Alkuperäinen nimi: 
Get Smart
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
111
Salainen agentti 86
Jussi U. Pellonpää, Pe, 29/08/2008 - 00:00

Elokuva
Yhdysvaltain ykköshanska vakoilun maailmassa, CONTROL, on kylmän sodan myötä vain muisto, museo, jossa vieraat saavat tutustua menneiden aikojen tekniikkaan ja ihmevekottimiin. Rakennuksen kellarissa käydään kuitenkin yhä taistelua maailmanherruudesta, kun arkkivihollinen, ilkeä järjestö KAOS, yrittää horjuttaa valtarakenteita milloin milläkin koiruudella. CONTROL:in yli-innokas analyytikko Maxwell Smart (Steve Carell) on aina haaveillut sankarillisen kenttäagentin virasta, ja siihen tuleekin mahdollisuus, kun vihulaisten yllätyshyökkäys päämajaan paljastaa kaikkien agenttien oikeat henkilöllisyydet. Smart saa tunnuksen 86 ja lähtee eurooppaan agentti 99:n (Anne Hathaway) kanssa tekemään pahalaisen Siegfriedin (Terence Stamp) ydinpommiattentaatin tyhjäksi. Mukana vauhdikkaassa maailmanpelastusoperaatiossa ravaavat myös Smartin pomo (Alan Arkin) sekä CONTROL:in superstara, agentti 23 (Dwayne ”The Rock” Johnson).

Komediatykkien Mel Brooksin ja Buck Henryn hyperaktiivisiin aivoituksiin perustunut tv-sarja Get Smart valloitti maailmaa 60-luvun puolivälistä 70-luvun alkuun. Kulttihitiksi noussut sarja esitteli maailmalle aikaansa reippaasti edellä olleen, kenkäpuhelinta käyttäneen agentti Maxwell Smartin (Don Adams), joka KAOS-järjestöä jahdatessaan joutui toinen toistaan tukalampiin tilanteisiin. Hulluttelevana James Bond -parodiana suosiota niittänyt sarja poiki myös muutaman tv-elokuvan, ja yritettiinpä hommaa elvyttää vielä vuonna 1995, mutta se keikka mokattiin tuomalla vanhentuneen Adamsin aisapariksi ideoille impotentti, jopa Rob Schneideriakin kyvyttömämpi koomikko Andy Dick.

Peter Segalin turbolla päivitetty versio Salainen agentti 86 on toimintakomedia sanan varsinaisessa merkityksessä. Originaalista sarjasta on napsittu mukaan hetuloita, gageja ja kauempana sivummalla olleita henkilöitäkin. Jopa monien suosikki, metalliagentti Hymie (Patrick Warburton), marssitetaan finaalissa kehiin.
Segal on keskittynyt pitämään kuvat kulkemassa, ja tekeekin tällä saralla ensiluokkaista työtä. Get Smart 0.8 kulkee ahtimet avoimina räjähdyksestä toiseen, mutta ei onneksi unohda vitsailla jokaisella huilaustauolla.
Oscarillakin (Tanssii susien kanssa, 1991) palkittu pääkuvaaja Dean Semler pitää fokuksen kohdillaan jatkuvassa liikkeessä liitelevällä kamerallaan ja intoutuu vaahtosuisessa finaalissa esittämään parastaan ilmakuvauksen sarallakin. Tom J. Astlen ja Matt Emberin käsikirjoitus tuo tarinan tiukasti nykypäivään, mutta pysyy uskollisena Brooksin ja Henryn luomalle maailmalle unohtamatta alkuperäisen lähteensä vastustamattoman viatonta hölmöyttä ja karismaattisen kömpelöä charmia.

Universaaliksi suosikiksi nopeasti kasvanut, moniulotteinen ja taitava näyttelijä Steve Carell istuu Maxwell Smartin pukuun kuin mittatilaustyönä. Äärimmäinen itseluottamus yhdistettynä onnettomuusalttiuteen saavat aikaan hihitysten ketjureaktion, jota hehkeä ja pitkäkoipinen Anne Hathaway komppaa kivasti. Vapaapainijasta sympaattiseksi supertähdeksi kasvanut The Rock ei ole koskaan epäröinyt pilkata itseään, ja agentti 23:n roolissakin herra Johnson nakkelee mukavia itseironioita tiuhaan tahtiin. Pitkän linjan karaktäärinäyttelijä Alan Arkin on energisenä tiedustelupomona mukavan viriili ja ymmärtäväinen. Smartin nörttikollegoiden, erilaisista vakoiluvehkeistä vastaavien (vrt. Bondien teknikko Q) Brucen ja Lloydin (Masi Oka, Nate Torrence) tarinaa jatketaan omassa elokuvassa Get Smart's Bruce and Lloyd Out of Control, joka julkaistaan sopivasti isäntäleffan ensi-illan aikaan suoraan dvd:nä. Temppu, joka ei jätä tuotantoyhtiö Warnerin ahneudesta yhtään epäilystä.

Trevor Rabinin score on itsensä ja muiden plagioinnista taidetta tehneen säveltäjän töistä pitkään aikaan persoonallisin. Nykyaikaista toimintateemaa höystävät koneet ja raa'asti myöryävä sähkökitara pitävät musiikkiraidan alituisessa valmiustilassa ja tehokkaat rumpufillit potkivat tohinan mukavaan laukkaan.
Irving Szathmaryn legendaarinen teemabiisi saa Rabinin rokkaavissa käsissä mukavan irtonaisen päivityksen hukkaamatta silti alkuperäisen hilpeää agenttitematiikkaa sulkeutuvine ovineen. Parhaita paloja hyperaktiivisella musaraidalla ovat aloituksen huvittavan vakava Smart Dreams, Lalo Schifrinin legendaarista Mission Impossiblea velmusti varioiva Cake Factory, The Rockin soul-henkinen esiinmarssi Agent 23 sekä neljä hurjasti svengaavaa Look-teemaa.

Yhteenveto
Salainen agentti 86 ei nyt varsinaisesti omaperäisyydellä juhli, mutta toteutuksen ollessa näinkin vauhdikas, ei se aiheuta masennustakaan. Kiitos tarkkaan temppunsa ajoittavan päätähti Steve Carellin ja ohjaaja Peter Segalin elokuvan energisen elävöittämisen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016