Operaatio Valkyrie
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/01/2009 - 00:00

Elokuva
Kesäkuun 20. päivänä vuonna 1944 ryhmä saksalaisia upseereita teki pommi-attentaatin, jonka tarkoituksena oli salamurhata Adolf Hitler ja saada sota loppumaan ennen maan totaalista tuhoa. Kapinallisten sotilaiden johdossa oli eversti Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), joka oli kritisoinut kolmannen valtakunnan toimia jo Kristalliyöstä saakka. Vallankaappaus eteni nopeasti, von Stauffenbergin uskotut miehet pidätyttivät lukuisia SS:n johtohahmoja ja muita Hitlerille uskollisia fanaatikkoja ja ennättivät jopa nostamaan uutta johtoa tottelevat reservijoukot vastaamaan Berliinin tilanteesta. Uhkarohkea hanke eteni suunnitelmien mukaan yllättävänkin pitkälle, kunnes tieto salamurhan epäonnistumisesta kiiri päämajaan. Jos von Stauffenbergin miesten hanke olisi onnistunut, se olisi muokannut maailmanhistorian täydellisen uudelleen ja varsinkin Eurooppa voisi olla hyvinkin eri näköinen tänä päivänä. Todellisuudessa yli 700 henkilöä pidätettiin osallisuudesta vallankaappausyritykseen ja ainakin 200 teloitettiin, myös eversti Claus von Stauffenberg.

Operaatio Valkyrie on hyvä esimerkki taidokkaasta elokuvan tekemisestä, jossa tarinan lopputulos on jo ennen alkutekstejäkin selvillä. Katsojalla jo valmiiksi hallussa olevasta triviasta huolimatta ohjaaja Bryan Singer onnistuu kasvattamaan jännitystä ja saa monet liki-piti-kohtaukset sietämättömän kihelmöiviksi. Samankaltainen vaikutus, vaikkakin täysin eri maailmasta, oli myös Ron Howardin hienolla Frost/Nixon -elokuvalla (2008), jonka originaalia lopputulosta kuka tahansa pystyy katsomaan etukäteen netistä.

Ohjaajan luottojätkä numero 1, Oscarin parivaljakon menestyneestä yhteistyöstä Epäillyt (The Usual Suspects) vuonna 1994 saanut käsikirjoittaja Christopher McQuarrie, on osannut luoda tilanteisiin oikean tasapainon ja sen epätoivon tunteen, joka von Stauffenbergin miehillä on miltei varmaan itsemurhatehtävään ryhtyessään täytynyt olla. McQuarrie ja toinen käsikirjoittaja Nathan Alexander tavoittavat myös sen suoraselkäisen sankaruuden, joka ajaa ihmiset itsestään piittaamatta yrittämään tuhoon tuomittuja tekoja, kun panoksena on kokonaisen kansakunnan kohtalo ja tulevaisuus.

Singerin toinen vakikollaboraattori, leikkaaja/säveltäjä John Ottman, tekee tapansa mukaan myös ammattimaista työtä, niin editoinnin, kuin scorenkin suhteen. Ääniraidalla mylvii satapäinen mieskuoro, jotka sotilaallisilla marsseilla ja Hitlerin lempisäveltäjän Richard Wagnerin mahtipontiset sävelteokset mieleen tuovilla jylhän goottilaisilla lyyrisillä osuuksilla tuovat kolmannen valtakunnan hengen lähelle kuulijaa. Ottman suosii myös jyliseviä rumpupatteristoja ja juoksuttaa kiihkeällä tempolla eteneviä toimintateemoja komeasti. Aloituksen koskettava They`ll Remeber You ja pääteema Operation Valkyrie ovat hyviä esimerkkejä Ottmanin tilannetajusta ja taidosta lukea musiikkia yhtenä elokuvan tärkeimmistä elementeistä. Luonnollisesti elokuvassa kuullaan myös Wagnerin mahtiteos Die Valküre.

Tom Cruise on ryvettänyt itseään mediassa viime vuosina niin paljon, että miehen mitä tahansa roolia alkaa olla vaikea ottaa vakavasti ilman, etteikö alitajunta pukkaisi kuvia cortexiin herrasta pomppimassa Oprahin sohvalla rakkaudesta soikeana. Kaikesta ylimääräisestä painolastista huolimatta Cruisen tyynen varmasti tulkitsema von Stauffenberg on varmaotteisesti rakennettu, ja ennen kaikkea uskottava henkilöhahmo, jonka mielenliikkeisiin lähtee mukaan vaistonvaraisesti. Kaiken lisäksi Cruise vieläpä muistuttaa todellista eversti von Stauffenbergia hämmentävän paljon. Muiksi salaliittolaisiksi Singer on kiinnittänyt rehvakkaan ryhmän taitavia tulkkeja: Bill Nighy, Kenneth Branagh, David Schofield, Eddie Izzard, Tom Wilkinson ja Terence Stamp ovat jokainen miehiä paikallaan. Hitlerin roolin tulkitsee pienin elein mm. tv:n Rooma -sarjasta tuttu David Bamber.

Yhteenveto
Operaatio Valkyrie on ylväs ja hyvännäköinen epookki, jossa mitään ei ole tehty turhan pienesti. Yhtäaikaa suuri ja komea sotakuva sekä, mikä mukavinta, tavallista korkkarikärhämää ajatellumpi trilleri. Historiallisesti akkuraatti ja paikoin pirullisen jännittävä kuvaus salaliitosta, joka toteutuessaan olisi muuttanut maailman.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016