Alkuperäinen nimi: 
Paper Towns
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
109
Paper Towns
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/07/2015 - 00:00

Elokuva
Naapurissa asuvaan Margo Roth Spiegelmaniin (Cara Delevingne) jo alakouluikäisestä salarakastunut Quentin ”Q” Jacobsen (Nat Wolff) yllättyy perinpohjin, kun sähäkkä ja omaperäinen tyttö tulee koulun päättäjäisten aattona hakemaan häntä keskellä yötä salaiseen tehtävään, joka pian paljastuu nerokkaaksi kostokimaraksi tätä pettäneille ystäville. Ilta päättyy menestyksekkäästi, mutta muutamaa päivää myöhemmin Margo on kuitenkin kadonnut. Tapansa mukaan aiemminkin livohkaan lähtenyt tyttö on kuitenkin jättänyt jälkeensä mystisiä vihjeitä, jotka imaisevat Quentinin ja tämän parhaat kaverit Benin ja Radarin, matkalle, jonka aikana jokainen retkikunnasta oppii jotain uutta myös itsestään.

Jake Schreierin ohjaama Paper Towns, joka perustuu John Greenin (Tähtiin kirjoitettu virhe, 2014 ) suosittuun romaaniin Arvoitus nimeltä Margo, on mukavan omaperäinen mysteeridraama ja kasvukertomus, jossa jännitys ja komiikka vuorottelevat hallitussa balanssissa. Paper Towns alkaa perinteisenä nuorisokuvauksena triosta nörttipoikia, kääntyen ykskaks nokkelaksi salapoliisitarinaksi, muuttuen lopulta tie-elokuvan kautta realistiseksi kuvaukseksi nuoruuden päättymisestä. Elokuvan nimi viittaa kartoissa esiintyviin valekaupunkeihin, joita piirtäjät lisäävät karttoihinsa tekijänoikeussyistä, mutta sanoilla on myös symbolinen merkitys. Scott Neustadterin ja Michael H. Weberin kirjoittama adaptio, vaikka edustaakin helpolla silkaksi pinnalla rahastukseksi menevää nuorisogenreä, ei aliarvioi katsojiaan, vaan on rehellinen niin kehyskertomuksessaan kuin henkilöhahmoissaankin.

Näyttelijäntyö on kaikilta osin raikkaan aitoa ja myös osuvasti roolitettua. Nat Wolff piirtää uskottavan kuvan nuoresta miehestä, joka luo itse itselleen mission löytää jotain, mitä ei välttämättä ole edes olemassa. Cara Delevingnen Margo jää lopulta sivuhahmoksi, vaikka tuntuukin olevan koko ajan vahviten läsnä.  Sivummalla hauskuttavat mm. Justice Smith ja Austin Abrams Natin mukaan etsintäretkelle lähtevinä luottokavereina, vakavana Radarina ja porukan pelle Beninä sekä Halston Sage Margon ystävänä, joka kiilaa väkisin mukaan kolmikon matkaan. Cara Buono on Quentinin äiti, Tom Hillmann ja Susanna Macke Miller Margon vanhemmat, herra ja rouva Spiegelman ja Meg Crosbie tämän pikkusisko Ruthie.

Yhteenveto
Hyvin näytelty ja uskottavasti kerrottu tarina mysteeristä nimeltä nuoruus. Kaikkien siirappisten ääliökomedioiden ja nyyhkydraamojen keskellä Paper Towns on lajityyppinsä ryhdikäs ja fiksu edustaja.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016