Alkuperäinen nimi: 
Risto Räppääjä ja viileä Venla
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
74
Risto Räppääjä ja viileä Venla
Jussi U. Pellonpää, La, 11/02/2012 - 00:00

Elokuva
Risto Räppääjä (Lauri Karo) ja Nelli Nuudelipää (Venni Uotila) lähtevät loman viettoon Aurinkosaarelle, jota emännöi Riston tiukka täti pakastaja-Elvi (Ulla Tapaninen). Lämmin kesä kuitenkin jäähtyy, kun samaan laituriin parkkeeraavat myös Elvin nuoruuden ihastus Uolevi Horsmaniemi (Juha Muje) ja tämän tytär, huippuviileä Venla (Olivia Ainali). Nelli hypnotisoituu ikihyviksi chillaavan Venlan coolista puhetavasta ja silmiinpistävän koreasta tyylistä, ja onkin heti kohta itsekin kuin tämän identtinen sisko. Samalla kun Elvi ja Uolevi lämmittelevät menneen nuoruuden nuotioilla, Risto tuntee jäävänsä sisäpiirin ulkopuolelle ja aloittaa omat metkunsa voittaakseen parhaan ystävänsä Nellin takaisin.

Ohjaaja Mari Rantasila iski neljä vuotta sitten kultasuoneen Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuihin lastenkirjoihin perustuvan hittileffansa Risto Räppääjä (2008) ja sen jatko-osan Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2019) kanssa, eikä konseptia ole kolmannessakaan osassa menty muuttamaan. Värimaailma on yhä räikeän kirkas ja hehkuva, mykkäleffoista ja sarjakuvista tutut yliaktiiviset äänitehosteet kuorruttavat hauskasti pitkäksi vedetyn tilannekomiikan ja kaiken tohinan takana opetetaan tärkeitä arvoja ystävyydestä ja yhteistyön tärkeydestä.

Sydämellisen aurinkoista kohellusta kehystää tietenkin myös maestro Iiro Rantalan mainion iloitteleva musiikki, jonka lippulaivoina seilaavat The Queenin henkeen tehty, Ulla Tapanisen huikea sooloralli kadotetusta nuoruudesta, Riston ja Lennartin supersankaruuden ylistys Täältä pesee sekä kaikkien Ristojen tarttuva tunnari Elämä ei ole hassumpaa.

Lapsitähdet ovat jokaisessa osassa vaihtuneet ja se on tuonut kerrontaan paitsi uusia ulottuvuuksia, myös raikkautta. Nappiin osiinsa istuvat Karo, Uotila ja Ainali tekevät rooleissaan hyvää työtä ja laulavatkin erinomaisesti. Parhaat lainit ja naurut varastavat vetreät veteraanit Tapaninen ja Muje, joiden päät yllättäen palavaa nuoruuden lempi sekoittaa toden teolla. Sarjan vakkarit, Riston äiti Rauha (Annu Valonen) ja naapurin hömppä setä Lennart (Martti Suosalo), jättäytyvät sovinnolla statisteiksi, vaikka muistaa kameran aika ajoin heidänkin hullunkurista bongausreissuaan kuvata.

Yhteenveto
Ikärajattomiin elokuviin erikoistunut assistenttini Elmo kiteyttää Risto Räppääjän ja viileän Venlan sanomalla: ”Melkein maailman paras elokuva ja ainakin paras Risto Räppääjä”. Allekirjoittaneella ei ole asiaan mitään lisäämistä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016