Rölli ja kultainen avain
Jussi U. Pellonpää, Ke, 30/01/2013 - 00:00

Elokuva
Kun jälkikasvun kaikille olevaisille jakelevat haikarat pudottavat nyytin, josta pian kasvaa tomera tyttönen Juurakko (Linnéa Röhr) Rolli-Cityyn, alkaa tapahtumaketju, joka paljastaa suuren salaisuuden. Energinen ja peloton Juurakko yhyttää vanhan Röllin (Allu Tuppurainen) kertomaan autioituneen ja lukitun Röllikylän tarinan, johon liittyy kunnianhimoa, itsekkyyttä, pieni valhe ja sirkuksen ilkeä Tirehtööri (Mikko Leppilampi). Juurakon avulla Rölli päättää kuitenkin pelastaa vanhan kotinsa ja saada asiat jälleen tolalleen.

Originaalin Röllipeikon, Allu Tuppuraisen, laulujen pohjalta elokuvan Rölli ja kultainen avain on käsikirjoittanut ja ohjannut Tim Burtoninsa taatusti tarkkaan katsellut Taavi Vartia, joka tuntuu täydellisyyden tavoittelussaan unohtaneen yhden lastenelokuvien tärkeimmistä tekijöistä, ilon. Rölli ja kultainen avain briljeeraa turhilla digiefekteillä ja kunnianhimoisella lavastuksella, satsaa suuresti hahmojen maskeeraukseen ja esillepanoon, mutta korvaa hauskanpidon ja hassuttelun surrealistisella fantasian ja överiksi vedetyn taide-elokuvan sekasikiöllä, joka tuntuu suunnatun kaikille muille paitsi alakouluikäisille ja sitä nuoremmille Röllifaneille.

Tuttuakin tutummassa roolissaan suvereenin varmaotteista Tuppuraista ja kivasti aitoa Linnéa Rohriä lukuunottamatta kaikki muut näyttelijät Leppilammen johdolla ovat ottaneet tyylikseen takaseinään asti paukkuvan ylinäyttelemisen, joka vieraannuttaa nopeasti paitsi lapset, myös aikuiskatsojat. Pääkolmikon lisäksi kuvissa röyttyävät enemmän tai vähemmän takki auki myös Krista Kosonen alituiseen pyörtyilevänä laulunopettajana, Ville Haapasalo Seppänä, Iina Kuustonen Sähinänä, Turkka Mastomäki Kylänvanhimpana ja Jari Kotilainen ulvovana iso-Röllinä. Eri ikikäisiä Röllejä tulkitsevat vanhan Allun lisäksi myös Christian Ruotanen (Pikku-Rölli) ja Jarkko Niemi (Nuori Rölli).

Yhteenveto
Perinteistä lastenelokuvaa ja yhteistä laatuaikaa jälkikasvun kanssa odottava saa eteensä maanisuuteen asti vimmaisesti tulkitun modernin satuleffan, joka hihitysten ja ilonkiljahdusten sijaan saa katsomon pelottavan hiljaiseksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016