Alkuperäinen nimi: 
The Impossible
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
113
Selviytyminen
Jussi U. Pellonpää, To, 03/01/2013 - 00:00

Elokuva
On joulu 2004 ja Bennettien perhe, isä Henry (Ewan McGregor), äiti Maria (Naomi Watts) ja heidän kolme lastaan, Lucas (Tom Holland), Thomas (Samuel Joslin) ja kuopus Simon (Oaklee Pendergast), viettävät lomaa Thaimaassa. Tapaninpäivän aamuna, 26.12.2004, valtava maanjäristys ravistelee meren pohjaa ja aiheuttaa tsunamin, suunnattoman hyökyaallon, joka iskee joka puolelle Intian valtameren rantoja. Bennettien perhe tulee pyyhkäistyksi erilleen ja alkaa epätoivoinen matka läpi kuoleman ja kaaoksen löytää kadonneet perheenjäsenet.

Juan Antonio Bayonan ohjaama Selviytyminen (The Impossible) kuvittaa järisyttävin efektein espanjalaisen Alvarez ja Maria Belonin perheen uskomatonta selviytymistarinaa, joskin nimet ja puhuttu kieli on muutettu englanniksi. Tutulla ryhmällään (käsikirjoittaja Sergio G. Sánchez, kuvaaja Óscar Faura, leikkaaja Elena Ruiz sekä säveltäjä Fernando Velázquez) edellisestä elokuvastaan, Orpokoti (El orfanato), Bayona onnistuu luomaan huikean realistisen vision jättiaallon tuhovoimasta, jonka miljoonat ihmiset saivat oikeastikin todistaa televisiovastaanottimiensa välityksellä kahdeksan vuotta sitten.

Itse tuhoaalto ja sen iskuvoima on kuvattu erinomaisen elävästi ja järkyttävän todentuntuisin efektein, vaikka vieläkin enemmän voimaa on katastrofikuvilla itse tapahtuman jälkeen. Romua ja ruumiita täynnä olevat rannat ja kaupungit ovat surrealististen painajaisten materiaalia, eloton ja hiljainen maailma, kuin toisesta ulottuvuudesta, helvetistä. Samalla tuhoa seurannut kaaos ja musertava epätoivo tulevat aidosti lihaksi.

Vaikka Bayona keksittyykin tapahtumiin Bennettien perheen kautta, tarina kasvaa yksityisestä yleiseen ja kanssaihmisten hätä ja epätietoisuus selvityneistä sukulaisistaan ja ystävistään nousevat yhtä lailla vaikuttavaan asemaan elokuvan juonenkaaressa. Ihmiskunnan suurin luonnonkatastrofi, voimakkuudeltaan 9,1 momenttimagnitudin järistys, maksoi yli 200000 ihmisen hengen, joiden joukossa oli myös 179 suomalaista.

Naomi Wattsin roolia on jo ehditty hehkuttamaan liki varmana Oscar-voittajana, ja äärimmäisen hyvän roolityön taitava ja monipuolinen nainen tekeekin. Myös elokuvan ensikertalainen, nuori Tom Holland tekee äärimmäisen aitoa työtä Bennettien teini-ikäisenä poikana Lucasina, jonka harteille katastrofi langettaa suunnattoman suuren vastuun. Myös nuoremmat veljet, Samuel Joslin ja Oaklee Pendergast tekevät hyvää työtä. Ewan McGregorin rooli perheenpäänä ei ole aivan yhtä kiitollinen kuin Wattsin ja Hollandin, sillä tarinaa kerrotaan enemmänkin Marian kautta, eikä roolissa kuin roolissa yleensä onnistuvalle McGregorille jää epätoivoista etsintää enempää tilaa tulkita tunteitaan.

Yhteenveto
Turhat kikkailut karistava ja olennaiseen keskittyvä selviytymistarina keskellä yhtä ihmiskunnan suurinta luonnonktastrofia on kerrottu emootiokeskukseen, ilman turhaa paatosta tai sentimenttiä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016