Alkuperäinen nimi: 
ParaNorman
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
93
ParaNorman
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/09/2012 - 00:00

Elokuva
Nuoren Norman Babcockin (Kodi Smit-McPhee) ihmeellinen kyky kyetä keskustelemaan kuolleiden kanssa aiheuttaa ongelmia niin kotona kuin koulussakin. Varsinkin opinahjossa Norman saa alituiseen tuta inhan kiusaaja-Alvinin (Christopher Mintz-Plasse) hyökkäyksiä, ja kotonakin isä (Jeff Garlin) ja äiti (Leslie Mann) alkavat toden teolla kyllästyä Normanin vuoropuheluun sohvalla aina tv:tä katselevan, jo ammoin kuolleen isoäidin haamun (Elaine Stritch) kanssa. Pojan kuudetta aistia hyväksikäyttävä kyky pääsee kuitenkin hyötykäyttöön, kun Blithe Hollowia uhkaa 300 vuotta vanha kirous. Kylähulluna tunnetun herra Prenderghastin (John Goodman) viimeistä neuvoa seuraten Norman, tämän ärsyttävä sisko Courtney (Anna Kendrick), ainoa tosikaveri Neil (Tucker Albrizzi) ja tämän vieläkin ärsyttävämpi isoveli Mitch (Casey Affleck) yrittävät purkaa kirouksen ja lähettää maan pinnalle nousseet elävät kuolleet takaisin hautoihinsa.

Kolmen vuoden takaisen Oscar-ehdokkaaksikin yltäneen Coraline -animaation tehneen Laika-yhtiön uusin tuotos, koko perheen kauhukomediana mainostettu ParaNorman jatkaa valitulla tiellä, joskin aivan pikkuväelle se ei ole tarkoitettu, mistä kielii myös ikäraja K-12. Stop-motion-tekniikalla tehty 3D-seikkailu on hilpeäkin hullunmylly, jossa on paljon tuttua muun muassa Tim Burtonin luomista maailmoista ja varsinkin hänen tuottamistaan animaatioelokuvista Painajainen ennen joulua (1993) ja Corpse Bride (2005).

ParaNorman on kaikin puolin näyttävä, ja käsityön taitoja kunnioittava perinteinen animaatio, jota onnistuneesti höystetään myös nykyaikaisemmilla 3D-efekteillä. Tunnelmat vaihtelevat riehakkaasta hassuun, mutta kokonaisuuden päällä kulkee vahvana kauhuelokuvien perinteestä kumpuavat shokit ja säikytteet. Visioiltaan ja synkkyydeltään keskivertohorroria huomattavasti kekseliäämpi ja kylmänväreisempi ParaNorman saa myös surrealistisia sävyjä, kun ohjaajakaksikko Chris Butler ja Sam Fell päästävät kaikki helvetin pedot irti. Samalla keikkaan on ripoteltu mukaan lukuisia viitteitä genren merkkiteoksiin ja muutama mainion veikeä vierailijakin. Butlerin kynästä peräisin oleva tarina sortuu kuitenkin paikoin turhaan toistoon ja jahkailuun, joka siirtää terävimmän fokuksen harmittavasti pois olennaisesta.

John Hillcoatin hienosta dystopiasta Tie (Road, 2009) ja onnistuneesta remakesta Ystävät hämärän jälkeen (Let Me In, 2010) tuttu Kodi Smit-McPhee vakuuttaa ääniroolissaan omanlaistaan taakkaa kantavana protagonisti Normanina, saden hyvää tukea täysillä roolissaan irrottelevalta John Goodmanilta pojan sekopäisenä setänä, herra Prenderghastina. Anna Kendrick piirtää äänellään hauskan kuvan pissis-sisko Courtneysta ja nasevasti nariseva Casey Affleck on hilpeä ääliöbodari Mitch, joka kasvoiltaan muistuttaa erehdyttävästi Kevin Baconia. Kotimaiseen versioon äänensä ovat antaneet muun muassa Erik Carlson (Norman), Marjatta Leppänen (Mummi), Mikko Kivinen (Isä), Markku Huhtamo (Prendeghast) ja Annituuli Kasurinen (Courtney) sekä Henri Piispanen (Alvin).

Yhteenveto
Kuriositeettina erittäin mielenkiintoinen kauhuanimaatio on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, mutta merkkipaalua eri genrejä ja formaatteja yhdistelevien elokuvien kaanoniin siitä ei aivan ole.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016