Alkuperäinen nimi: 
Onnenonkija
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
88
Onnenonkija
Jussi U. Pellonpää, La, 26/03/2016 - 00:00

Elokuva
Nuori lifestylebloggaaja Marja (Minka Kuustonen) esittelee pintaliitoelämäänsä somessa, pukeutuu muotiluomuksiin ja ylistää jetsettiä. Moinen elämäntapa tosin vetää pankkitilin syvään hurteeseen, ja vaikka apua taloudelliseen ahdinkoon ei tunnu olevan tulossa mistään suunnasta, energinen mimmi yrittää jatkaa valitsemallaan tiellä. Olosuhteiden pakosta hanttihommiin joutuva Marja kirjaimellisesti törmää Olaviin (Olavi Uusivirta), jonka ongelmat ovat häneen nähden käänteiset. Tämä kun on syntynyt rikkaaseen sukuun, jossa kaikki on vauvanruuasta alkaen tarjoiltu kultalusikalla. Nuorta miestä moinen ökyily ahdistaa ja tämä haluaisikin tehdä elämällään jotain konkreettista hyvää. Parin välille syntyy säpinää, vaikka molemmat kätkevätkin todellisuuden kulisseihin.

Mainiolla Pussikaljaelokuvalla (2011) läpi lyöneen Ville Jankerin ohjaama Onnenonkija on äärimmäisen trendikäs draamakomedia, irtonaista ironiaa ja sattuvaa satiiria viljelevä laatuleffa, jossa hashtagit ja pop-upit koristavat valkokankaan kuin suurennetun nettisaitin. Hittiä hitin perään rustailevan Pekko Pesosen (Lapsia ja aikuisia - Kuinka niitä tehdään? (2004), Tyttö sinä olet tähti (2005), Napapiirin sankarit (2010), Mielensäpahoittaja (2014), Napapiirin sankarit 2 (2015), Jättiläinen (2016)) käsikirjoitus on ilmava ja mukavasti halpoja sudenkuoppia kaihtava.

Viihteen taustalla kulkee kuitenkin ajattelun arvoisia aihioita maailman menosta nykypäivänä, jossa menestys ja hyväksyntä mitataan ainoastaan somen seuraajilla tai tabloidien kansijutuilla. Pohjimmaisena opetuksena kulkee totuus siitä, että kulissien kaaduttua jäljellä on vain totuus ja todellisuus, jonka suunnan voimme vain itse päättää. Vaikka kyseessä koomisesti virittynyt tilitys onkin, leffan huumori ei ole halpaa, vaikka jotkut sivuhahmoista, kuten Mikko Koukin piipahdus kuvissa örveltävänä pervona ja Tommi Liskin Seiskan toimittaja, ovatkin kaikessa överiksi vedetyssä koomisuudessaan silkkoja karikatyyrejä.

Minka Kuustosen ja Olavi Uusivirran synkka toimii, ja mikäs toimiessa, kun kummallekin on osattu kirjoittaa kunnollista dialogia. Sivummalla piipahtelee myös paljon tuttuja kasvoja, kuten Taneli Mäkelä ja Pirkko Hämäläinen Marian duunarivanhempina, Pamela Tola tämän siskona Ainona ja Satu Silvo Olavin mammonaa kumartavana äitinä. Hauskin ilmestys on Emmi Parviaisen Pikkis, Marian paras kaveri, jonka konekivääridialogilla tykittämät totuudet elämänmenosta osuvat useamminkin maaliinsa.

Yhteenveto
Yllättävän ajatuksekas ja kaikin puolin sanomallinen läpileikkaus nykyaikaisesta elämänmenosta. Toki paikoin kärjistetty ja ehkä liian kilttikin, mutta kaikin puolin viihdyttävä leffa, joka sopii kummallekin sukupuolelle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016