Pleasantville - Onnellisten kaupunki
Jari Tomppo, Pe, 20/08/2004 - 00:00

Elokuva:


"Swell"


Pleasantville on kaupunki jossa kukaan ei hikoile, palokunnalla ei ole muuta tekemistä kuin pelastaa kissoja puista, ihmiset ovat aina ystävällisiä toisiaan kohtaan eikä kaupungissa koskaan sada. Pleasantville on mustavalkoinen 50-luvun loppupuolella tapahtuva TV-sarja jonka stereotyyppiset ihmiset ja kiiltokuvamainen idylli ovat tuttuja useammastakin samantyyppisestä TV-sarjasta


Aikaisemmin omaperäiset komediat Big - Isoksi yhdessä yössä ja Dave käsikirjoittaneen Gary Rossin esikoisohjaus Pleasantville - Onnellisten kaupunki, johon hän on itse tehnyt käsikirjoituksen on omaperäinen sekoitus fantasiaa ja komediaa. David (Tobey Maguire, joka sittemmin sinkosi supertähteyteen Spider-Man -elokuvien myötä) on nörtin maineessa oleva teini, joka pakenee ankeaa todellisuutta Pleasentvillen maailmaan osaten sarjan jokaisen jakson jokaista repliikkiä myöten ulkoa. Davidin sisko Jennifer (Reese Witherspoon) on veljensä täysi vastakohta. Suosittu menestyjä, joka lähinnä häpeää outoa veljeään.


Sattuman kautta sisarukset sinkoutuvat TV-ruudun taakse Pleasantvillen mustavalkoiseen ja päivänpaisteiseen todellisuuteen. Kun David lähinnä pyrkii ottamaan kaiken irti Bud Parkerin roolistaan sopeutumalla joukkoon sekoittaa Jennifer Mary Lou Parkerina koko kaupungin 90-lukuisilla asenteillaan. Eipä aikaakaan kun paljastuu etteivät Onnelan ihmiset ole loppujen lopuksi oikeita ihmisiä kummempia ennakkoluuloineen ja muutoksen pelkoineen. Kun Pleasantvillen asukkaat alkavat omaksua tulokkaiden asenteita ja arvoja alkaa kaupunkiin ilmestyä myös väriä ja pian roihuavat kirjaroviot ja kaupungintalolla pidetään hätäkokouksia joissa laaditaan uusia rajoittavia lakeja värillisiä vastaan.


Maguire ja Witherspoon päärooleissa hoitavat roolinsa mainiosti samalla kun sivurooleissakin nähdään todella hienoja suorituksia. William H. Macyn George Parker auvoisen unelmaperheen perheenpäänä, jonka maailmankuva alkaa pala palalta mureta kun kaikki ei enää olekaan niin itsestäänselvää, Joan Allen samaisen unelmaperheen äidin Betty Parkerin roolissa, joka havahtuu huomaamaan että ehkä elämässä voi olla muitakin arvoja kuin valmistaa lounas joka päivä kello kuudeksi tekevät molemmat hyvät roolityöt. Myös Jeff Danielsin taiteelliset kykynsä löytävä hampurilaiskokki on mainio suoritus mutta erityisesti kannattaa nostaa esiin lukemattomien yrmyn äijän roolien takaa tunnettu J.T. Walsh jolle rooli Pleasantvillen muutosta vastustavana pormestarina jäi uran viimeiseksi rooliksi. Paljon huonomminkin olisi komea ura voinut päättyä.
Kuva


Pleasantville - Onnellisten kaupunki on ollut melkoinen koettelemus kuvausryhmälle ja erikoistehosteiden tekijöille. Mustavalkoisen ja värillisen kuvan yhdistäminen onnistuneesti ei ole helppo tehtävä. Niinpä tuntuukin melkoisen epäoikeudenmukaiselta että tämä elokuva unohdettiin täysin vuoden 1998 erikoistehoste-Oscarien jaossa.

