Alkuperäinen nimi: 
Mittsommernachtstango
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Kesto: 
82
Poski poskea vasten
Jussi U. Pellonpää, Ma, 21/10/2013 - 00:00

Elokuva
Kolme argentiinalaismuusikkoa, laulaja Walter "Chino" Laborde, kitaristi Diego "Dipi" Dvitko ja haitaria soittava Pablo Greco, lähtevät reissuun tutkimaan, onko Aki Kaurismäen ennen kuulumattoman hurjassa väitteessä, että tango olisikin syntynyt Suomessa, perää.

Saksalaisen Viviane Blumenscheinin Poski poskea vasten on mukavan leppeästi tangomusiikkia sekä argentiinalaisuutta että suomalaisuutta suodattava matkakertomus. Sympaattinen latinokolmikko, Chino, Dipi ja Pablo ajelevat mallia ja väriäkin kesken retken vaihtelevalla Ladalla ympäriinsä pitkin suvista Suomea ja jututtavat kotimaisia musiikin ammattilaisia kuten aina omalla tavallaan asioita tekeviä M. A. Nummista ja Pedro Hietasta, joiden Pommi ja Gommi-esitys vetää varsin sanattomaksi. Ääneen päästetään myös orkesterinjohtaja Riku Niemi, harmonikkavirtuoosi Kari Lindqvist sekä suomalaisen tangon suuri nimi Reijo Taipale. Retkeen kuuluu tietenkin myös kesäisten tanssilavojen koluamista, saunomista ja perinneruokien maistelua, joita sympaattiselle kolmikolle karjalanpiirakoiden muodossa paistelee matkalaisille myös laulutunnin antava forssalaisten ikioma tangotulkki Sanna Pietiäinen.

Aluksia kaukaksi kotoaan matkannut trio rutisee valoisista öistä ja kritisoi rehvakkaasti suomalaisten tapaa esittää ja tanssia tangoa, vaan löytyyhän se lopulta universaali kielikin, musiikki, jolla Telluksen ihka ainoa tallaaja voi tuntea samanlaisuuden kenen tahansa kanssa. Vaikka monet kohtauksista vaikuttavatkin sangen lavastetuilta, on haikeasti soivassa dokkarissa silti mukana aidon oloista tie-elokuvan henkeä. Mitenkään ulkomailla vallitsevaa suomikuvaa ei Blumenschein edes pyri muuttamaan, vaan härmäläiset kuvataan yhä juroina jöröinä, joiden karu ulkokuori rakoilee vasta musiikin ensi tahtien iskettyä hermokeskukseen. Ajatuksekas on myös hetki, jossa Dipi Dvitko kertoo ärsyyntyneensä väitteestä, että tango olisi maailmanmusiikkia, miehen mukaan kun kaikki hyvä omistetaan aina yhdessä, mutta ongelmat ovatkin vain jokaisen maan omia.

Yhteenveto
Itse kysymykseen, mistä tango on alunperin peräisin, ei vastata, mutta sen, että jokaisella maalla on siitä oma ja originaali tulkintansa, elokuva tulee kyllä vastaanpanemattomasti todistaneeksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016