Alkuperäinen nimi: 
The Chronicles Of Riddick
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
114
Riddickin aikakirja
Corca, Ke, 19/01/2005 - 00:00

Elokuva

"Convert now...or fall forever."

Ohjaaja-käsikirjoittaja ja elokuvien veteraanityöläinen David Twohy (aka D.T. Twohy) on vastannut pitkän uransa alkuvaiheilla B-kauhuelokuvien Critters 2 (1988) ja Warlock (1989) -tarinoista jatkaen vähemmän suosiota saaneiden elokuvaprojektien taustalla. Mm. Terminal Velocity (1994), Waterwold (1995) sekä Arrival (1996) -floppien positiiviseksi vastapainoksi löytyy hyvin vähän ansioita ja Harrison Fordin tähdittämän The Fugitive (1993) -jännärin käsikirjoitukseen osallistuminen onkin miehen tähänastisen uran ainoa valopilkku.

Vuonna 2000 Twohyn toimesta ilmestyi pienen budjetin scifikauhuilu Pimeän uhka (Pitch Black), joka nousi ilmestymisvuotenaan lajityyppinsä yllätyshitiksi. Tummanpuhuvan leffan suurimmaksi nimeksi ponnahti raamikas newyorkilaisnäyttelijä Vin Diesel, joka esitti elokuvassa vähäsanaista ja -eleistä, mutta erittäin vaarallista palkkiometsästäjien suosikkipojua, Richard B. Riddickia. Twohy näki antisankarihahmossa potentiaalia isommankin mittakaavan seikkailuun, ja neljä vuotta Pitch Blackin jälkeen ilmestyi epäsuora jatko-osa, kokonaan Vin Dieselin ympärille räätälöity fantasiarymistely Riddickin aikakirja (The Chronicles of Riddick).

Riddickin aikakirja sijoittuu tapahtumiltaan viisi vuotta Pitch Black -kurimuksen jälkeen tutun hopeasilmän ollessa edelleen lukuisten tahojen jahtaama lainsuojaton. Väkivaltaisen väijytyskarusellin jälkeen Riddick tiristää selville päänahastaan jättisumman luvanneen palkkionasettajansa, joka paljastuu vuosia sitten hänen pelastamakseen Imamiksi (Keith David). Riddick suuntaa Helion 1 -planeetalle tehdäkseen pettäjänsä kanssa tilejä selväksi. Perillä selviää kuitenkin Imamin todellinen syy epätoivoiseen tekoon pelastajansa tavoittamiseksi:
Helion 1:sta uhkaa jättimäinen nekromongereiden invaasio.

Nekromongerit ovat universumin valloittajia ja väkivaltaisia uskonpuhdistajia, jotka käännyttävät uhrinsa tuleviksi nekromonger-sotureiksi tai vaihtoehtoisesti tappavat heidät. Joukkoja johtaa mystisen Underversen porteilla käynyt Marsalkka (Colm Feore), jonka yliluonnollisia voimia ei uskalla kukaan uhmata. Sota alkaa ja Riddickin aikakirjaa laitetaan urakalla uusiksi.

"If I owned Hell and this place, I'd rent out this place and live in Hell."

Ohjaaja Twohy on lähtenyt rohkeasti liikkeelle fantasiapohjaisesta konseptista, rakentaen täysin uniikin universumin ja sen ympärille nivotun itsenäisen mytologian. Riddickin aikakirja on miehen tähän asti suurin leffaprojekti ja kiistatta myös vuoden 2004 visuaalisesti näyttävimpiä elokuvia. Mielenkiintoisten alkuvaiheiden jälkeen mahtipontinen seikkailu urautuu kuitenkin vahvasti yksinuottisen toimintarymistelyn suuntaan, ja lupaavasti rakennetut eeppiset ulottuvuudet Riddickin furianitaustasta ja nekromongereiden syvemmistä motiiveista jäävät enemmän kertapureskelun tasolle kuin mytologian todelliseen luotaamiseen.

