Alkuperäinen nimi: 
Seom
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
90
Saari
Jari Tomppo, Ke, 04/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Etelä-korealaisen Kim Ki-dukin elokuva The Isle - Saari on visuaalisesti henkeäsalpaavan kaunis elokuva, jonka upeat, aamu-usvan kattamat järvimaisemat ovat uskomattoman kaunista katsottavaa. Siitä huolimatta tämän elokuvan katsominen on kutakuinkin yhtä nautinnollista kuin saunominen uistimen kanssa. Elokuva onkin omituinen sekoitus kauneutta ja luotaantyöntäviä perversioita.


Saaren päähenkilö on Suh Yungin tulkitsema nuori nainen Hee-Jin, joka vuokraa syrjäisellä järvellä sijaitsevia kelluvia kalamajoja rauhaa kaipaaville kalastajille. Hee-Jin huolehtii myös kalastajien muista tarpeista toimittaen heille ruokaa ja kalastustarvikkeita. Öisin hän myy itseään kalastajille huolehtien näin myös lihallisten tarpeiden tyydyttämisestä.


Eräs järven kalastajista on Yoosuk Kimin näyttelemä Hyun-Shik joka on tullut järvelle pakoilemaan lakia surmattuaan rakastajatterensa. Hee-Jinin ja itsemurhaa hautovan Hyun-Shikin välille syntyy omituinen seksipainotteinen viha-rakkaussuhde jonka huipennus ongenkoukkuineen on melkoisen karua katseltavaa.


Hee-Jin ei koko elokuvan aikana puhu sanaakaan, katsojalle ei kuitenkaan kerrota onko puhumattomuus hänen oma valintansa vai ei. Puhumattoman henkilön äärimmäisen tunneskaalan ilmentäminen on näyttelijälle kova tehtävä ja Suh Yung onnistuu tässä haasteessa mainiosti luoden kuvan henkilöstä joka näyttää kauniilta ja hauraalta, mutta on toisaalta äärimmäisiin hirveyksiin kykenevä tunteeton naaraspeto. Saari ei edes pyri antamaan vastausta katsojan mieleen tulevaan kysymykseen mikä tekee nuoresta naisesta kylmän ja tunteettoman ihmisiä silmittömästi vihaavan hirviön.


Yoosuk Kimin näyttelemä Hyun-Shik jää etäisemmäksi hahmoksi, mutta tämä lienee täysin tarkoituksellista. Hän pakenee yhtälailla itseään kuin lakia eikä ole innokas ajautumaan suhteeseen Hee-Jinin kanssa, mutta ei kuitenkaan pysty välttämään kohtaloaan.


DVD-kotelosta löytyvässä kirjasessa on toki valotettu tarinan motiiveja, mm. sitä kuinka Kim Ki-dukin mielestä mies on naiselle saari ja toisinpäin. En pidä kuitenkaan mitenkään mahdottomana etteikö tätä, sinänsä kaunista, ajatusta olisi ollut mahdollista ilmaista vähemmän raadollisella tavalla kuin Kim Ki-duk sen tässä elokuvassa esittää. Elokuvan kuvaama saari voidaankin nähdä myyttisenä paikkana jonne ihmiset pyrkivät, mutta josta he sinne päästyään haluavat pois.


Elokuvan ahdistavuus syntyy enemmän tunnelmista kuin varsinaisesta graafisesta väkivallasta. Myöskään seksi ei elokuvassa ole niin korostetusti esillä kuin mainoslauseista voisi olettaa, olkoonkin että elokuvan tapahtumat kietoutuvat tiiviisti seksin ympärille.

Kuva:


Saari on tallennettu DVD:lle kutakuinkin alkuperäisellä kuvasuhteellaan, mutta valitettavasti kuva ei ole anamorfinen. Kaikesta huolimatta kuva on kohtuullisen hyvälaatuinen joskin varsin tummasävyinen. Niin elokuvan värikkäät auringonlaskut kuin aamu-utuiset järvimaisemat toistuvat kuitenkin hyvin, mutta muutamissa kohtauksissa kuvan hienoinen epäterävyys kiinnittää hieman liikaa katsojan huomiota.

Ääni:


Koska elokuvassa on erittäin vähän dialogia nousee ääniraita korostetusti esille elokuvan tunnelmien välittäjänä. Koreankielinen Dolby Digital 5.1 -raita on hyvää työtä ja välittää niin elokuvan niukan dialogin kuin kaikki muutkin tapahtumat hyvin katselutilaan. Surroundkanavia hyödynnetään hillitysti tilavaikutelman luomiseen, mutta subwooferille tämä elokuva ei juuri purtavaa tarjoa.

Lisämateriaali:


Kiinnostavin lisäaineisto löytyy tällä kerralla levykotelosta. Pahvipakkauksen taskuun on ujutettu tyylikäs 20 -sivuinen englanninkielinen kirjanen joka esittelee kattavasti Saaren ohjaaja Kim Ki-dukin elämää ja uraa ja sisältää myös esittelyt miehen elokuvista.


DVD tarjoilee elokuvan lisäksi 7 -minuuttisen koosteen elokuvan kuvauksista. Tätä koreankielistä pätkää ei ole tekstitetty, mutta kuva puhuu puolestaan joten tekstityksen puute ei tässä tapauksessa haittaa. Edellämainittua katsausta enemmän elokuvaa kuitenkin valottaa parin englanninkielisen tekstiruudun mittainen Kim Ki-dukin kirjoittama esittely elokuvasta ja sen taustoista.


Lisäksi mukana on minulle tuntemattoman bändin musiikkivideo joka sisältää niin kohtauksia elokuvasta kuin kyseisestä bändistä esiintymislavalla.


Mukana on myös samat yhdeksän leffatraileria, jotka löytyvät muiltakin World Wide Cinema -julkaisuilta: Shiri, Bichunmoo, Musa (Princess of the Desert), Bad Guy, Friend, The Isle - Saari, Joint Security Area, Ichi the Killer ja My Wife is a Gangster.


Elokuva on tekstitetty neljällä pohjoismaisella kielellä ja koreantaitoiset voivat halutessaan katsoa elokuvan ilman tekstitystä. Tekstitys on sijoitettu oikeaoppisesti elokuvan kuva-alalle joten myös laajakuvatelevision omistajat voivat katsoa elokuvan tekstitettynä ja oikealla kuvasuhteella.

Yhteenveto:


Saari on yhtälailla kaunis ja kammottava elokuva. Vaikka en elokuvan tarinasta erityisemmin pidäkään aivan varmaa on että tätä elokuvaa ei sen kerran katsottuaan aivan heti pysty unohtamaan.


DVD:n kuvanlaatu jättää hieman toivomisen varaa, mutta äänenlaadussa ei ole valittamista. 

Kuvasuhde: 
1,78:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. Kiitokset Future Filmille. <p> Arvostelu julkaistu aikaisemmin DVDPlazassa.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Kuvauspaikalla-dokumentti - Musiikkivideo - 9 traileria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016