Kuva:


DVD:n kuva on likimain täydellinen. Mustavalkoisissa kuvissa sävyt ovat rikkaat ja värikuvien sävyt ja kontrastit toistuvat kutakuinkin täydellisesti. Minkäänlaisia kuvaan kuulumattomia häiriöitä en ainakaan TV-koossa kuvaa katsottaessa havainnut.


Ääni:


Levyltä löytyy Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi englanninkielinen Dolby Digital 2.0 surround -raita vaikka asiasta ei levyn kannessa mainitakaan. Tämä kiinnostanee niitä DVD -harrastajia, jotka käyttävät kaksikanavaista vahvistinta monikanavavahvistimen sijasta.


Kuuntelin levyn kuitenkin 5.1 -kanavaisen ääniraidan kanssa. Ääni painottuu vahvasti etukanaviin ja surroundkanavilla luodaan lähinnä tilavaikutelmaa. Dialogista saa hyvin selvän ja levyn äänitys on muutenkin onnistunut mainiosti. Hyvin valitulla 50-luvun musiikilla luodaan moniin kohtauksiin onnistuneesti tunnelmaa ja musiikkikohtauksissa hyödynnetään Dolby Digitalin tarjoamia mahdollisuuksia onnistuneesti. Subwoofer saa leffan aikana työtä lähinnä parin ukkosenjyrähdyksen muodossa.


Lisämateriaali:


Levyllä on Gary Rossin kommenttiraita jossa elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Ross kertoo tarinan taustoista ja elokuvan syntyvaiheista sekä kertoo elokuvan kuvauksista. Mielenkiintoista kuunneltavaa englantia sujuvasti kuunteleville. 32 -minuuttinen The Art of Pleasantville -dokumentti on mielenkiintoinen johdatus elokuvan upean värimaailman syntyvaiheisiin. Dokumentti sisältää monia kiinnostavia haastatteluja ja behind the scenes -otoksia. Elokuvan lopputekstien yhteydessä soi Fiona Applen tulkinta vanhasta Beatles -kappaleesta Across The Universe jonka teksti kieltämättä sopii elokuvaan mutta miksei käytetty alkuperäisversiota? DVD:ltä löytyy kuitenkin Fiona Applen musiikkivideo jonka on muuten ohjannut muuan Paul Thomas Anderson. Lisäksi levyllä on Pleasantvillen traileri anamorfisella kuvalla ja DD 5.1 -äänellä. Levyllä on myös perinteiset näyttelijöiden ja ohjaajan tekstimuotoiset esittelyt. Myös hienosti animoitu kohtausvalikko ansainnee maininnan vaikken kohtausvalintaa minään lisäominaisuutena pidäkään.


Tämäkin levy on joutunut Atlantin yli matkatessaan inflaation uhriksi, sillä Region 1 DVD sisältää em. lisäksi myös erillisen musiikkiääniraidan sekä säveltäjä Randy Newmanin kommenttiraidan ja DVD-ROM materiaalia. Toisaalta me saamme nauttia ainakin teoriassa parempilaatuisesta PAL -kuvasta ja jenkkilevyn kanssa identtisestä ääniraidasta.


Levy on pakattu tukevaan muoviseen keep case -koteloon jonka kansilipuke on suomennettu mutta minkäänlaista kohtausluetteloa ei levyn kansista löydy. Elokuva on tekstitetty vain pohjoismaisilla kielillä ja halutessaan kielitaitoiset katsojat voivat nauttia elokuvasta ilman tekstitystä. Kaikki levyn oheismateriaali on tarkoitettu vain englannintaitoisille katsojille sillä sen enempää dokumenttia kuin kommenttiraitaakaan ei ole tekstitetty millään kielellä.


Yhteenveto:


Gary Rossin esikoisohjaus on harvinaisen onnistunut satiiri ihmisen haikailusta saavuttamattomaan onnelaan. Leffa sisältää myös terävää itseironiaa TV- ja elokuvamaailman ilmiöitä kohtaan. Kun DVD:kin on kaikin puolin laadukasta työtä kelpaa tätä julkaisua suositella.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Moviezine Freax:issa
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0 Surround
Bonukset: 
- Kommenttiraita - The Art of Pleasantville -dokumentti - Musiikkivideo - Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016