Alkuperäinen nimi: 
The Railway Man
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
116
Railway Man, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/03/2014 - 00:00

Elokuva
Intohimoinen juna-entusiasti Eric Lomax (Colin Firth) koki kovia japanilaisella vankileirillä toisen maailmansodan lopussa, eivätkä traumat kovasta pakkotyöstä Kuoleman rautatieksi kutsutulla Thaimaa-Burma-rataosuudella ole jättäneet miestä rauhaan vielä vuosienkaan jälkeen. Painajaiset ja arvaamattomat raivonpurkaukset seuraavat romuksi rääkättyä sielua lähes päivittäin, eikä apua ongelmiin tunnu löytyvän. Vasta vuosikymmeniä myöhemmin, 1980-luvun alussa, vaimonsa Pattin (Nicole Kidman) ja armeijakaverinsa Finlayn (Stellan Skarsgård) painostuksesta Eric päättää matkustaa takaisin tragedian syntysijoille, joutuen lopulta kohtaamaan yhden kiduttajistaan kasvoista kasvoihin. Mutta voiko elinikäisen katkeruuden ja vihan millään tavoin antaa anteeksi vai vainko kosto tuo sovituksen?

Hienosta Burning Man (20011) draamasta tunnettu ohjaaja Jonathan Teplitzky on tarttunut Eric Lomaxin omaelämäkerralliseen romaaniin kuivakkain ottein. Kahdessa aikatasossa kulkeva ja aiheeseensa haudanvakavasti suhtautuva The Railway Man on kerronnaltaan yllätyksetön ahdistuksen allegoria, jonka pahinta patetiaa helpottavat sentään kelpo roolisuoritukset.

Tarina on toki tärkeä ja opetukset arvokkaita, mutta Teplitzkyn käsittelu teknisestä briljanssista huolimatta jotenkin kliinisen sydämetöntä ja vailla samaistumista. Tositapahtumiin perustuvan kertomuksen ovat valkokaankaalle sovittaneet Andy Patterson ja monesti jo palkittu käsikirjoittaja Frank Cotrell Boyce, jonka käsialaa ovat mm. Tervetuloa Sarajevoon (1997), Millions (2004) sekä Tristram Shandy - herrasmiehen paljastukset (2005).

Colin Firth jatkaa vahvojen roolisuoritustensa sarjaa, mutta menneisyytensä rääkkämänä ihmisrauniona ei oikein saa muuta tehtäväkseen kuin pyöriä pahojen unien vallassa tai tuijottaa synkkänä etäisyteen. Stellan Skarsgård on Lomaxin lukkojen avaava katalyytti Finlay, jonka tekemä löytö antaa mahdollisuuden kohdata kauhut silmästä silmään. Nicole Kidmanin roolityö Ericiä pyyteettömästi tukevana Patti-vaimona jää sovinnolla sivuosaan tapahtumien keskiössä. Nuorena Ericinä keskellä sotavankeuden kauhuja nähdään Jeremy Irvine, ja Sam Reid on nuori Finlay. Elokuvan parhaan roolin tekee Hiroyuki Sanada vanhana japanilaisotilaana Nagasena, joka tekee sovitustyötä omalla tavallaan, toimien vuosikymmeniä myöhemmin Kuoleman rautateiden oppaana. Nuorena Nagasena nähdään Tanroh Ishida.

Yhteenveto
Dramaattisista kärjistyksistään huolimatta etäiseksi jäävä, jäykkä ja kirjallisen oloinen sovitusnäytelmä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016