännäksi menevää, arvasitte oikein, talvea. Ykkösosan tapaan kaikki tapahtuu maagisrealistisessa universumissa, jossa hyvät ovat ihan hirmuisen hyviä ja pahatkin pohjimmiltaan kilttejä, kiukuttelu kun johtuu vain siitä, ettei heitä huomata tarpeeksi.

Sami Keski-Vähälän käsikirjoitus Marjatta Kurjenniemen romaanin pohjalta alleviivaa aina tärkeitä asioita erilaisuuden hyväksymisestä heikoimpien auttamiseeen ja löytyypä jutusta oma luonnonsuojelullinenkin aspektinsa. Samalla Onnelin ja Annelin talvi osuu pohjimmaisilta ajatuksiltaan kuumana käyvään pakolaiskeskusteluun, tytöt kun pyyteettä ovat aina valmiita auttamaan hädässä olevia. Opetuksellisuus on kuitenkin sivuosassa puhtaasti satumaisen lastenelokuvan keskiössä, joka ainakin ennakkoesityksessä piti tuvantäyden kohdeyleisöä keskittyneesti penkeillään. Onnelin ja Annelin talvi kulkee perinteisten lastenelokuvien viitoittamaa tietä keskittyen toimininallisuuden sijaan itse kerrontaan, vaikka Tuomo Hintikan erikosiefektit hiukan mittasuhteilla Ant-Manin (2015) tapaan leikittelevätkin. Teknisesti kokonaisuudessa leijuu vahva käsintehdyn henki, ja hyvä niin.

Aava Merikanto ja Lilja Lehto jatkavat rooleissaan Onnelina ja Annelina, tehden yhä hyvää työtä. Aikuisnäyttelijöistä eniten esiin pääsevät maagisina siskoina Elina Knihtilä ja Kiti Kokkonen (kuvassa), sekä uutena kasvona ykkösosassa opetuksen saaneen, mutta tällä kerralla selvästi sivummalle jätetyn Samuli Vauramon Arska-konnan tyttöystävä Adelena Inka Kallén. Vaaksanheimolaisina nähdään Joonas Saartamo, Leena Uotila, Annaleena Sipilä ja Aleksis Koistinen.

Yhteenveto
Pikkuväeltä pikkuväelle suurta hubaa tarjoileva kotimainen koko perheen kivakuva puolustaa paikkaansa suuren maailman megastusten joukossa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016