Alkuperäinen nimi: 
Rouva Presidentti
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
90
Rouva Presidentti
J. Pikkarainen, Pe, 28/09/2012 - 00:00

Elokuva
Rouva Presidentti on elokuva epätavallisesta ammatista ja ihmisestä sen takana. Aleksi Bardyn ja Osku Pajamäen toteuttama dokumentti kuvaa entisen presidentti Tarja Halosen virkaelämää lähes puolentoista vuoden ajan. Marraskuun 2010 ja maaliskuun 2012 välisenä aikana kuvattu dokumentti seuraa presidenttiä työn touhussa niin ulkomailla kuin kotosuomen kabineteissa ja tarjoaa pienen tirkistelyreiän valtionpäämiehemme toimintaan kulissien takana.

Halosen tukijoina alusta saakka olleet Bardy ja Pajamäki pääsevät ennennäkemättömän likelle presidentin virkatointa. Siitä huolimatta dokumentti jää hyvin pinnalliseksi. Kokouksiin ja palavereihin ulkopuolisella kuvausryhmällä ei ole ymmärrettävästi asiaa, minkä vuoksi rajaus jää ainoastaan näiden valmisteluihin sekä päättäviin tunnelmiin. Tallenteen läsnäolo on aistittavissa myös kuvattavien kesken, mikä useimmiten sointuu vaivaannuttavana hiljaisuutena tai vaihtoehtoisesti pirteällä herjanheitolla.

Ulkopuolisen tarkkailijan rooli korostuu entisestään tavassa, jolla dokumentti on rakennettu. Irrallisista tilaisuuksista kasatussa dokumentissa ei ole selkeää punaista lankaa, ja tallenteet toistetaan ainoastaan kronologisessa järjestyksessä. Siitä huolimatta lyhyiden pätkien puheita on vaikea saada kontekstiin. Bardy tai Pajamäki eivät myöskään lähde – ilmeisesti valitusta näkökulmasta johtuen – kyselemään kuvattavan kohteen mietteitä, vaan tyytyvät hiljaiseen sivusta katsojan rooliin. Kulissin takaisesta kurkistuksesta huolimatta dokumentti ei onnistu valottamaan Halosen saati juuri ammatinkaan puolia perinteisiä viestimiä syvemmin.

Sisällöllisestä niukkuudesta huolimatta Rouva Presidentti onnistuu viihdyttämään – paikoin tahattomastikin. Halosen pääosin iloinen persoona kannattelee suurilta osin kevyttä ilmapiiriä, mutta apajille ennättävät myös virallisten proseduurien huvittava tönkköys ja dokumentintekijöiden mielenkiintoiset valinnat kuvamateriaalin suhteen. Kokonaisuutena Rouva Presidentti antaakin katsojille enemmän puhtaana viihdekokemuksena kuin varsinaisena dokumenttina.

Tekniikka
1.78:1-kuva toistuu värikkäänä ja melko terävänä. Visuaalinen anti on kaikkinensa kohtalaisen hyvä, mutta järjestelmäkameroilla kuvattu materiaali kärsii laitteiston tuomista ongelmista. Liikkeessä on silmin pistävää sumeutta ja salamavalojen räiskeessä kuva jakautuu keinotekoisiin lohkoihin.

Dolby Digital 5.1 -raita hyödyntää jossain määrin tilakanavia ja paikoitellen matalia taajuuksiakin, mutta päällisin puolin äänimaailma koostuu vain henkilöiden puheista. Miksaus on paikoitellen vähän turhankin matalalla, sillä dialogista on välillä vaikea saada selvää.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Rouva Presidentti on viihteellinen, joskaan ei järin informatiivinen katsaus presidentin virkaan ja sitä hoitaneen Tarja Halosen elämään. Valtiosalaisuuksia tai syvällisempiä mietteitä toivovien ei kannata edes vaivautua.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016