Alkuperäinen nimi: 
The Weather Man
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
97
Säämies - The Weather Man
Pekka Lempinen, Su, 06/08/2006 - 00:00

Elokuva

Dave Spritz (Nicolas Cage) on säämies, jolla menee ammatissaan loistavasti. Rahaa kertyy helppoa työtä tehdessä varsin sievoiset summat, ja siirtyminen paikalliskanavalta valtakunnalliseen aamu-tv:hen näyttää varmistuvan. Kuitenkin välittömästi kun Dave astuu sääkarttansa edestä sivuun alkavat vaikeudet.

Vaimo asuu eri osoitteessa, eikä Daven yrityksistä lämmittää suhde entiselleen tunnu tulevan mitään. Tytär on ylipainoinen ja koulukiusattu sekä poika päässyt juuri huumevieroituksesta. Lisäksi palkittu kirjailija-isä Robert (Michael Caine), jolta Dave jatkuvasti hakee hyväksyntää, on kuolemansairas. Huonojen perhesuhteiden lisäksi häneen ärsyyntyneet tv-katselijat heittelevät kadulla pirtelöitä ja limupulloja päälle minkä kerkeävät.

Kaikesta huolimatta Dave yrittää parhaansa. Vaimon kanssa hän käy parisuhdeterapiassa ja tyttärensä kanssa ostoksilla sekä ampumassa jousipyssyllä. Jokainen pieni edistysaskel kuitenkin murskautuu Daven äkillisiin hermostumisiin ja mielenpurkauksiin. Mutta ehkäpä siirtyminen isommalle kanavalle ja muutto New Yorkiin voisi parantaa tilanteen?

Säämies - The Weather Man on draama yhden miehen saavutuksista saattaa perheensä yhteen. Tarina etenee Daven kertojaäänellä, joka toisinaan kommentoi tapahtumia lohduttoman sarkastisesti. Tapahtumia on maustettu mustanpuhuvalla huumorilla. Elokuva onkin varsinaista tunteiden vuoristorataa, kun pienet ilonvälähdykset ja synkät tapahtumat kulkevat käsi kädessä.

Pääosassa Nicolas Cage on päättänyt heittää kaikki maneerinsa roskakoppaan ja tekee erittäin vakuuttavan suorituksen. Isää esittävä Michael Caine vetää roolinsa rutiinilla tapansa mukaan. Myös muut sivuroolit on valjastettu erinomaisilla valinnoilla, ja varsinkin lapsia näyttelevät Gemmenne de la Pena ja Nicholas Hoult loistavat.

Suuria hittejä ohjanneelle Gore Verbinskille (The Ring, Pirates of the Caribbeanit) Säämies on astuminen takaisin pienemmän budjetin elokuvien pariin. Hän suoriutuu tehtävästään erittäin hyvin, ja kiittäminen on myös käsikirjoittajaa Steve Conradia. Hänen nokkela tyylinsä tuo mieleen, kaikessa arkirealismissaan, Mullan alla -sarjan.

Säämies – The Weather Man on pieni makupala mustan huumorin ja tragikomedian ystäville. Pienen budjetin elokuvan tapaan laadukas käsikirjoitus ja näyttelijäsuoritukset takaavat tunteita koettelevan puolitoistatuntisen, jota sulattelee vielä lopputekstien jälkeenkin.

Kuva

Anamorfinen kuva suoriutuu tehtävästään hyvin. Elokuva on yllättävän visuaalinen ja talviset kaupunkimaisemat toistuvat varsin mallikelpoisesti. Verbinskin tapa keskittyä välillä pieniin yksityiskohtiin toimii ja kuvaaja Phedon Papamichael auttaa tämän toteuttamisessa erinomaisesti.

Ääni

Vaikka valittavana on Dolby Digital 5.1, pärjää kahdella etukaiuttimella myös varsin hyvin. Elokuva on loppujen lopuksi melko pienimuotoinen, eikä tehosteille ole tarvetta. Musiikin säveltäjänä toimii alan huippunimi Hans Zimmer yhdessä Steve Levinen kanssa, ja lopputuloksena on melko erilaista musiikkia verrattuna miehen aikaisempiin elokuviin. Musiikki vaihtelee konemaisesta nakutuksesta surumieliseen talvireggaehen, mutta tyylinvaihtelut sopivat elokuvan kieroutuneeseen tyyliin.

Lisämateriaali

Vaikka julkaisu on ainoastaan yksilevyinen, kertyy ekstroja varsin mukavasti. Tavanomaisten trailereiden lisäksi mukana on myös viisi pienempää dokumenttia. Näissä käsitellään elokuvan käsikirjoitusta, Cagen muuntautumista säämieheksi, värien- ja kamerankäyttöä, henkilöhahmoja sekä tuotannon muita osatekijöitä. Kaikissa osioissa haastatellaan asiaankuuluvia henkilöitä, ja taustalla pyörii välillä joko pätkiä tai still-kuvia elokuvasta. Yhteensä dokumenteista kertyy pituutta melko tarkkaan tasan tunti. Ekstroihin ei ole mahdollisuutta saada tekstityksiä.

Yhteenveto

Säämies – The Weather Man on pienimuotoinen, mustalla huumorilla maustettu draama, jota on ryyditetty erinomaisilla näyttelijöillä. Monipuolisesti katsojan tunteita vääntelevä elokuva jää ajatuksiin pitemmäksi aikaa. Julkaisupuolella DVD on varsin tyydyttävä.

Kuvasuhde: 
16:9
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
5.1 Dolby Digital, 2.0 Dolby Surround
Bonukset: 
- Making of -dokumentteja - Trailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016