Alkuperäinen nimi: 
Paranormal Activity: The Marked Ones
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
101
Paranormal Activity: The Marked Ones (blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ti, 27/05/2014 - 00:00

Elokuva
Juuri koulusta valmistuneen Jessen (Andrew Jacobs) alakerran naapuri Ana (Gloria Sandoval) kuolee ja poliisi epäilee teosta Jessen luokkakaveri Oscaria (Carlos Pratts). Jesse ja hänen paras kaverinsa Hector (Jorge Diaz) päättävät tutkia, miltä noitana pidetyn Anan asunto oikeasti näyttää ja löytävät kämpästä vahvoja viitteitä siellä toimitetuista mustan magian rituaaleista, kasan vanhoja VHS-nauhoja sekä päiväkirjan täynnä loitsuja, joilla voidaan avata ovia epäpyhiin paikkoihin. Jesse, Hector ja kummankin hyvä ystävä Marisol (Gabrielle Walsh) alkavat tutkia tapahtumia syvemmältä, ja joutuvat keskelle noitapiiriä, jonka vaikutus alkaa tuntua kotitalon ulkopuolellakin.

Paranormal Activity -sarjan osat 2,3, ja 4 kirjoittanut Christopher Landon istuu nyt myös ohjaajan pallille rustaamassaan jatko-jatko-jatko-jatko-osassa Paranormal Activity: The Marked Ones. Joiltain käänteiltään erittäin kaukaisesti John Schlesingerin napakan voodoohorrorin Pahan riivaamat (The Believers, 1987) uskonnollisilta aspekteiltaan mieleen tuova The Marked Ones kierrättää kauhukliseitä ilman sen suurempia ambitioita, mutta muutamien irrallisten innovaatioiden kekseliäisyys kuvakielessä tuovat mukaan muutakin kuin pelkästään aiempien osien painolastin. Samalla Landon laajentaa reviiriä tuoden pahan pihalle suljetusta ympäristöstä. Katu-uskottavuutta tuo kuvauspaikkana käytetty arkinen barrio ja sen arjen autenttinen kuvaaminen jengeineen.

Elokuvallisella aikajanalla The Marked Ones sijoittuu neljän vuoden päähän ensimmäisen Paranormal Activityn (2007) tapahtumista, mutta yhdistää lokaationsa erilaisuudesta huolimatta tarinat löyhästi found footage-periaatteella, saagan jokaisessa osassa esiintyneen Katie Featherstonen Katie-hahmon myötä. Käsivaralla kuvattu ralli ei pelitä kokonaisuutena kovinkaan kummoisesti, mutta hetkensä silläkin on. Hilpeämpää puolta edustavavat uusien kykyjensä myötä itsensä supersankariksi tuntevan Jessen YouTubeen lataamat levitaatiopätkät, jotka saavat yleisöltä tylyn tuomion. Varttitunnin finaalissa meininki yltyy lopultakin reippaan demoniseksi ja loppukuva lupaa tietenkin jatkoa tällekin syrjähypylle. Lue myös FilmiFINin eksklusiivihaastattelu, jossa ohjaaja/käsikirjoittaja Christopher Landon käy läpi elokuvan eri versioita ja kertoilee elokuvan kuvauksista. Voit lukea haasttelun suoraan myös täältä.

Andrew Jacobs ja Jorge Diaz ovat aidon oloisia kundeja, joiden joka paikassa mukana raahatun kameran kautta nähdyt reaktiot tuntuvat realistisilta. Gabrielle Walshin Marisol passaa porukkaan yhtä mukavasti, tuoden touhuun naisellista paniikkia. David Saucedo on Jessen isä Cesar, Noemi Gonzales sisko Evette ja Renee Victor mystisistä asioista hyvin perillä oleva isoäiti Irma. Richard Cabral nähdään Oscarin veljenä, jengipomo Arturona ja Juan Vasquez tämän muskelina, Santona.

TekniikkaFound footage-genren tavan mukaan kuvaa on rusikoitu muistuttamaan enemmän kotikameroilla tallennettuja tapahtumia kuin oikeaa elokuvaa. Ääniraita sen sijaan jyrähtelee pakoin mukavasti ja tarjoilee monessa tasossa mukavan matalataajuisia shokkeja.

LisämateriaaliBlu-ray sisältää niin teatteriversion (84 min.) kuin myös pidennetyn version (101 min.), joka tarjoaa matkan syvemmälle noituuden maailmaan. Valikosta löytyy myös Found Footage, kokoelma pidennetystäkin versiosta pois jätettyjä lyhyitä kohtauksia.

Yhteenveto
Viidenteen osaansa kasvanut Paranormal Activity -sarja ei välttämättä parane vanhetessaan, mutta hetkensä on myös sivuaskeleen totutusta ottavassa The Marked Onessa.

Kuvasuhde: 
1.78:1 Widescreen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Fox-Paramountille arvostelukappaleesta
Ääni: 
Englanti DTS-HD-MA 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016