Elokuvan kantava teema pyörii painokkaasti uskonnollisten ja militarististen vastavoimien käsittelyssä. Helion 1 -planeetan rauhaa rakastava kansa pehmeän punasävyisissä asuissaan kohtaa uskonsa kiirastulen nekromongereiden tuputtaessa omaa ehdotonta suuntautumistaan synkän goottiarmeijansa voimin. Patrioottista paatosta kevennetään Riddickin tasaiseen tahtiin suoltamilla kertanokkeluuksilla, tätä alati jahtaavan palkkiometsästäjäpoppoon nöyryyttämisellä sekä vauhdikkailla toimintakohtauksilla, joita on paikoin innostuttu leikkaamaan turhankin nopeiksi. Leffasta löytyy myös annos tahatonta komiikkaa. Fiksusti nimetyt nekromongerit muistuttavat toimintatavoiltaan enemmän kuin vähän Star Trek -universumin Borgeja assimilointeineen, ja planeettojen nimiäkin on käännetty vähä-älyisten mieleen. Vai miltä kuulostaa palavaksi säännöllisesti käristyvä planeetta nimeltä Krematoria?

Vin Dieselistä voi olla montaa mieltä näyttelijänä, mutta niin kauan kun kaveria osaa pitää omana persoonanaan, eikä esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin manttelinperijänä, mies klaaraa paikkansa kunnialla. Diesel suuntaa roolinsa usein matalan profiilin vähädialogisiin hahmoihin, ja Riddickin aikakirjassa samainen tontti hoituu jämäkästi. Muista hahmoista mainittakoon Alexa Davalos, jonka sutjakkaasti esittämää Kyra (Pitch Blackin Jack) -taistelijatarta Riddick käy lämmittelemässä vankilareissullaan. Necromongereiden sisäistä vallanvaihtoa juonittelee saippuasarjamaisin sävyin Marsalkan oikeana kätenä toimiva Vaako (Karl Urban) sekä tämän sensuelli puoliso Dame Vaako (Thandie Newton). Kokeneen Judi Denchin esittämä Aereon-ilmaelementaali jää tarinan mystiseksi ja muita etäisemmäksi taustahahmoksi. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan hivenen jäykkiä ja kehitykseltään pinnallisia. Ainoa, jolla tuntuu roolihahmonsa puolesta olevan edes vähän sisäistä energiaa, on Nick Chinlundin revittelemä Toombs-pilotti.

Kuva

Anamorfinen 2.40:1-suhteen laajakuva on kaikin puolin hyvätasoinen. Elokuva pursuaa laadukkaita erikoistehosteita, jotka terävän kuvan ansiosta näkyvät varsin yksityiskohtaisina. Huolimatta eeppisten avaruusmaisemien vaihtelevasta palettiskaalasta, myös värimaailma sekä kontrastitasot pysyvät ohjaajan taiteellisen korostuksenkin jälkeen hyvin ruodussa. Tasaisen vaaleilla kuvapinnoilla on havaittavissa pientä kohinaa, muuten kuvanlaatu on nykyjulkaisujen kanssa linjassa eli moitteeton.

Ääni

Elokuva sisältää kaksi Dolby Digital 5.1 -ääniraitaa (englanti, unkari) ja molemmat toistavat rikkaan äänimaailman mallikkaasti. Lukuisissa toimintakohtauksissa hyödynnetään runsaasti takakanavien suuntaavuusefektejä yhdessä aktiivisten etukanavien kanssa ja bassopääkin murahtelee mukavasti isommissa rymistelyissä. Ei vavahduttavan ulotteikas tai maksimaalisen läpikuultava, mutta kokonaisuutena laadukas DD-miksaus. Korkeatasoista DTS-ääniraitaa jää julkaisusta kaipaamaan.

Lisämateriaali
Virtuaaliopas Riddickin aikakirjaan
Video-opas keskeisimpiin hahmoihin, rotuihin ja planeettoihin. Sisältää kymmenen lyhyttä esittelyleikettä liikkuvan kuvan ja äänen kera.

