Alkuperäinen nimi: 
End of Watch
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
108
Poliisit
Jussi U. Pellonpää, To, 08/11/2012 - 00:00

Elokuva
Los Angelesissa työskentelevät poliisit Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) ja Mike Zavala (Michael Peña) ovat partioineet parina jo vuosia. Ammatillisen intohimon jakamisen lisäksi miehet ovat myös parhaita ystäviä, joiden paremmat puoliskot, Zavalan vaimo Gabby (Natalie Martinez) ja Taylorin tyttöystävä Janet (Anna Kendrick), ovat kuin siskoja keskenään. Taylor ja Zavala tekevät hyvää työtä L.A.:n kovemmilla kulmilla South Centralissa ansaiten myös rikollisten kunnioituksen reiluina miehinä, ja vaikka kunniamainintoja sataa myös omasta piiristä, parivaljakon virkaveli Van Hauser (David Harbour) tai komentava kersantti (Frank Grillo) eivät allekirjoita Taylorin tapaa kantaa pieniä digikameroita mukanaan dokumentoiden vaaralliset takaa-ajot ja pidätystilanteet. Todella vaaralliseksi kyttäarki muuttuu kun Brian ja Mike ratsaavat normihälytyksen myötä avolavan, josta löytyy suuri summa rahaa ja kullattu Kalashnikov, jotka kuuluvat kortteleita irtopää-metodeilla hallitsevalle huumekartellille. Poliisit saavat huomata päässeensä syndikaatin tappolistalle, mistä ei yleensä poistuta kuin jalat edellä.

Tehokkaalla Training Day -elokuvallaan (2001) käsikirjoittajan kyvyillään suuren yleisön vakuuttaneen David Ayerin ohjauksessa on voimaa ja katu-uskottavaa tyyliä. Poliisit on ajankohtainen ja kompromisseihin taipumaton kuva ajasta, jossa elämme, ja maailmasta, jota paitsi uhataan, myös valvotaan alati kasvavalla ja koko ajan raaistuvalla väkivallalla. Ayer tuntee aihepiirin kuin omat taskunsa ja on jo aiemminkin omilla ohjaustöillään Harsh Times (2005) ja Street Kings (2008)) sekä varsinkin käsikirjoituksellaan Ron Sheltonin kiukkuiseen elokuvaan Dark Blue (2002) näyttänyt ymmärtävänsä poliisina työskentelevien individualistien mielenliikkeitä normikollegoitaan analyyttisemmin.

Nykyajan angstisten ja politisoitujen poliisifilkkojen keskellä on aina piristävää nähdä suoraselkäinen ja rehellinen kyttäkuva, jossa protagonistit ovat kuin kuka tahansa meistä, eivät supersankareita tai korruptoituneita kieroilijoita, vaan kovaa työtään antaumuksella tekeviä ammattilaisia, jotka ajattelevat, elävät ja kuolevat kuin kuka tahansa kanssaeläjä. Virkavallan vapaa-ajan ja proseduurit realistisina näyttävä Poliisit tuo mieleen niin tv:n jeppedokkarit kuin vanhan klassikon Hill Street Bluesinkin (1981-1987), vaikka nykyaikaan apdeitattuna originaalilta nimeltään End of Watch, joka tarkoittaa kyttäslangilla palveluksessa kuollutta viranomaista, näyttääkin todellisuuden kouriintuntuvan raakana ja verisen väkivaltaisena. Tarinassa on kaikuja myös Ayerin kovasti arvostaman nykyaikaisen rikoskirjallisuuden hullun koiran, James Ellroyn, maailmoista, vaikkei Poliisit esitäkään henkilöitään yhtä vinoutuneina ja psykoottisina.

Roman Vasyanovin käsivaraa tehokkaasti hyödyntävä ja vinkeitä kuvakulmia käyttävä kameratyöskentely tuo toiminnan ja ihmiset lähelle, luoden persoonallisen ilmapiirin, joka imaisee katsojan kirjaimellisesti keskelle tapahtumia. Dody Dornin napakka salamaeditointi hektistää jo valmiiksi ylikuumentuvat tilanteet tehokkaasti, ja kaiken kokoaa David Sardyn tehokas ja tyylitelty musiikki.

Jake Gyllenhaal tekee jälleen vahvan ja inspiroituneen roolityön, osoittaen kykenevänsä vakuuttamaan genrerajoista piittaamatta. Kunnianhimoinen Taylor on tarpeen tullen valmis loikkimaan myös komentoportailla muutaman askelman kerrallaan selvittäessään lakikoukeroihin juuttuneita juttujaan. Myös monista pienemmistä sivurooleista tuttu Michael Peña yltyy uransa parhaimpaan suoritukseen käskynjakoon uskovana Zavalona, Ayerin pienimmätkin eleet ja kasvonliikkeet huomioivan ohjauksen pitäessä molemmat protagonisitit tasavahvasti fokuksessa. Kaksikon välillä on kemiaa ja aidon tuntuinen välittämisen ilmapiiri, joka saa katsojankin aidosti välittämään ja kokemaan miesten menestyksen ja menetykset.

Tärkeissä naisrooleissa Natalie Martinez ja pirtsakka Anna Kendrick tekevät hyvää työtä miestensä ammattia yhta lailla kunnioittaen kuin pelätenkin arjessa elävinä siippoina, jotka jakavat tulinjalla kulkevien miestensä pelot ja vastuun taakan. David Harbour vakuuttaa työnsä kovettamana virkaveljenä ja Frank Grillo tuo kuviin realistisuutta alaisistaan välittävänä poliisikersanttina. Ruma Bettyna kaiken kansan tietouteen noussut America Ferrera yllättää tasapainoisella roolityöllään virkasisko Orozcona.

Yhteenveto
Autenttinen ja ajateltu kuvaus poliisin työstä ja samalla illuusioton läpivalaisu jatkuvasti raaistuvasta ajastamme.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016