Alkuperäinen nimi: 
Savages
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
131
Raakalaiset
Jussi U. Pellonpää, To, 11/10/2012 - 00:00

Elokuva
Chonin (Taylor Kitsch) ja Benin (Aaron Johnson) päivänvaloa kestämättömät bisnekset Laguna Beachilla menevät paremmin kuin hyvin. Armeijassa palvellut Chon roudasi komennukseltaan Afganistanista maailman parhaan marihuanan siemeniä, jotka antavat runsaan ja tehokkaan sadon Kalifornian auringon alla. Rahaa tulee ovista ja ikkunoista, kunnes meksikolainen Bajan huumekartelli vaatii päästä bisneksestä osingoille. Rajan takaa tullut raaka video esittelee irtonaisia päitä ja vihjeen siitä, että pilvipoikien kannattaisi antaa vapaaehtoisesti osa tuotosta kartellin kenttäoperaatioita komentavalle Lado Arroyolle (Benicio Del Toro) ja tämän armottomalle johtajalle Elena Sánchezille (Salma Hayek). Kiristys, petokset ja uhkailu eskaloituvat lopulta tilanteeseen, jossa Chon ja Benin yhteinen tyttöystävä Ophelia ”O” Sage (Blake Lively) päätyy kartellin hoteisiin, kun taas pojat saavat hyvän vääntimen Elenan tyttärestä Magdasta (Sandra Echeverria). Rumiksi menevien käänteiden keskiössä purjehtii myös DEA:n ostettavissa oleva agentti Dennis (John Travolta), joka kahden tulen välissä joutuu tekemään oman henkensä pitimiksi epätoivoisia ratkaisuja.

Oliver Stonen Raakalaiset (Savages) perustuu Don Wisnlowin 2010 julkaistuun romaaniin, ja sen ovat käsikirjoittaneet Stone ja Shane Salerno. Stonen tyylille uskollisena hektiseksi leikattu ja julmimmatkin yksityiskohdat avoimesti esittävä trilleri tuo valkokankaille uutisista tuttuja hirmutekoja meksikolaisten kartelleiden välisestä verisistä valtataisteluista, samalla kun se alleviivaa pilven puolesta jo vuosia puhuneen Stonen mielipiteitä marihuanan hyvistä vaikutuksista.

Dan Mindelin kovissa valoissa kuvaama ja kolmikko Joe Hutshingin, Stuart Levyn sekä Alex Marquezin eläväisesti editoima, vinolla moraalilla maustettu jännäri esittää yhtä lailla pahojaan tekevät protagonistit olevan oikealla asialla, kun taas kovenpia kamoja kauppaavat etelän elävät haluavat vain valtaa ja loputtomasti mammonaa. Paikoin provosoiva kaksinaismoralistisuus tuo varsin väkivaltaiseksi menevään ajojahtiin oman skitsofreenisen lisänsä antaen katsojalle mahdollisuuden valita puolensa ainoastaan pahoista ja vieläkin pahemmista vaihtoehdoista.

Viimeksi karmeassa megamöhkäleessä Battleshipissa (2012) esiintymään joutunut Taylor Kitsch rakentaa Chonistaan partnerinsa Benin vastakohdan, rintamalta saatuja Navy Seal-kavereitaan ja tappo-oppeja uudessa elämässään armotta käyttävän veteraanin, jolle hengen ottaminen on vain välttämätön toimenpide. Huikeassa Kick-Assissa (2010), jolle filmataan parhaillaan jatko-osaa, vakuuttanut Aaron Johnson on taas buddhalaiseen filosofiaan uskova hörhömpi partneri, jonka dilemmat kuoleman tuottamisesta katoavat nopeasti ylimääräisellä möyhyannoksella. Tarinan kertoja, epäonnistuneesta Green Lanternista (2011) ja telkan roskahömpästä Gossip Girlista tuttu Blake Lively, tuo ralliin kaksijakoista herkkyyttä, mutta blondin rooli jää tehokkuudessa Salma Hayekin ulospäin tunnekylmän, mutta perheestään raivoisasti välittävän Elenan jalkoihin.

Benicio Del Toro tekee tehokkaan tulkinnan moneen suuntaan kytkyjä vetävänä tappajana, John Travoltan piirtäessä äärimallin kaikkien tahojen palkkalistoilla omaa ahteriaan suojelevasta pahasta poliisista. Sivummalla Demián Bichir on Ladon kahden tulen väliin jäävä epäonninnen hanslankari Alex, Emile Hirsch Chon ja Benin nokkela kaveri Spin sekä Joaquin Cosio kilpailevan kartellin julma johtaja El Azul.

Yhteenveto
Mustuneella moraalilla savustettu, energinen ja tyylitelty toimintajännäri osoittaa Oliver Stonen yhä hallitsevan elokuvainstrumentin mestarin lailla antaen selkeitä rajaviivoja hyvän ja pahan välillä odottavalle katsojalle suun täydeltä pureksittavaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016