Alkuperäinen nimi: 
Shaolin Soccer
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
S
Kesto: 
111
Shaolin Soccer (Extended version)
Sami Turunen, To, 19/08/2004 - 00:00

Elokuva

Shaolin Soccer on näyttelijänä paremmin tunnetun Stephen Chown viides ohjaustyö. Chow on myös vastannut elokuvan käsikirjoittamisesta ja näyttelee tuttuun tapaansa pääroolia. Aasialainen komedia on länsimaalaiselle katsojalle harvinaisempi näky - huumori on kulttuurieroista johtuen erilaista ja kielimuuri iskee monesti vastaan. Shaolin Soccer on kuitenkin helposti lähestyttävä, sillä sen kuva kertoo enemmän kuin nopeasti juokseva tekstitys. Meno on päätöntä ja sopii kaikenikäisille.

Aloituspotku. Shaolin kung-fu -oppeja esittelevä Sing (Chow) omaa "rautaisen jalan", jonka potku lähettää törmäyskurssille päätyneen esineen yli 1000 kilometrin tuntivauhtiin. Lahjastaan huolimatta Sing ei löydä jalalleen eikä opeilleen vastakaikua modernisoituneessa Kiinassa ja joutuu elättämään itsensä roskia keräämällä. Eräänä päivänä Sing törmää kovia jalkapallourallaan kokeneeseen valmentaja Fungiin (Ng Man Tat) ja tästä alkaa tapahtumasarja, jolle jalkapalloilun historia ei löydä vertaistaan. Yhdessä parivaljakko päättää perustaa jalkapallojoukkueen ja osallistua miljoonan dollarin mestaruusturnaukseen. Koko ikänsä muita nöyristellyt Fung haluaa tehdä tilit selväksi muun maailman kanssa ja Sing näkee jalkapallossa tilaisuuden viedä kung-fun sanaa eteenpäin. Ensin on kuitenkin saatava joukkue kokoon. Sing päätää ottaa yhteyttä Shaolin-veljiinsä, jotka ovat kukin päätyneet opintojen jälkeen mitä erilaisimpiin ammatteihin ympäri kaupunkia. Jokaisella veljellä on oma erikoistaitonsa (Iron Head, Empty Hand, Weight Vest, Hooking Leg), joten elokuvassa mennään ja lujaa.

Ennen kuin loppuvihellys on puhallettu täytyy Shaolin-joukkueen oppia pelaamaan joukkueena ja kohdata mm. pahaakin pahempi, tulevaisuuden dopingista voimansa ammentava Evil Team, jonka johtaja on Fungille entuudestaan liiankin tuttu...

Nauruhermot ovat kovilla ja hapensaanti kortilla. Massiivisiin erikoisefekteihin nojaava Shaolin Soccer onnistuu komediana todella hyvin. Suurista ennakkoluuloista huolimatta maaleja nähdään ja paljon. Juoni on hyvin yksinkertainen: hyvä vastaan paha, pakollinen rakkaustarina sekä joukkueen iloa ja surua. Tässä piileekin hyvin pitkälle elokuvan menestys - se luottaa perustekijöihin eikä lähde luomaan genreen varsinaisesti mitään uutta. Sen mikä se tekee, se tekee hyvin eikä ota itseään liian vakasti. Vauhdikkaimmissa kohtauksissa hysteerisen hauskat tapahtumat seuraavat toisiaan niin nopeaan tahtiin, että hapensaanti on hyperventilaation tasolla.

Ohjaaja Chow kertoo haastattelussaan, että suurimman osan elokuvan budjetista veivät erikoisefektit. Tätä tosiseikkaa ei voi olla huomaamatta, sillä Shaolin Soccer sisältää yli 400 CGI-kuvaa, joita rukattiin kasaan yötä päivää viiden kuukauden ajan. Aasialainen animaatiotaito ja -osaaminen pääsevät valloilleen, kun nahkakuula saa vauhtia muuttuen tulipalloksi ja nostattaa stadionilla nurmea pieksevän pyörremyrskyn. Mikään fysiikan laki ei ole rikottavissa, kun Shaolin-veljet pääsevät vauhtiin.

Pientä noottia. Elokuva sisältää muutamia sen valmistumisaikaan (2001) trendikkäitä efektejä, mm. Matrixista tutun bullet timen, jotka saattavat aiheuttaa nykykatsojissa kyllästymiseen viittavia huokauksia. Lisäksi elokuvaa sponsoroinut Puma on välillä liikaakin esillä, kun joka käänteessä vilkkuu tuttu logo tai mainosteksti. Tästä vikinästä huolimatta paketti on varsin laadukas - se mikä hävitään juonessa, korvataan vauhdilla.

Kuva
Anamorfisesta 1.85:1 -kuvasta ei löydy juurikaan moitteen sijaa. NTSC:lle tyypillinen pehmeys luo toisinaan hentoja varjoja nopeissa liikkeissä, mutta ei häiritsevästi. Paletti on komedialle tyypillisen värikylläinen.

Ääni

R3-versio tarjoaa vaihtoehdot Stereo 2.0, Dolby Digital 5.1 ja DTS. Jälkimmäinen jyrisee ukkosen ja viheltää tuulen lailla eli varsin laadukkaasti.

Lisämateriaali

Making of x 2 - elokuva ja erikoisefektit, poistettuja kohtauksia, musiikkivideo, kuvagalleria, parhaiden palojen kooste sekä traileri x 2.

Ruusuja: Ekstrat on tekstitetty myös englanniksi.
Risuja: Making of:it on ripattu mitä ilmeisimmin netistä, sillä kuvanlaatu näyttää kovin kompressoidulta.

Yhteenveto
Shaolin Soccer on hillittömän hauska futiskomedia, jossa on enemmän vauhtia kuin pallonhallintaa. Elokuva on alkumetreiltä asti erikoistehosteiden ja trikkien riemukulkuetta, jonka parissa viihtyy hyvin reilut puolitoista tuntia. Suosittelen elokuvaa lämpimästi komedia- ja urheiluelokuvien ystäville!

Missä Jallu luuraa? Voit bongata elokuvasta erittäin paljon Bruce Leetä muistuttavan maalivahdin.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
<b>kantonkiina</b><br>Stereo 2.0, Dolby Digital 5.1, DTS<br><b>mandariinikiina</b><br>Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016