Alkuperäinen nimi: 
Terror by Night
Valmistusvuosi: 
1946
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
60
Sherlock Holmes: Terror by Night
Vesa Jalkanen, Ti, 04/09/2007 - 00:00

Elokuva
Sir Arthur Conan Doylen luoma Sherlock Holmes on kiistatta eräs eniten filmattuja fiktiivisiä hahmoja. Eräs varhaisia Holmes esittäjiä oli Basil Rathbone, joka monelle mestarietsivän ihailijalle on se ainoa oikea Sherlock Holmes. Mestarietsivän apulaista, tohtori Watsonia, esitti Nigel Bruce. Yhdessä he esiintyivät neljässätoista elokuvassa ja lukemattomissa radiokuunnelmissa. Terror by Night on parivaljakon toiseksi viimeinen tuotos Holmes-elokuvien sarjassa. Elokuvasarjan pitkä kesto alkaa jo näkyä. Käsikirjoitus sinällään on suhteellisen kekseliäs, mutta hyvää ideaa vesitetään tarpeettomalla hulluttelulla ja typerällä komiikalla. Frank Gruberin kirjoittama tarina ei perustu varsinaisesti Doylen kertomukseen. Alkuperäistarinasta mukana ovat ainoastaan henkilöhahmot, jotka ovat jo alkaneet elää omaa elämäänsä ja käyttäytyä ennalta odottamattomalla tavalla.

Holmes ja Watson saavat tehtäväkseen vartioida Margaret Carstairsin (Mary Forbes) omistamaa jättimäistä 500 karaatin timanttia, Rhodesian tähteä. Margaretin poika Ronald (Geoffrey Steele) pelkää, että timantti aiotaan varastaa junamatkalla, ja hän palkkaa Sherlock Holmesin vahtimaan sitä matkan ajaksi. Vaikka suljetussa tilassa matkustajien tarkkaileminen ja timantin suojeleminen saattaa tuntua helpolta tehtävältä, kaikesta huolimatta arvokas jalokivi katoaa ja Ronald menehtyy arvoituksellisesti. Mitä ilmeisimmin kyseessä on murha, eikä se näytä jäävän ainoaksi laatuaan.

Juna rajattuna ympäristönä tavallaan tarjoaa uuden variaation suljetun huoneen mysteerille. Mitä ilmeisimmin syyllinen on joku matkustajista. Samassa vaunussa matkustavat päätyvät lyhyelle epäiltyjen listalle. Mukana ovat muun muassa äitinsä ruumista Edinburghiin saattava Vivian Vedder (Renee Godfrey), häjyluontoinen ja yhteistyöhaluton matematiikan professori Kilbane (Frederick Worlock), vanha pariskunta (Janet Murdoch ja Gerald Hamer), Watsonin vanha armeijakaveri majuri Duncan-Bleek (Alan Mowbray) ja kaiken kruununa Scotland Yardin etsivä Lestrade (Dennis Hoey), jonka myötävaikutus rikoksen selviämiseen on vähintäänkin kyseenalainen.

Varhaisempiin Rathbonen tähdittämiin Sherlock Holmes -elokuviin verrattuna Terror by Train on epätasainen ja kliseemäinen tarina, jota tarpeeton kohellus ja pitkästyttävä huumori latistavat. Vaikka Watson on sarjan elokuvissa yleensäkin tuonut tarinoihin komiikkaa, tällä kertaa hänestä on tehty varsinainen pelle, jonka säälittäviä kuulusteluyrityksiä seuratessa tekisi mieli vajota maan alle pelkästä myötähäpeästä.

Terror By Night on heikoimpia näkemiäni Sherlock Holmes –tarinoita. Ennalta-arvattavassa tarinassa syyllinen paljastetaan aivan liian varhain. Myös Holmes hahmona on entistä kylmempi ja välinpitämättömämpi kanssaihmisiä kohtaan. Basil Rathbone ei ollut tyytyväinen viimeisiin Holmes-filmatisointeihinsa, ja hän kieltäytyikin jatkamasta roolissa vuonna 1946 valmistuneen seikkailun Preude to Murder jälkeen. Rathbonen ensimmäiset Holmes-tulkinnat elokuvissa The Hound of the Baskerville ja The Adventures of Sherlock Holmes (molemmat 1939) ovat mestariteoksia ja alansa ikivihreitä. 

Tekniikka
Restauroinnista huolimatta pehmeä ja hieman suttuinen kuva on julkaistu kuvasuhteella 1.33:1, mikä on lähellä alkuräistä kuvasuhdetta 1.37:1. Levyllä on alkuperäisen mustavalkoisen version rinnalla myös uusi digitaalisesti väritetty versio, joka kärsii värien elämisestä johtuvasta ylimääräisestä epätarkkuudesta. Suurempi ongelma arvostelukappaleessa on kuitenkin väritetyn version viime minuuteilla katoava ääniraita, mikä tekee kyseisen version katsomisen ongelmalliseksi ainakin joillain DVD-soitinmalleilla. Dolby Digital 2.0 -ääniraita on alkuperäinen monoversio. Dialogi ja musiikki kuuluvat riittävän selkeästi. Tämän ikäisessä elokuvassa äänitehosteet eivät ole pääosassa, ja äänet kuuluvat kaikessa komeudessaan siten kuin ne alun perin on tarkoitettukin.

Lisämateriaali
Levyllä on ainoastaan elokuvatraileri.

Yhteenveto
Terror by Night on ennalta arvattava ja kliseinen tarina, jota typerän idioottimainen huumori laimentaa. Junassa odotettava timantin ryöstö toteutuu murhien siivittämänä. Oudon kylmä ja välinpitämätön Sherlock Holmes lopulta ratkaisee tapauksen, vaikkei olekaan parhaimmassa terässään.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Pan Visionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016