Alkuperäinen nimi: 
Säilöttyjä unelmia
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
82
Säilöttyjä unelmia
Päivi Kärkkäinen, La, 28/01/2012 - 00:00

Elokuva
Lemmy Kilmisterin näköinen puolalainen teurastaja leikkaa lehmän pään irti ja kertoo rakastavansa lapsiaan niin paljon, että antaisi näiden puolesta vaikka sydämensä. Brasilialainen kaivostyöntekijä on saanut kaksitoista lasta, mutta pystynyt pitämään heistä vain kolme. Tanskalainen sikatilallinen haluaisi tyttöystävän, mutta uskoo eläimiensä olevan uskollisempia. Romanialaisessa teurastamossa työskentelevä, parisuhteessaan kovia kokenut nuori nainen haaveilee häistä, joissa kaikki näkisivät hänen kauneutensa.

Kun suomalainen poimii supermarketin hyllystä halvan säilyketölkin, hän tulee harvoin ajatelleeksi sen tuotannon vaatimia resursseja. Edulliset säilykkeet ja niiden yltäkylläinen tarjonta ovat itsestäänselvyys. Moni pohtii ruoan eettisyyttä ja ekologisuutta, mutta uhraa tuskin ajatuksiaan ihmisille, joiden käsien kautta ruoka kulkee. Ohjaaja Katja Gauriloff nostaa dokumentissaan nämä henkilöt valokeilaan. Hän seuraa purkkiraviolin matkaa globaalista alkutuotannosta suomalaisen vähittäiskaupan hyllylle, ja antaa suunvuoron maatiloilla, tehtaissa ja teurastamoissa työskenteleville ihmisille. Duunareiden monologeissa kuullaan tarinoita heidän elämistään, kokemuksistaan ja erityisesti unelmistaan. Ruoan tuotantokoneisto pyörii taustalla, mutta sen ongelmia tai ominaispiirteitä ei alleviivata.

Ohjaajana Gauriloff pysyy esimerkillisen tyynenä ja neutraalina. Fokus on ihmisten tekemässä arkisessa työssä ja sen arvostamisessa, ja kaikki johtopäätökset jätetään katsojalle. Elokuvakokonaisuus on kypsä ja hallittu. Ruoan tuotantoketju ja sen mahdolliset ongelmat ovat avoimesti esillä, mutta mitään näkökulmaa ei tuputeta. Henkilöt puhuvat pääasiassa muista asioista kuin työstään. Muistutus siitä, että suomalaiskuluttajan halvan säilyketölkin eteen tehdään jossain muualla inhimillisiä uhrauksia, ei liene turha. Kun kuluttaja ostaa tuotteen, on hän paitsi yhteydessä, myös ainakin välillisesti vastuussa, monien ventovieraiden ihmisten elämistä ja heidän työskentelyolosuhteistaan.

Kotimaisissa dokumenteissa nähdään vain harvoin näin loppuun asti hiottua visuaalista jälkeä. Heikki Färmin ja Tuomo Hutrin kuvat soljuvat silmien editse rauhallisesti, ja katsojalle annetaan aikaa tutustua niiden sisältöön. Kuvarajaukset ovat tarkkoja ja viimeisen päälle harkittuja. Elokuvan tuotannosta on vastannut Miesten vuoron (2010) tuottajana tunnetuksi tullut Joonas Berghäll. Gauriloffin toteutus tuo Miesten vuoron mieleen etenkin intiimien yksilötarinoiden ja episodimaisen rakenteen vuoksi.

Yhteenveto
Katja Gauriloffin Säilöttyjä unelmia on hallittu ja persoonallisella otteella toteutettu dokumentti, joka muistuttaa ruokamme alkuperästä ja antaa äänen tuotannossa toimiville ihmisille.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016