Alkuperäinen nimi: 
A Perfect Getaway
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
99
Perfect Getaway, A
Jussi U. Pellonpää, To, 29/04/2010 - 00:00

Elokuva
Cliffin (Steve Zahn) ja Cydneyn (Milla Jovovich) riemukas häämatka Havaijilla kokee karun herätyksen, kun uutispätkät kertovat pahasti mutiloiduista ruumiista ja veriteot tehneiden päässeen virkavallalta karkuun. Nuoripari päättää kuitenkin uhmata kohtaloa lähtemällä suositulle patikkareissulle kohti sadunomaista hiekkarantaa, mutta ajatus vaikuttaa nopeasti varsin väärältä.

Ensin peukalokyytiläiset (Chris Hemsworth ja Marley Shelton) käyttäytyvät uppo-oudosti ja vielä pahemmin lempiväiset pelästyttääkin samaa polkua taivaltavat Nicko (Timothy Olyphant) ja Gina (Kiele Sanchez). Nick kun on Irakin sodan päänsä rikkonut veteraani, joka kiinnostuu yliluonnollisen paljon Cliffin käsikirjoittajan ammatista, eikä anna tälle hetkenkään rauhaa ehdotellessaan tulevan tarinan juonikuvioita. Gina taas käyttelee teäraseita kuten teurastajan tyttären kuuluukin. Tilanne mutkistuu entisestään, kun ryhmä saa tietoa murhaajien mahdollisesta saapumisesta samalle saarelle.

Ohjaaja-käsikirjoittaja David Twohy ei ole eilisen teeren poika elokuvakuvioissa. Mieheltä löytyy plakkarista mm. keskinkertaista nokkelampi tieteisjännäri Hyytävät hetket (The Arrival, 1996), hyinen sukellusvenekauhutin Kirotut sielut (Below, 2002) sekä kaksi hyvin menestynyttä toimintapommia. Pimeän uhka (Pitch Black, 2000) ja Riddickin aikakirja (The Chronicles of Riddick, 2004) tekivät Vin Dieselistä tähden ja antoivat maailmalle kiiluvasilmäisen toimintaikonin Riddickin.

Ja myös A Perfect Getaway toimii kuin rasvattu kone. Twohy ottaa ja saa paljon irti Havaijin maalauksellisista paratiisimaisemista, antaa hyville näyttelijöilleen tarpeeksi tilaa artikuloida sujuvaa ja paikoin hulppean humoristista dialogiaan ja synnyttää jännityksen mestarillisen yksinkertaisin keinoin. Juonenkäänteet tulevat onnistuneesti puun takaa, ja toimintajaksoissakin on sopivassa määrin raivoa ja graafisuutta mukana.
Mark Plummerin taitavasti operoima kamera liikkuu aluskasvillisuuden seassa eläimen lailla, vain siirtyäkseen korkealle puiden latvustoihin tarkkailemaan tilanteita. Tracy Adamsin eläväinen ja oivasti rytmitetty editointi tukee tapahtumien keskelle katsojan vetävää kuvausta hyvin ja luo hurjaan kolmanteen näytökseen kiihkeän ja painostavan tunnelman.

Yleensä koomisemmista kuvioista tuttu Steve Zahn pärjää vauhtirainan tiimellyksessä varsin mukavasti ja monissa liemissä esikeitetty Milla Jovovich yltyy yhteen uransa parhaista rooleista. Tv:n loistavasta lännensarjasta Deadwood tuttu teräskatseinen Timothy Olyphant rakentaa alituiseen höpöttävästä Nickostaan kokonaisen henkilön ja varastaa fokuksen itsevarmalla esiintymisellään. Erikoismaininnan ansaitsee myös mm. Lostissa piipahtanut Kiele Sanchez oma-aloitteisena Ginana, jota sensuelli nainen esittääkin hurjalla intensiteetillä. Kokonaisuutena ajatellen elokuvan castingista ei heikkoa lenkkiä edes löydy.

Boris Elkisin score on kuin Havaijin luonto, runsas, monimuotoinen ja kiihkeästi hengittävä. Säveltäjä käyttää taustoina kivan kevyitä kalypsosävyjä, mutta ripottelee sointuihin mukaan mustaa uhkaa. teema A Perfect Getaway tiivistää tunnelmat välittömästi, eikä tunnelmat siitä edespäin ainakaan kevene. Vielä varsin tuntematon säveltäjä Elkis on luonut tunnelmallisen ja toimivan scoren, joka natsaa isäntäelokuvaansa erinomaisesti.

Tekniikka
Kuvanlaatu on terävä ja kirkas, ja värit toistuvat luonnollisesti. 35 millin filmille kuvattu elokuva vaikuttaa monissa panoraamoissaan olevan digitaalista alkuperää, sillä maisemat toistuvat tarkkaan ja luonnollisesti. 5.1 ääni toimii moitteetta ja pelittää kiitettävästi varsinkin alapäästään, elokuvan hyödyntäessä monissa kohtauksissa luonnon ääniä ja meren jyrinää.

Lisämateriaali
Mukana on ainoastaan vaihtoehtoinen loppu, joka on lyhyempi ja huonompi kuin lopullisessa versiossa käytetty finaali.

Yhteenveto
Kaikin puolin fiksusti kirjoitettu ja vauhdikkaasti etenevä, tehokas ja käänteikäs trilleri A Perfect Getaway ansaitsee suuremmankin huomion ja toivottavaa onkin, että se löytää tiensä mahdollisimman monen kotikatselijan leffahyllyyn.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Universalille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016