Saving Mr. Banks
Jussi U. Pellonpää, To, 13/03/2014 - 00:00

Elokuva
Kun Walt Disneyn (Tom Hanks) tyttäret halusivat isänsä tekevän elokuvan P. L. Traversin (Emma Thompson) kirjoittamasta Maija Poppasesta, ei animaatiomoguli osannut kuvitellakaan, että hankkeeseen menisi kaksi vuosikymmentä. Vaikka Travers inhosi Hollywoodin tapaa muokata kirjoista elokuvia, eikä mistään hinnasta halunnut antaa taikuuteen taipuvaista lastenhoitajaansa unelmatehtaaksikin kutsutun koneiston rattaisiin, hän suostui rahapulassaan lopulta vuonna 1961 matkaamaan Lontoosta Hollywoodiin tapaamaan Disneyn. Syyt animaatioita inhoavan kirjailijan epäluuloille elokuvaa kohtaan löytyvät lopulta kaukaa tämän menneisyydestä, joiden kautta myös Mikkihiiritehtaan kiistaton johtaja Disney joutuu punnitsemaan elämän todellisia arvoja rakastamiensa fantasioiden rinnalla.

John Lee Hancockin ohjaama ja Kelly Macelin ja Sue Smithin kirjoittama tositapahtumiin perustuva Saving Mr. Banks tutkailee sympaattisesti yhden aikamme rakastetuimman elokuvaklassikon pitkää syntyprosessia ja vahvatahtoisia ihmisiä sen takana. Hellästi humoristinen elokuva tarkastelee yhtä lailla päähenkilöitään kuin myös elokuvan tekoa, jonka syntyprosessista löytyy niin itkua ja hampaitten kiristystä kuin hymyä ja onnistumisen iloakin. Elokuvan nimi, Saving Mr. Banks, viittaa Banksien perheen, jonka luokse Maija Poppanen saapuu, isään ja toimii metaforana kirjailija Traversin omiin lapsuudenkokemuksiin ja yrityksiin pelastaa oma, alkoholismista kärsinyt isänsä.

Kahdessa aikatasossa sujuvasti kulkeva draamakomedia toimii niin tarinan kuin toteutuksensakin osalta hienosti. Ajankuva on autenttista ja muutenkin elokuvan realistismaagiseen atmosfääriin on osattu suhtautua tarvittavalla pieteetillä. John Schwartzmanin kuvaus, Mark Livolsin leikkaus ja eritoten Thomas Newmanin uutta ja vanhaa yhdistelevä musiikki kiinnittävät kokonaisuuden aikaan ja paikkaan, jota myös moviemagiksikin kutsutaan. Kaikin puolin erinomaisesti miehitetyn kivakuvan kruunaavat asialleen omistautuneet näyttelijät.

Tom Hanks tekee mainion särmikkään roolityön Walt Disneyna, mutta Saving Mr. Banksin todellinen katalyytti on Emma Thompsonin hillittömästi hapan P.L. Travers, alkuperäiseltä nimeltään Helen Goff. Thompsonin pipo kireällä showbisnestä ylenkatsovan Traversin, jonka mielestä elokuvaan ei saisi tulla piirrettyjä kohtauksia, lauluja eikä punaista väriä (!), ja Hanksin hermonsa äärimmilleen venyttävän hyperaktiivisen Disneyn yhteisissä kohtauksissa kipinöi ja kirskuu, kaksikon käydessä verbaalisotaa elokuvaversion liki jokaisesta yksityiskohdasta.

Annie Rose Buckley on nuori Helen ja taitavan roolin tekevä Colin Farrell tämän traaginen isä Travers Goff. Tärkeitä naisia kirjailijan lapsuudessa esittävät Ruth Wilson äiti Margaretina ja Rachel Griffiths Ellie-tätinä, jonka sisääntulo vaikutti läpi Helenin koko elämän ja uran. Disneylandiassa Bradley Whitford on 13 ehdokkuutta keränneen ja lopulta viidellä Oscarilla palkitun Maija Poppasen elokuvaversion (1964) toinen käsikirjoittaja Don DaGradi, ja Jason Schwartzman ja B.J. Novak leffaan unohtumattoman musiikin säveltäneet ja työstään kahdella Oscarilla, score ja laulu Chim Chim Cher-ee, palkitut Shermanin veljekset Richard ja Robert. Paul Giamatti tekee huippusymppiksen roolityön Traversin autonkuljettajaksi palkattuna Ralphina, ja Kathy Baker sekä Melanie Paxson ovat elokuvahankkeessa täysillä mukana elävät Waltin sihteerit Tommie ja Dolly.

Yhteenveto
Erinomaisen charmikas, hauska ja koskettava historiantunti siitä, miten yksi kaikkien aikojen rakastetummista elokuvaklassikoista syntyi. Yksi parhaista Disney-elokuvista 2000-luvulla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016