Toombsin jahtikirja (9:59 min)
Graafinen näyttötaulu raportoi pienen videoikkunan kautta leffan palkkiometsästäjäpomo Toombsin jahtikirjamerkintöjä satunnaisesti 92 päivän ajalta. Hauskaa sivudetaljitietoa tämän rähjäisen ja viskiäänisen poskipartamaestron osalta, mutta kertakäyttöhupia ekstrana.

Riddick-faktaa
Elokuvan pituinen faktapankki, joka esittää ruutuun tasaisesti nippelitietoa leffan tuotantoon, näyttelijöihin ja taustoihin liittyen. Tämän ekstran vaihtaisi mielellään kommenttiraitaan, joka puuttuu julkaisusta kokonaan.

Erikoistehosteet (6:03 min)
David Twohyn, erikoistehoste-ekspertti Peter Chiangin, Mike O'Nealin, Mike Wasselin sekä erikostehosteiden sommittelija Sean McPhersonin tutustuttama lyhytdokumentti elokuvan erikoistehosteista. Mielenkiintoinen, joskin kovin lyhyt dokkari.

Riddickin maailmat: (2kpl)

Vin Dieselin opaskierros (3:10 min)
Todella lyhyt kierros Dieselin kanssa muutamilla elokuvan keskeisillä lavasteilla. Pintapuolista infoa ja vähän villoja.

Interaktiivinen 360 asteen näkymä
DVD-ohjaimen nuolinamiskoilla pääsee pyörimään ympyrää kahdeksalla eri Riddick-lavasteella. Toivottavasti tämäntyyliset näennäisnäppärät ekstrat eivät lisäänny tulevaisuudessa. 

Xbox-pelin pelattava demoversio
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay -
demoversio, jossa pelattavana ensimmäinen kenttä. Toimivaa FPS-räiskintää.

Trailereita
Pitch Black: Special Edition, Dark Fury, Van Helsing, Bourne Supremacy

Lisämateriaalit ovat kokonaisuudessaan vaisuja ja useat ovat vain teknistä kikkailua DVD-tekniikalla elokuvan taustojen todellisen käsittelyn sijaan. Kommenttiraidan puuttuminen pudottaa ekstrojen arvoa edelleen. Lisäksi alkumenussa on turhat Käännytä - Taistele -vaihtoehdot, joilla ei ole mitään vaikutusta elokuvaan tai sen lisämateriaaliin.

Yhteenveto

Riddickin aikakirja on jättiläismäisillä tuotantoarvoilla pursotettu avaruusfantasiaooppera, jonka kapelimestarina tähtinäyttämöllä ja tuottajakulisseissa loistaa Vin Diesel. David Twohyn rakentamalle mytologialle täytyy nostaa hattua visuaalisen ja rakenteellisen toteutuksen osalta. Riddickin ympärille kasattu universumi seisoo täysin omilla jaloillaan oivien yksityiskohtien tukemana, mutta itse tarina ja kerronnalliset ulottuvuudet jäävät eeppistä ulkokuortaan huomattavasti vähemmälle huomiolle. Lisäksi yhtymäkohdat Pitch Blackin tarjoamiin tieteiskauhuteemoihin ovat harmillisen vähissä, joten näitä kahta teosta ei voi suoraan verrata toisiinsa. Puhtaana purkkaviihteenä ja kevyenä fantasiatoimintaelokuvana Riddickin aikakirja toimii joka tapauksessa nippa nappa kelvokkaasti. DVD on teknisesti erinomainen, joskin lisämateriaalin heikko taso jättää paljon toivomisen varaa.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Virtuaaliopas Riddickin aikakirjaan Toombsin jahtikirja Riddick-faktaa Erikoistehosteet Riddickin maailma: interaktiivinen 360 asteen näkymä ja Vin Dieselin opaskierros Xbox-pelin pelattava demoversio Trailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016