Alkuperäinen nimi: 
Adivina Quién Soy
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
73
Real Friend, A
M. Pajulahti, To, 23/08/2007 - 00:00

Elokuva
Películas para no dormir / Films to Keep You Awake -niminen 6-osainen kauhuelokuvien sarja tehtiin Espanjan TV-tuotantoon vuonna 2006. Future Filmin julkaisema boksi sisältää näistä ainoastaan neljä. A Real Friend on järjestyksessään sarjan kolmas elokuva.

Elokuva kertoo teini-iän kynnyksellä olevasta Estrellasta (Nerea Inchausti), joka on uppoutunut väkivaltaisten kauhutarinoiden lukemiseen ja K-18-leffojen katsomiseen liiaksikin. Yksinäinen tyttö nimittäin kuvittelee mielikuvitusystäväkseen Texasin moottorisahamurhaajan. Sahan kanssa kulkeva naamiomies ei ole kuitenkaan yhtä pelottava kuin elokuvissa nähty kaksoisolentonsa; mielikuvitusmoottorisahamurhaaja on kiltti ja ystävällinen. Aivan kuin tytön toinen kuviteltu ystävä, Vampyyrikin (Eduard Farelo). Mustaan nahkatakkiin pukeutunut herra Vampyyri ajelee ympäri kaupunkia moottoripyörällään ja toimii eräänlaisena Estrellan suojelusenkelinä - tappaen selän takana ihmisiä, joista Estrella ei pidä.

Tämä elokuva on melko erikoinen, jopa niin erikoinen, että se saattaa jakaa katsojakunnan osiin. Jotkut eivät tästä tule pitämään, mutta ainakin allekirjoittaneelle upposi. Leffa yhdistää mielikuvituksen ja todellisuuden pelkistetyksi absurditaiteeksi, joka lennättää katsojansa omituiseen maailmaan. Tässä maailmassa kadut ovat tyhjillään, ja kaikki on lavasteita myöten todella pelkistettyä. Kuvissakin nähdään vain ja ainoastaan ne oleelliset henkilöt. Hitaan kerronnan ja edellä mainittujen seikkojen vuoksi A Real Friend voisi hyvin olla esimerkiksi Korealainen tai Japanilainen elokuva. Mielikuvituksen tuotteiden lisäksi maailmassa seikkailee kristillinen pappi, jonka tehtävänä on Terminator-tyyliin tuhota Vampyyri. Omituisin sivuhahmo on kuitenkin ilmapallokimpun kanssa ympäri kaupunkia kävelevä pellehermanni, joka ei koskaan puhu mitään, mutta jonka läsnäololla lienee jokin symbolinen merkitys.

Visuaalinen anti ei ole maailmaa mullistavaa, mutta silti jotenkin pysäyttävää. Yksinkertaiset lavasteet ja hiljainen äänimaailma luovat suorastaan unenomaisen vaikutelman. Kameran pehmeät liikkeet vielä tehostavat tätä.

Kehuja täytyy toki osoittaa myös ohjaaja Enrique Urbizulle. Mies on tehnyt hienoa työtä, ja saanut näyttelijät olemaan uskottavia. Kokonaisuus on hienosti kasassa, ja tätä hitaasti eteenpäin leijailevaa sirkusta seuraa kiinnostuneena. Muista boksin elokuvista poiketen kauhu ei ole tällä kertaa pääosassa, vaan nyt liikutaan puhtaasti taiteellisessa draamassa. Kahdeksantoista vuoden ikäraja tuntuu hieman liioitellulta tässä tapauksessa, vaikka verta ja ruumiita lopussa nähdäänkin.

Tekniikka
Kuva (anamorfinen 1.78:1) ja ääniraita (Dolby Digital 5.1) ovat hyvää tasoa. Pientä pehmeyttä kuvassa tosin on havaittavissa. Musiikkia kuullaan hyvin vähän; elokuva luottaa hiljaisuuden kantavaan voimaan.

Lisämateriaali
Ennen elokuvaa nähdään trailerit elokuvista Black Sheep, Simple Lies, London to Brighton ja Dirty Sanches: The Movie.

Yhteenveto
A Real Friend on ihanan omalaatuinen kuvaus nuoren tytön mielikuvitusmaailmasta. Kauhuolennot ja aavemaisen autio todellisuus luovat oman ulottuvuutensa tähän verellä terästettyyn draamaan, joka kuitenkin saattaa olla monelle katsojalle aivan liian taiteellinen.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Elokuva on osa 4 Films To Keep You Awake -boksia. Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016