Alkuperäinen nimi: 
Fawlty Towers
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1975
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
360
Pitkänjussin majatalo
J. Pikkarainen, Pe, 17/02/2006 - 00:00

Elokuva

BBC:n tuottama, John Cleesen tähdittämä ja yhdessä Connie Boothin kanssa käsikirjoittama Fawlty Towers (suom. Pitkänjussin majatalo) on monien mielestä yksi tv-historian hauskimmista tv-sarjoista. Vuonna 1975 julkaistu sarja tuli kansalle tutuksi samaan aikaan kuin Cleesen Python-porukan kanssa tehty Monty Python and the Holy Grail -elokuva ja kesti kahden tuotantokauden ajan vuoteen 1979 saakka. Sarja ei saanut menestyksestään huolimatta enää jatkoa.

Basil Fawlty (John Cleese) on neuroottinen hotellinjohtaja, jonka aristokraattinen harhakuvitelma halveksii hotellinsa moukkamaisia asiakkaita. Toivoen korkea-arvoisempia asiakkaita, Fawlty joutuu tyytymään dementoituneisiin vanhuksiin ja rahvaanomaisiin juntteihin, joiden henkinen ja verbaalinen piiskaaminen on hänelle arkea. Fawltyn vaimo, Sybil (Prunella Scales), on huomattavasti realistisempi, ja hänen tavoitteenaan on vain tehdä voittoa. Sybil on myös ainoa henkilö koko maailmassa, jota Basil pelkää. Miehensä mielestä hän on kuitenkin vain nalkuttava akka, jonka pitäminen pimennossa on usein paras ratkaisu. Hotellin henkilökunnan kruunaa vielä monitoimityttö Polly (Connie Booth) ja espanjalainen kielitaidoton Manuel (Andrew Sachs), joka joutuu hölmöytensä takia usein Basilin vihan kohteeksi.

Eripuraisen ja erittäin epäkuntoisen hotellikoneiston henkilökunta joutuukin päivä toisensa jälkeen toinen toistaan vaikeampien tilanteiden eteen. Yleensä varsin mitättömistä pikkuongelmista kasvaa koko hotellin perustoja ravisuttavia katastrofeja, kun Basilin väärinymmärrykset, pikkutarkkuudet ja paniikinomaiset kohtaukset pahentavat tilanteita entisestään. Ystävälliset halaukset muuttuvat irstaiksi ilotteluiksi, luonnollinen kuolema pilaantuneen savusillin aiheuttamaksi murhaksi ja iloiset hääpäivät salaisuuksien verkoksi, eikä Manuelin ja Basilin välillä toimimaton kommunikaatio helpota asiaa. Fawlty Towersissa yksikään päivä ei ole samanlainen, saatikka normaali.

Fawlty Towersin huumori perustuu vahvasti John Cleesen koomikontaitoihin, mitkä ovat toki erinomaiset, mutta eivät toimi tämän sarjan kohdalla. Basilin piikittelevä keljuilu ja sarkastiset kommentit näytellään ärsyttävästi yli, ja Cleesen samanaikainen naamanvääntely ei tuota komiikkaa kuin ajoittain. Vaikka hahmoa pidetäänkin miehen parhaimpana roolihahmona, on Cleese saanut lukuisia parempia ja hauskempia hahmoja esitettäväkseen Monty Python -porukan sketseissä. On Basilin hahmossa tosin hyvätkin hetkensä, ja kukapa sarjan nähnyt unohtaisi jo legendaksi muotoutunutta Hitler-sketsiä.

Sarjan toinen huumorinlähde, Basilin ja Manuelin välinen vuoropuhelu ei toimi myöskään kuin harvakseltaan. Yleensä väkivaltaisiin otteisiin päättyvät keskustelut toistavat samaa kaavaa jo toisesta jaksosta lähtien. Yleisestikin sarjan huumori saattoi olla hauskaa ilmestyessään, mutta nykyään se on liian vanhentunutta. Sarjan modernina perillisenä voidaan pitää myös suurta suosiota saanutta Black Books -sarjaa (2000), jossa toistetaan käytännössä täsmälleen samaa ideaa, mutta kirjakaupassa. Parin näkemäni jakson perusteella Dylan Moran sortuu samaan ylinäyttelyyn kuin esikuvansa, ja huumori perustuu samoihin keinoihin kuin Fawlty Towersissa.

Kahdentoista jakson ajalle sijoitettu sarja koostuu erinäisistä pienistä sketseistä, eikä mitään jaksoja yhdistävää tekijää löydy. Ensimmäisen ja toisen kauden välilläkään ei ole tapahtunut mitään merkittävää, vaan toinen kausi jatkaa vain kuuden lisäjakson avulla sarjaa. Jaksot pystyykin katsomaan missä tahansa järjestyksessä, ja jaksojen lopussa palataan aina samaan status quo -tilanteeseen kuin alussa.

Kuva
1.33:1-suhteinen kuva on selvästi vuodelta 1975 ja tv-tuotantoa. Helpommalla pääsee melkein luettelemalla pelkät hyvät puolet, mutta ottaen huomioon iän ja tuotannon, ei kuvaa juuri paremmaksi voi saada. Kuva on alituiseen liian pehmeä, ja rakeisuus peittää yksityiskohdat. Ruutu on täynnä naarmuja, pieniä roskia ja videoartefakteja. Suurin osa virheistä on kuitenkin peräisin itse kuvamateriaalista, eikä julkaisun masteroinnista.

Ääni
Dolby Digital 2.0 toistaa sarjan pääsääntöisen äänilähteen, dialogin, selkeästi ja ilman säröjä. Ääniraidalta ei sarjassa vaadita paljoa, eikä se myöskään sitä juuri tarjoa, hoitaen kuitenkin tehtävänsä tarpeeksi hyvin.

Lisämateriaali
Julkaisu sisältää Andrew Sachin (24:56) ja Prunella Scalesin (7:47) haastattelun, joissa näyttelijät puhuvat hahmoistaan, lempikohtauksistaan ja pääsystä sarjaan. Lisäksi levyllä on pieni pätkä pilalle menneitä kohtauksia (1:33).

Yhteenveto
Fawlty Towers -sarja on monien mielestä yksi parhaimpia tv-sarjoja koskaan. Neuroottista hotellinjohtajaa, Basil Fawltyä, näyttelevä John Cleese solvaa asiakkaitaan sanan säilällä, ja muuttaa yleensä varsin mitättömät asiat suuriksi katastrofeiksi. Vuodet eivät ole tosin säälineet sarjaa, ja nykyään se tuntuu liian vanhentuneelta ja ylinäytellyltä. Teknisesti julkaisu on melko vaatimaton.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016