Alkuperäinen nimi: 
Salt
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
101
Salt
Jussi U. Pellonpää, To, 02/09/2010 - 00:00

Elokuva
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun analyytikon Evelyn Saltin (Angelina Jolie) maailma murenee ja muuttuu kerralla, kun kiinni saatu vakooja Orlov (Daniel Olbrychski) paljastaa kuulusteluissa, että Venäjällä on vuosia uinunut myyrä CIA:n palveluksessa, jonka nimi on juurikin tuo sama, Evelyn Salt. Ennen kuin Saltin kollegat Ted Winter (Liev Schreiber) ja Peabody (Chiwetel Ejiofor) ehtivät “Spy!” sanoa, on Evelyn hakannut, potkinut, ampunut ja räjäyttänyt itsensä ulos rakennuksesta. Hektiseksi menevän takaa-ajon tiimellyksessä Evelyn yrittää puhdistaa nimensä ja samalla pitää miehensä Mike Krausen (August Diehl) kaukana kurimuksesta. Mutta vakoilun ja vastavakoilun maailmassa mikään, eikä ketään, ole sitä, miltä näyttää.

CIA:n edesottamuksia aiemminkin kuvittaneen australialaisen ohjaajan Philip Noycen (mm. Näkymätön vihollinen (Patriot Games, 1992), Isku Kolumbiaan (Clear and Present Danger, 1995) ja Hiljainen Amerikkalainen (The Quiet American (2002)) palaa kaiken pahan alkujuurille mukavan perinteisellä, mutta myös tehokkaalla trillerillä. Ohjaaja Noycen ja päätähti Angelina Jolien edellinen yhteistyö oli toimiva, mutta ylikirjoitettu Luunkerääjä (The Bone Collector, 1999), jonka räikeimmät mokat ja makkelit Salt fiksusti väistää. Kurt Wimmerin käsikirjoituksesta löytyy koukkuja kuin Rapalasta, ja juuri käänteiden ajateltu ennalta-arvaamattomuus tekeekin tarinasta keskitasoa nokkelamman. Varsinkin katsojaa mietitysti linssiin viilaava finaali lisää plussia loppusaldoon.

Salt oli alun perin merkitty Tom Cruisen tähdittämäksi (päähenkilön nimi oli Edward), mutta herra hylkäsi tarjouksen sen muistuttaessa hänen mukaansa liikaa Vaarallinen tehtävä -elokuvia. Saltin sijaan Cruise tekikin heppoisen kaahailun Knight & Dayn (2010), jonka jokainen nähnyt tietää olevan köykäisellä komiikalla ryyditetty vaarattomampi tehtävä. Yhtä kaikki, energinen ja katseen kestävä Angie Jolie on oiva valinta omnipotentiksi operaattoriksi ja päähenkilön sukupuolen vaihtaminen tuokin rytinään mukavasti erilaista värinää ja sähköä.

Angelina Jolie on timmiin kuntoon treenattuna tehokas tappokone, sensuelli elli, joka osaa kaikista ulkonäöllisistä seikoista huolimatta myös näytellä erittäin hyvin. Jolie ottaa Evelynin hahmon haltuun vaivatta ja varsinkin liki dialogittomassa loppuhuipennuksessa osoittaa kehonkielen ja ilmeiden piisaavan vallan mainosti asioiden puhkipuhumisen sijaan narraatioksi. Liev Schreiber on oma hyvä itsensä kiven ja kovan paikan väliin joutuvana kollegana ja uransa alusta alkaen tarkkoja ja persoonallisia rooleja tehnyt Chiwetel Ejiofor agentuurin toimiva ykkösnyrkki. Parhaillaan telkassa pyörivän mainion minisarjan Varas (Thief, 2006) päätähti Andre Braugher on USA:n puolustusministeri ja Hunt Block saman maan presidentti Lewis. Quentin Tarantinon Kunniattomista paskiaisista (Inglourious Basterds, 2009) muistettavalla August Diehlillä on juonen kannalta merkittävä rooli, mutta kuvissa miestä ei paljoakaan nähdä.

James Newton Howardin score toimii kuin tauti.Tapahtumia aikajanalla tiiviisti seuraavat ja myös niiden mukaan nimetyt kappaleet edustavat pitkän linjan säveltäjän tuotannossa parempaa päätyä. Prisoner Exchange, Orlov`s Story, Attack on St. Barts Cathedral, You Are My Greatest Creation, Go Get Em sekä varsinkin Chase Across D.C. ja sen kaiutettu teemojen toisto ovat kuin yksi yhteen Noycen taitavasti ohjaamien ylikuumentuvien tapahtumien kanssa. Kiihkeässä juoksutuksessa on paikoin kuuloja myös John Powellin Bourne -trilogian tehokkaista toimintateemoista.

Yhteenveto
Pätevä, laadukas ja viileän viihdyttävä vakoilujännäri kulkee suurimman tähtensä Angelina Jolien käsissä vauhdilla ja osaltaan todistaa, että vieläkin osataan kirjoittaa yllätyksellisiä trillereitä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016